PAS: 3 ani de guvernare
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de la guvernare a raportat despre rezultatele obținute în cei trei ani de când se află la putere. «Am lansat proiecte de anvergură pentru dezvoltarea țării: am construit/reconstruit 700 km de drumuri, 800 km de conducte de alimentare cu apă și 100 km de canalizare în toată țara, 700 km de iluminat stradal», se arată în raport. Printre principalele lor realizări, deputații PAS au menționat începutul negocierilor privind aderarea la UE, majorarea salariilor profesorilor, medicilor și lucrătorilor din cultură, implementarea mai multor proiecte de infrastructură și diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale.
Opoziţia a criticat raportul. Astfel, potrivit lui Andrei Năstase, în ultimii trei ani situația din țară s-a înrăutățit, iar Ion Ceban este de părere că «oamenii dezamăgiți și-au dat seama că toate reformele promise de PAS au rămas la nivel de lozinci».
Parlamentul: impozite
Ședința Parlamentului din 11 iulie a început cu un minut de reculegere: deputații au adus un omagiu celor uciși în atacul cu rachete de la Kiev.
Apoi, deputații au adoptat în primă lectură proiectul de politică bugetar-fiscală pentru anul 2025. Proiectul a fost prezentat deputaților de către ministrul Finanțelor, Petru Rotaru. Despre ce inovații fiscale ne așteaptă anul viitor, de ce va fi profitabil să-ți asiguri viața și de ce produsele din tutun se vor scumpi mai puțin decât era de așteptat — citiți în materialul «Vânzări de mașini fără taxe și „surprize“ pentru fumătorii moldoveni.»
Premierul: finanţe
Premierul Dorin Recean a ținut un discurs la întâlnirea reprezentanților băncilor centrale și ai ministerelor de finanțe din 16 țări membre ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, desfășurată la Chișinău. Recean a spus că Guvernul Republicii Moldova va continua să dezvolte economia ţării şi să îmbunătăţească nivelul de trai al oamenilor.
Inflația
Biroul Național de Statistică a calculat că inflația anuală în țară a crescut de la 3,3% în luna mai la 3,8% în iunie 2024. Inflația lunară a scăzut în iunie la 0,1% (0,2% în mai).
Sandu și Stoianoglo
«Oligarhii și Kremlinul au fost de acord și au găsit un candidat», așa a comentat președintele Maia Sandu decizia Partidului Socialist de a-l nominaliza pe fostul procuror general Alexandr Stoianoglo ca și candidat pentru alegerile prezidențiale.
Între timp, Stoianoglo s-a adresat în instanța de judecată cu cererea de a fi anulat decretul președintei Maia Sandu de numire a lui Ion Munteanu în funcția de Procuror General. Potrivit lui Stoianoglo, există îndoieli rezonabile cu privire la legalitatea acestui decret prezidențial.
În același timp, Procuratura Generală a redeschis dosarul împotriva lui Stoianoglo sub acuzația că a contribuit la eliberarea lui Veaceslav Platon, dat în urmărire internațională.
Omorul de la Chișinău
Oamenii legii au reținut și audiat doi suspecți în cazul omorului unui cetățean turc la Chișinău. Poliția nu a comunicat dacă trăgătorul se numără printre cei reținuți.
Șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțanu, a declarat că nu intenționează să demisioneze după asasinat.
Parlamentul va organiza audieri publice pe acest caz săptămâna viitoare. Rezultatele acestora vor fi prezentate în ședința plenară.
Cazuri de rezonanță
Șeful Biroului Interpol din Moldova, Viorel Țentiu, care este acuzat de corupere pasivă, a revenit în arest.
Instanța a purces la examinarea cauzei pe fond în dosarul bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul. O femeie în vârstă care a devenit membră de partid în 2016 a declarat că mergea la evenimente „nu pentru bani”, dar în același timp, o dată la câteva luni, i s-a plătit suma de 400 de lei.
Sănătate
Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) va acorda Moldovei un împrumut de 36,2 milioane de euro pentru îmbunătățirea calității și accesibilității serviciilor de reabilitare în instituțiile medicale publice ale țării. «Vom acorda o atenție deosebită pacienților care au suferit un accident vascular cerebral sau un atac de cord», s-a promis în Parlament.
Poliție
Uniunea Europeană a donat Inspectoratului General al Poliției din Moldova 40 de mașini de patrulare și 100 de camere video de corp în valoare de 710 000 de euro. Utilizarea echipamentelor ar trebui să contribuie la îmbunătățirea activității poliției. Comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate, Oliver Várhelyi, a menționat că «acest sprijin va întări, de asemenea, încrederea cetățenilor în poliție».
Securitate cibernetică
Specialistul în securitate cibernetică, Diana, a relatat într-un interviu pentru NM de ce nu ar trebui să îți ții deschis profilul de pe rețelele sociale, dacă este sigur să-ți publici fotografiile pe internet și cum să eviți să cazi în plasele escrocilor. Detalii găsiți accesând linkul.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 12 iulie
- ANRE se întrunește la ora 10:00;
- La aceeași oră vor începe audierile publice pentru redenumirea uneia dintre străzi în cinstea lui Spiridon Vangheli.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!