presedinte.md

NM Espresso: Sandu face apel la accelerarea integrării europene, SUA laudă Moldova, Moldovagaz caută gaze mai ieftine

Moldova și UE

Președinta Maia Sandu a convocat Comisia Națională pentru Integrare Europeană pentru a discuta ritmul de sincronizare a legislației naționale cu legislația europeană și accelerarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Sandu a cerut membrilor comisiei să înceapă imediat implementarea Planului național de acțiune pentru aderarea la UE.

La Parlamentul European a avut loc Forumul «Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova — țară candidată la Uniunea Europeană». Au participat primari, președinți de raion și directori de instituții medicale din Moldova. S-a discutat despre viteza de absorbție a fondurilor europene, precum și despre preluarea experienței României și UE. Mai multe detalii citiți în materialul Stelei Untilă.

 

Moldova și SUA

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a participat la o întrunire din cadrul platformei «Dialogul strategic între Statele Unite și Moldova», desfășurată la Washington. La ea au participat și diplomați și oficiali de rang înalt din Statele Unite și Moldova.

Adjunctul secretarului de stat al SUA, Christopher Smith, a remarcat că Moldova rămâne o prioritate cheie pentru Statele Unite în Europa de Est: «Avem o cooperare foarte reușită în toate domeniile. Și suntem foarte interesați să vorbim despre prioritățile noastre în viitor. Mai ales […] când vedem progresul incredibil pe care Moldova îl demonstrează în drumul său spre Uniunea Europeană.»

Șefa Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, se află și ea în vizită la Washington. Ea s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Andrei Pâșnâi pentru a discuta despre implementarea sancțiunilor împotriva Rusiei și a standardelor internaționale de combatere a utilizării sistemului financiar pentru spălarea banilor și finanțarea terorismului.


 
Moldova și gazele

Compania Moldovagaz a depus o cerere pentru cumpărarea a 20 de milioane de metri cubi de gaze pentru luna mai la Bursa Română de Mărfuri. În cazul în care compania nu găsește furnizor la bursă, poate relua livrările de la Gazprom. Citiți dacă Moldovagaz poate găsi gaz mai ieftin decât cel rusesc în materialul lui Evghenii Ceban și Nicolai Paholinițchi.


 
Moldova și Spania

Moldova și Spania au semnat un acord privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne spaniol a transferat poliției moldovenești echipamente informatice în valoare de aproape un milion de euro: tablete, monitoare și camere foto. În acest sens, ministrul moldovean de Interne, Adrian Efros, a remarcat că «Spania este unul dintre partenerii noștri strategici».


 
Tender dubios

În conformitate cu rezultatele licitației, Inspectoratul General al Poliției poate achiziționa anvelope pentru automobilele de serviciu de la o companie rusă care se află sub sancțiuni internaționale. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a numit această situație «regretabilă»: «Evident că acest lucru este foarte rău.» Pentru detalii accesați linkul.


  
Construcție în rezervație

Autoritățile au reacționat la apelul a peste 40 de ONG-uri, care au cerut stoparea construcției a zece cabane în rezervația naturală Țâpova. Ministerul Mediului a spus că toate lucrările au fost suspendate, deoarece proprietarul șantierului nu avea acte permisive. Inspectorii de mediu au preluat controlul asupra situației.


 
Chișinău

Primarul Capitalei, Ion Ceban, a comunicat că complexul memorial Eternitate din Chișinău va trece în gestiunea primăriei.

În plus, administrația orașului intenționează să vândă 12 terenuri, inclusiv din zona limitrofă aeroportului. Consilierul municipal din partea Platformei DA, Victor Chironda, s-a opus acestei inițiative. El crede că primăria vrea în acest fel să «astupe găurile din buget».


 
Și despre ceea ce va fi astăzi, 19 aprilie 

  • Conferința „Inteligența artificială și Big Data” începe la ora 09:00;
  • La aceeași oră va fi prezentat raportul anual privind respectarea drepturilor omului în Moldova.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: