NM Espresso: Transnistria așteaptă gaz la 1 februarie, Moldova nu participă la Eurovision, Trump îl amenință pe Putin cu noi sancțiuni
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: Transnistria așteaptă gaz la 1 februarie, Moldova nu participă la Eurovision, Trump îl amenință pe Putin cu noi sancțiuni

Gaz pentru Transnistria

Moscova analizează posibilitatea livrării de gaz către Transnistria prin Turcia începând cu 1 februarie, a scris publicația rusească Kommersant. Conform informațiilor, compania cipriotă Ozbor Enterprises a rezervat în gazoductul Turkish Stream aproximativ 3,1 milioane de metri cubi pe zi până la punctul de intrare „Strandja-2” situat la granița dintre Turcia și Bulgaria, acest volum corespunzând exact necesarului de gaz pentru regiunea transnistreană.

Guvernul Republicii Moldova,comentând această informație, a menționat că Chișinăul nu a fost informat despre aceste planuri.


 

Copanca: de ce protestează localnicii?

Satul Copanca a devenit recent un subiect de dezbatere intensă la nivel național. Inițial, Maia Sandu a fost huiduită în acest sat, iar ulterior localnicii au organizat un protest împotriva conectării la rețelele electrice ale Moldovei. Copanca este situată în Zona de Securitate, pe malul drept al Nistrului, dar este conectată la rețelele electrice din Transnistria.

Reporterul NM, Nicolae Paholinițchi, a vizitat Copanca și a încercat să înțeleagă de ce localnicii nu vor să fie conectați la „curentul moldovenesc”, de ce sunt dispuși să suporte deconectările de curent și de ce cred că gazul va ajunge în curând în Transnistria. Mai multe detalii găsiți în reportajul video din Copanca.

 


 

Vom avea electricitate pe 23 ianuarie?

Compania de stat Energocom a rezervat energie electrică suficientă pentru a acoperi deficitul din 23 ianuarie. Acesta va fi asigurat de importurile din România.

 


 

Linia Vulcănești–Chișinău

Construcția liniei electrice Vulcănești–Chișinău  a fost realizată în proporție de 49%. Ministerul Energiei a declarat că lucrările urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului 2025.

Reporterul NewsMaker, Corina Malcocean, a vizitat șantierele de construcție și a relatat despre progresul lucrărilor în reportajul video „Chișinău ocolește Transnistria”.

 


 

Ceban la București

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, s-a întâlnit la București cu vicepremierul României, Marian Neacșu. Ion Ceban a mulțumit autorităților române pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în timpul crizei energetice și a discutat despre proiectele realizate la Chișinău cu susținerea României, precum și despre viitoarele colaborări.

 


 

Vizita președintei Adunării Naționale a Sloveniei la Chișinău

Președinta Adunării Naționale a Sloveniei, Urska Klakocar-Zupancic, a efectuat o vizită în Republica Moldova.

În urma întâlnirii cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, aceasta a declarat că fostul negociator-șef al Sloveniei pentru integrarea europeană, Janez Potocnik, va ajuta la pregătirea Moldovei pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Grosu a menționat că s-a convenit asupra colaborării la nivel parlamentar și că au fost discutate reforma justiției, securitatea energetică și situația din Ucraina.

 


Chișinău și Comrat

În Găgăuzia, anul 2025 a fost declarat „Anul celei de-a 80-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei”. Autoritățile autonomiei consideră că evenimentele dedicate acestei aniversări vor oferi oportunități importante pentru comemorarea eroilor.

Guvernul Republicii Moldova a declarat anul 2025 drept „Anul Mihai Eminescu”, marcând 175 de ani de la nașterea poetului. În Moldova și România, au fost elaborate deja planuri de activități pentru tot anul.

 


 

Dosar penal împotriva PSRM

Procuratura Anticorupție a reluat un dosar penal împotriva Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), deschis în 2019, pentru corupere pasivă în proporții deosebit de mari. Reprezentanții PSRM au acuzat PAS de încercări disperate de a se menține la putere. Reprezentanții PAS au calificat declarațiile PSRM drept „aberații”.

Protestele feroviarilor

Începând cu luna februarie, Federația Sindicatelor Feroviare din Republica Moldova va organiza o serie de proteste și greve din cauza datoriilor salariale acumulate la Calea Ferată din Moldova. Datoriile salariale depășesc 190 de milioane de lei. Potrivit Federației, protestele vor avea loc în fața clădirilor Parlamentului, Guvernului, Președinției, dar și în toate cele opt noduri feroviare din țară.

Moldova nu participă la Eurovision

Organizatorii preselecției naționale au anunțat că Moldova nu va participa anul acesta la Eurovision. Directorul postului Moldova 1, Corneliu Durnescu, a explicat că interesul publicului pentru acest concurs a scăzut, iar calitatea pieselor și a interpretărilor este în declin.

Șor: spălare de bani pentru companii rusești

Potrivit publicației americane Bloomberg, Ilan Șor ajută Rusia să desfășoare comerț internațional, ocolind sancțiunile. Conform informațiilor publicate, compania A7 oferă pe site-ul său servicii de efectuare a plăților cu orice țară și în orice valută, eludând astfel sancțiunile internaționale. Ilan Șor deține 51% din acțiunile acestei companii, iar banca rusească Promsveazibank – 49%. Potrivit sursei, oligarhul fugar deține mai multe astfel de companii.

Războiul din Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că, după o posibilă încetare a focului, ar fi necesară desfășurarea a cel puțin 200 000 de pacificatori europeni în Ucraina pentru a preveni un nou atac al Rusiei.

Pe de altă parte, președintele SUA, Donald Trump, a cerut Rusiei să oprească războiul, avertizând că, în caz contrar, va impune sancțiuni și taxe vamale pentru întregul export rusesc către Statele Unite. Trump a subliniat că, prin propunerea de a încheia războiul, oferă „un mare serviciu Rusiei, a cărei economie se prăbușește, și președintelui Putin”.

Ce să așteptăm de la Trump?

În interiorul Republicii Moldova, principalele subiecte rămân criza energetică și situația din Transnistria. La nivel mondial, însă, evenimentul principal este „cutremurul politic global” numit „revenirea lui Donald Trump la Casa Albă”.

Ce impact ar putea avea această revenire pentru Ucraina, Moldova și pentru întreaga lume? Acest subiect este discutat în noul episod al emisiunii RealPolitik cu Dașa Slobodcicova. Invitații emisiunii sunt deputatul PAS Oazu Nantoi și deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac.

 


Și despre ceea ce va fi astăzi, 23 ianuarie

  • 11:30 – Ședința Consiliului Superior al Procurorilor;

    15:00 – Ședința Comisiei Electorale Centrale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: