Majorarea tarifelor la energie electrică și termică
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), după examinarea solicitărilor companiilor energetice, a decis să majoreze tarifele la energia electrică. Astfel, pentru consumatorii Premier Energy (zona centrală și de sud a țării), tariful va crește la 4,10 lei pentru 1 kWh, ceea ce reprezintă o creștere de 75%. Pentru consumatorii FEE-Nord (zona de nord a țării), tariful va crește la 4,68 lei pentru 1 kWh, ceea ce constituie o creștere de 65%.
Totodată, în Chișinău, Bălți și Comrat, tarifele pentru încălzire vor fi majorate. Potrivit deciziei ANRE, în Chișinău, tariful pentru încălzire furnizat de Termoelectrica va crește de la 1824 lei la 2510 lei pentru o gigacalorie. În Bălți, consumatorii CET-Nord vor plăti 2126 lei pentru o gigacalorie, cu 307 lei mai mult decât anterior. Iar în Comrat, tariful pentru încălzire va crește de la 2882 lei la 3222 lei pentru o gigacalorie.
Compensații pentru energie electrică
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, în contextul majorării tarifelor, cetățenilor li se vor oferi compensații suplimentare. Cu toate acestea, nu toți consumatorii vor beneficia de aceste compensații. În plus, Buzu a subliniat că persoanele care nu își achită facturile pentru utilități riscă să piardă dreptul la compensațiile pentru resursele energetice.
Tarife diferențiate pe timp de zi și noapte
Începând cu 20 ianuarie, în Moldova vor fi aplicate tarife diferențiate pentru energia electrică consumată de cetățenii care folosesc contoare inteligente. Conform noilor reglementări, consumatorii Premier Energy vor achita 4,32 lei pentru 1 kWh între orele 7:00 și 23:00, iar între orele 23:00 și 7:00, ei vor achita 3,31 lei pentru 1 kWh. Consumatorii FEE-Nord vor achita 4,68 lei pentru 1 kWh pe timp de zi și 3,90 lei pentru 1 kWh pe timp de noapte. Reprezentanții ANRE au explicat de ce au luat această decizie.
Va fi lumină astăzi?
Compania de stat Energocom a anunțat că a achiziționat energia electrică necesară pentru acoperirea deficitului din data de 4 ianuarie. Cu toate acestea, compania a avertizat că, după sărbătorile de iarnă, ar putea apărea dificultăți suplimentare în asigurarea capacităților necesare.
Criza energetică: «prețul libertății»
Cum va influența criza energetică asupra economiei Moldovei, ce se va întâmpla cu PIB-ul și inflația, NM a relatat în articolul «Prețul libertății — 6 miliarde de lei?».
Deconectări de curent în Transnistria
În regiunea transnistreană, între orele 18:00 și 22:00, au avut loc întreruperi de energie electrică în diverse zone din Tiraspol, Bender, Râbnița și câteva sate. Aceste măsuri au fost luate deoarece consumul de energie electrică depășește capacitatea sistemului energetic.
Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a declarat că aceste deconectări controlate sunt menite să prevină avariile și întreruperile prelungite de energie electrică.
Potrivit lui Krasnoselski, aproximativ 72 de mii de gospodării din regiune nu mai au gaze naturale, iar în 1500 de blocuri locative lipsește încălzirea și apa caldă. În ultimele două zile, linia fierbinte creată pentru gestionarea crizei energetice a înregistrat aproximativ 2000 de apeluri. Krasnoselski i-a încurajat pe locuitori să rămână optimiști, afirmând că «nu există situații fără soluții».
Criza energetică: cum supraviețuiesc transnistrenii
În regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie, în blocurile locative a fost sistată furnizarea de căldură și apă caldă. NM i-a întrebat pe transnistreni cum reușesc să supraviețuiască în astfel de condiții pe timp de iarnă. Poveștile cititorilor noștri despre această situație le-am adunat în materialul «Rusia a vrut să facă rău Europei, dar suferă doar Transnistria».
În rezumatul nostru zilnic — «Deconectări programate în Transnistria și creșteri de tarife pe malul drept» — am adunat toate știrile despre situația din energetică.
Justiție
Consiliul Superior al Procurorilor a decis să convoace pe 11 februarie Adunarea Generală Extraordinară a Procurorilor. În cadrul acesteia, urmează să fie selectați, dintre candidații care au trecut cu succes vetting-ul, noile componențe ale colegiilor pentru selecție și evaluare, precum și ale Colegiului Disciplinar al Procurorilor.
Cazul fostului bodyguard al lui Șor
Procuratura Anticorupție a transmis în instanță dosarul împotriva fostului bodyguard al lui Ilan Șor. Acesta este acuzat de finanțarea ilegală a unui partid politic. El a fost reținut în momentul primirii sumei de 613,5 mii de lei.
Scumpirea țigărilor
În anul 2025, prețul minim al unui pachet de țigări în Moldova va fi de 42,35 lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 3,85 lei față de anul precedent. Cei care vor comercializa țigări la un preț mai mic decât cel stabilit riscă să fie sancționați.
Trump și Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că ar putea avea o întâlnire cu noul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, imediat după inaugurarea acestuia, programată pentru 20 ianuarie. Potrivit lui Zelenski, Trump i-ar fi spus telefonic că «așteaptă ca una dintre primele vizite să fie a mea».
UE: Polonia și Ungaria
Polonia nu a invitat ambasadorul Ungariei la ceremonia oficială care marchează preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către Polonia. De asemenea, nici premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a fost invitat la evenimentul desfășurat la Teatrul Mare din Varșovia.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!