Sezonul rece bate la ușă
Deși mai avem o lună până la sfârșitul verii, Guvernul a început deja pregătirile pentru sezonul de furnizare a agentului termicl 2023-2024 și elaborează diverse scenarii, în funcție de evoluția relațiilor cu Gazpromul.
Primul scenariu presupune că Gazprom va ridica restricțiile privind furnizarea gazului. În acest caz, întregul volum va fi cumpărat de la concernul rus, iar furnizarea energiei electrice se va realiza în proporție de 70% la 30%.
Potrivit celui de-al doilea scenariu, Gazprom va continua furnizarea în volum de 5,7 mln m3 pe zi. Întregul volum va fi livrat malului stâng al Nistrului, iar energia electrică se va achiziționa de la Centrala de la Cuciurgan. O altă opțiune ar fi distribuirea gazului între cele două maluri ale Nistrului, iar în acest caz energia electrică va trebui cumpărată din alte surse.
În sfârșit, al treilea și cel mai pesimist scenariu: Gazprom va rezilia contractul semnat cu Chișinăul, iar în acest caz ne așteaptă un scenariu de economie drastică și căutarea surselor alternative de achiziționare a gazului și energiei electrice. Detalii în analiza semnată de Evghenii Ceban.
Apropo de resurse energetice, avem vești rele pentru șoferi: astăzi carburanții se scumpesc: prețul la benzină crește cu 2 bani și va ajunge la 25,74 lei, iar cel pentru motorină se majorează cu 18 bani, până la 22,08 bani pentru un litru. Deputatul PAS Radu Marian a menționat că de vină este Vladimir Putin și crimele sale de război.
Moldova, în contextul relațiilor internaționale
La Chișinău au venit trei congresmani americani din Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților. Aceștia urmează să aibă întrevederi cu membri ai Guvernului și Parlamentului, cu care vor discuta despre «parteneriatul de durată dintre Republica Moldova și Statele Unite».
Iar secretarul general al CSI Serghei Lebedev a declarat că nu vede niciun «pericol» privind ieșirea Moldovei din comunitate. Potrivit acestuia, Moldova rămâne puternic dependentă economic de CSI. «Restul relațiilor — umanitare, militar-politice, din păcate, momentan sunt practic suspendate», a concluzionat Lebedev și a adăugat că o eventuală ieșire a Moldovei din CSI ar fi dăunătoare în primul rând pentru ea însăși.
Prin furtuna politică
Scena politică a Moldovei rămâne neliniștită și furtunoasă. Iată câteva evenimente:
PAS pare să fi aplecat urechea la spusele lui Emilian Crețu și să se fi răzgândit. Formațiunea a ajuns la concluzia că nu a fost respectată procedura statutară cu privire la desemnarea și anunțarea candidatului la funcția de primar al satului Negureni. Astfel, candidatul lui Valeriu Botnaru a fost retrasă, iar PAS îl va susține în continuare pe Ion Popa.
Deputata Marina Tauber, aleasă pe lista Partidului «ȘOR», declarat neconstituțional, a anunțat că prima destinație spre care se va îndrepta după ridicarea interdicției de a părăsi Chișinăul este orașul Bălți. Anterior, aceasta a menționat că este gata să candideze la funcția de primar al localității.
Partidul «Renaștere», la sediul căreia CNA a desfășurat percheziții într-un dosar de corupție și spălare de bani, a organizat un protest în fața Președinției și s-a plâns că în țară este instituită cenzura.
Apropo de CNA, un consilier al consiliului municipal Ocnița a fost reținut în încercarea de a oferi 30 000 de dolari mită primarului orașului Victor Atamaniuc, pentru a-l determina să părăsească PSRM și să adere la Renaștere. Deputatul Vasile Bolea a declarat pentru NM că ar fi vizată o rudă a colegei sale, Irina Lozovan.
Comisia Electorală Centrală a aprobat programul privind organizarea și desfășurarea alegerilor locale generale. Pe 6 octombrie, candidații pot începe campania electorală.
Relațiile dintre Comrat și Chișinău
Relațiile dintre Chișinău și Comrat rămân a fi încordate. Un nou măr al discordiei este proiectul de lege, care obligă restituirea TVA-ului pentru agenții economici din UTAG din bugetul autonomiei și nu cel național. NM a analizat problema și a formulat concluzii. Printre avantaje se numără faptul că va fi diminuată presiunea pe bugetul de stat. Comratului, la rândul său, nu îi convine explicația și insistă că Găgăuzia dispune de un statut deosebit în calitate de autonomie, fapt care o deosebește de alte regiuni. De asemenea, Comratul se plânge pe lipsa de dialog cu Chișinăul. Amendamentele la Codul Fiscal vor intra în vigoare nu mai devreme de septembrie, iar deocamdată PAS a anunțat consultări publice pentru 14 august.
Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei Alexandr Tarnavschi a provocat-o pe guvernatoarea autonomiei Evghenia Guțul să discute public, în cadrul unei emisiuni televizate, despre problema aprobării componenței Executivului de la Comrat. Guțul nu a reacționat deocamdată.
Moldova, pe calea schimbării
Agenția Servicii Publice a anunțat că procedura privind perfectarea pașaportului va fi simplificată. Mai precis, nu va mai fi necesară prezentarea buletinului de identitate și a certificatului de căsătorie.
În lista medicamentelor compensate au fost adăugate 16 noi preparate utilizate pentru tratamentul sclerozei, mielopatiei și encefalopatiei.
Condiții mai bune pentru transportul public din capitală. În autobuze și troleibuze vor fi montate 310 aparate bactericide pentru purificarea aerului. Acestea au fost donate de UE.
Păstrând memoria istorică
La Muzeul de Istorie din Chișinău a fost inaugurată expoziția dedicată dramei femeilor rome în Holocaust în 1942-1944. Expoziția, în premieră pentru țara noastră, prezintă mărturii foto-documentare ale dramei femeilor rome deportate, exterminate în perioada celui de-al doilea război mondial în lagărele de concentrare situate pe teritoriul dintre râurile Nistru și Bug. O puteți vizita până pe 23 august.
În această vineri ne așteaptă…
- 08:30 ședința Consiliului Superior al Procurorilor
- 09:30 Vladimir Bolea va totaliza rezultatele vizitei oficiale în India
- 10:00 ședința ANRE