NM Espresso: Sandu face apel la accelerarea integrării europene, SUA laudă Moldova, Moldovagaz caută gaze mai ieftine
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: Sandu face apel la accelerarea integrării europene, SUA laudă Moldova, Moldovagaz caută gaze mai ieftine

Moldova și UE

Președinta Maia Sandu a convocat Comisia Națională pentru Integrare Europeană pentru a discuta ritmul de sincronizare a legislației naționale cu legislația europeană și accelerarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Sandu a cerut membrilor comisiei să înceapă imediat implementarea Planului național de acțiune pentru aderarea la UE.

La Parlamentul European a avut loc Forumul «Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova — țară candidată la Uniunea Europeană». Au participat primari, președinți de raion și directori de instituții medicale din Moldova. S-a discutat despre viteza de absorbție a fondurilor europene, precum și despre preluarea experienței României și UE. Mai multe detalii citiți în materialul Stelei Untilă.

 

Moldova și SUA

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a participat la o întrunire din cadrul platformei «Dialogul strategic între Statele Unite și Moldova», desfășurată la Washington. La ea au participat și diplomați și oficiali de rang înalt din Statele Unite și Moldova.

Adjunctul secretarului de stat al SUA, Christopher Smith, a remarcat că Moldova rămâne o prioritate cheie pentru Statele Unite în Europa de Est: «Avem o cooperare foarte reușită în toate domeniile. Și suntem foarte interesați să vorbim despre prioritățile noastre în viitor. Mai ales […] când vedem progresul incredibil pe care Moldova îl demonstrează în drumul său spre Uniunea Europeană.»

Șefa Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, se află și ea în vizită la Washington. Ea s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Andrei Pâșnâi pentru a discuta despre implementarea sancțiunilor împotriva Rusiei și a standardelor internaționale de combatere a utilizării sistemului financiar pentru spălarea banilor și finanțarea terorismului.


 
Moldova și gazele

Compania Moldovagaz a depus o cerere pentru cumpărarea a 20 de milioane de metri cubi de gaze pentru luna mai la Bursa Română de Mărfuri. În cazul în care compania nu găsește furnizor la bursă, poate relua livrările de la Gazprom. Citiți dacă Moldovagaz poate găsi gaz mai ieftin decât cel rusesc în materialul lui Evghenii Ceban și Nicolai Paholinițchi.


 
Moldova și Spania

Moldova și Spania au semnat un acord privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne spaniol a transferat poliției moldovenești echipamente informatice în valoare de aproape un milion de euro: tablete, monitoare și camere foto. În acest sens, ministrul moldovean de Interne, Adrian Efros, a remarcat că «Spania este unul dintre partenerii noștri strategici».


 
Tender dubios

În conformitate cu rezultatele licitației, Inspectoratul General al Poliției poate achiziționa anvelope pentru automobilele de serviciu de la o companie rusă care se află sub sancțiuni internaționale. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a numit această situație «regretabilă»: «Evident că acest lucru este foarte rău.» Pentru detalii accesați linkul.


  
Construcție în rezervație

Autoritățile au reacționat la apelul a peste 40 de ONG-uri, care au cerut stoparea construcției a zece cabane în rezervația naturală Țâpova. Ministerul Mediului a spus că toate lucrările au fost suspendate, deoarece proprietarul șantierului nu avea acte permisive. Inspectorii de mediu au preluat controlul asupra situației.


 
Chișinău

Primarul Capitalei, Ion Ceban, a comunicat că complexul memorial Eternitate din Chișinău va trece în gestiunea primăriei.

În plus, administrația orașului intenționează să vândă 12 terenuri, inclusiv din zona limitrofă aeroportului. Consilierul municipal din partea Platformei DA, Victor Chironda, s-a opus acestei inițiative. El crede că primăria vrea în acest fel să «astupe găurile din buget».


 
Și despre ceea ce va fi astăzi, 19 aprilie 

  • Conferința „Inteligența artificială și Big Data” începe la ora 09:00;
  • La aceeași oră va fi prezentat raportul anual privind respectarea drepturilor omului în Moldova.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: