Criza energetică în Transnistria
Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a solicitat diplomaților străini să contribue la «reluarea aprovizionării cu gaze a Transnistriei prin intermediul Moldovagaz». El a organizat o videoconferință, invitând diplomați din Rusia, Ucraina, Belarus, Kazahstan, Turcia, SUA, Marea Britanie, precum și din UE și OSCE. Krasnoselski i-a îndemnat să «nu fie avocații doar uneia dintre părți, ci să acționeze ca arbitri imparțiali și să contribuie, în limita competențelor lor, la depășirea crizei energetice».
De asemenea, autoritățile transnistrene au decis să achiziționeze cazane pe combustibil solid, generatoare, sobe moderne pentru instituții și să lanseze producția acestora în regiunea transnistreană. Krasnoselski a subliniat necesitatea de a «tinde spre independență energetică».
Între timp, autoritățile din Moldova au decis să transmită în Zona de Securitate și în regiunea transnistreană 72 de generatoare electrice și 350 de tablete pentru instituțiile sociale și educaționale. Biroul de reintegrare a anunțat că, la 31 decembrie 2024, peste 360000 de locuitori de pe malul stâng al Nistrului erau cetățeni ai Republicii Moldova (cu aproape 5000 mai mult decât în 2023).
Energia regenerabilă în Moldova
Președinta Maia Sandu, în timpul unei vizite de lucru în raionul Dondușeni, a participat la inaugurarea primei stații de pompieri cu panouri fotovoltaice, care acoperă 95% din consumul său de energie.
Acest proiect a fost realizat cu sprijinul SUA, iar șefa statului a menționat că stația va spori capacitatea de acordare a ajutorului pentru locuitorii orașului și alte 30 de localități din regiune.
Vom avea lumină pe 22 ianuarie?
Energocom a rezervat energie electrică pentru a acoperi deficitul din 22 ianuarie. O parte din energie a fost achiziționată la bursă, iar cealaltă parte a fost asigurată de obiective locale de energie regenerabilă.
Gazul românesc
Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, a anunțat că România intenționează să dubleze producția de gaze, dezvoltând zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră până în 2027. Proiectul, potrivit ministrului, va permite dublarea producției de gaze și acoperirea parțială a necesarului de gaze din întreaga regiune. El a subliniat că Europa ar fi mai bine să depindă de gazul românesc, decât de cel rusesc.
PAS despre «coaliția lui Dodon»
Partidul de guvernământ PAS, comentând apelul liderului socialiștilor Igor Dodon, a declarat că «socialiștii vor să ofere Moldova pe tavă rușilor, care vor folosi țara noastră în războaiele lor agresive».
Dodon a chemat anterior opoziția să-și «unească eforturile pentru lupta politică împotriva actualului regim». În replică, PAS a îndemnat «unirea forțelor împotriva celor care ne vor răul și a celor care răspândesc minciuni».
Vizite oficiale
Președinta Adunării Naționale a Sloveniei, Urska Klakocar-Zupancic, va efectua o vizită de lucru la Chișinău în perioada 22-24 ianuarie. Ea se va întâlni cu conducerea Republicii Moldova pentru a discuta despre avansarea țării pe calea integrării europene, relațiile bilaterale și influența agresiunii ruse împotriva Ucrainei asupra situației din regiune.
Iar o delegația moldovenească, condusă de premierul Dorin Recean, a plecat la Davos (Elveția) pentru a participa la Forumul Economic Mondial.
Moldova și Ucraina
Vicepremiera pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a discutat telefonic cu vicepremiera ucraineană Olha Stefanișina despre pașii următori în negocierile cu Uniunea Europeană privind aderarea Moldovei și Ucrainei, precum și despre cooperarea dintre birourile de integrare europeană din Chișinău și Kiev.
Subvenții pentru mass-media
Consiliul de experți al fondului de subvenționare a mass-media a stabilit tematica materialelor din presă care vor fi finanțate din bugetul de stat. NM a relatat când va avea loc concursul proiectelor mass-media eligibile pentru subvenționare și dacă vor fi suficiente cele 5,5 milioane de lei alocate.
Corupție cu epoleți
Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că șapte polițiști din raioanele Călărași și Strășeni sunt cercetați sub suspiciunea de estorcare de bani de la șoferii care au încălcat regulile de circulație.
Primele decrete ale lui Trump
Președintele SUA, Donald Trump, a semnat, a doua zi după preluarea mandatului, o serie de decrete, inclusiv suspendarea tuturor programelor de ajutor ale SUA pentru alte țări, inclusiv pentru Ucraina. De asemenea, Trump a semnat un decret privind retragerea SUA din Organizația Mondială a Sănătății, a amânat cu 75 de zile interdicția asupra TikTok, a interzis persoanelor transgender să facă serviciul militar în cadrul Forțelor Armate și a inițiat retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
Incendiu în Turcia
Un incendiu izbucnit la etajul patru al unui hotel cu 12 etaje din stațiunea montană Kartalkaya, Turcia a cauzat moartea a 66 de persoane. Alte 51 au fost rănite. Nu există deocamdată informații despre eventuali cetățeni moldoveni printre victime. MAEIE a transmis condoleanțe poporului turc în legătură cu tragedia.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!