Negocieri
La Luxemburg s-a desfășurat Conferința Interguvernamentală, care a dat startul oficial al negocierilor de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Prim-ministrul moldovean Dorin Recean a declarat că acest moment este unul așteptat de peste 30 de ani. Potrivit lui, Conferința Interguvernamentală demonstrează că suntem capabili să construim până în 2030 un stat european prosper.
Viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Moldovei, Cristina Gherasimov, a menționat că cel mai dificil în procesul de negocieri va fi primul cluster, care vizează nu doar armonizarea legislației moldovenești cu legile UE, dar și implementarea noii legislații. Vorbind despre regiunea transnistreană în contextul negocierilor, Gherasimov a declarat că Transnistria este parte a Moldovei, iar ansamblul de legi ale UE este propus pentru întreaga țară.
De asemenea, Recean s-a întâlnit cu ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Luxemburgului, Xavier Bettel, cu care a convenit să organizeze în acest an un forum de afaceri moldo-luxemburghez. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a felicitat Moldova și Ucraina pentru începutul negocierilor, menționând că va fi un proces dificil, dar plin de oportunități.
Danemarca a anunțat că, cu ocazia începerii negocierilor, va aloca peste 20 de milioane de euro pentru sprijinirea Moldovei și Ucrainei pe drumul lor european. Despre cum decurg de obicei negocierile, ce presupune «cadrul de negociere», cine va plăti pentru reforme, cât timp pot dura negocierile și dacă procesul este unul neapărat ireversibil — în materialul NM.
Tarife
Tariful la încălzire în Chișinău ar putea fi redus mai mult decât se aștepta. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a propus reducerea tarifului la 1 824 lei/Gcal, în timp ce în cererea Termoelectrica de modificare a tarifului se vorbea despre 1 997 lei/Gcal. În prezent, chișinăuienii plătesc pentru căldură 2 138 de lei, acest tarif fiind stabilit în martie.
Mass-media
Consiliul pentru promovarea proiectelor de investiții de importanță națională a retras licența de difuzare a postului TV6, afiliat lui Ilan Șor. Consiliul a mai suspectat postul NTS și radio Albena de legături directe cu reprezentanți ai mass-mediei ruse. Consiliul consideră că proprietarii NTS și Albena ar fi implicați în activități care creează riscuri pentru securitatea națională. NTS și radio Albena, la rândul lor, au respins acuzațiile de finanțare din Federația Rusă și au declarat că nu au încălcat legislația moldovenească.
Dosarele lui Șor
Lidera Partidului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, a depus mărturii în dosarul deputatei Marina Tauber privind finanțarea ilegală a partidului neconstituțional «Șor». Spătaru a vorbit despre încălcările din campania electorală din Bălți din 2021. Avocații lui Tauber au menționat că mărturiile lui Spătaru se bazează pe speculații și presupuneri.
CtEDO
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a găsit Moldova vinovată de încălcarea dreptului la libertatea de exprimare și a obligat statul să plătească 2,5 mii de euro unei organizații neguvernamentale (ONG). Este vorba despre o reclamă socială pe care Primăria Chișinău a refuzat să o plaseze.
Transnistria
În regiunea transnistreană a fost reținut jurnalistul publicației ruse independente SOTAvision, Timofei Iliușin. Organizația pentru drepturile omului Promo-LEX a apelat la autoritățile moldovenești să intervină și să-l elibereze pe Iliușin.
O nouă stradă?
Organizația de tineret a partidului de guvernământ PAS a lansat o petiție pentru a atribui numele lui Spiridon Vangheli unei străzi din Chișinău. De asemenea, se ia în considerare varianta redenumirii unui scuar sau a unui parc în onoarea lui Vangheli.
Sport
Sportivul din Moldova, Maxim Caraion, a câștigat două medalii de aur la competițiile internaționale de role, care au avut loc în Cehia. Iar echipa paralimpică a Moldovei a câștigat nouă medalii la Jocurile Paralimpice Europene pentru tineret din Cehia.
Ce ne așteaptă astăzi:
- La ora 16:00, guvernul se va reuni în ședință.