NM Espresso: trei candidați riscă să fie excluși din campanie, aeroportul din Cahul este scos la vânzare, în Moldova sunt așteptate ploi
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: trei candidați riscă să fie excluși din campanie, aeroportul din Cahul este scos la vânzare, în Moldova sunt așteptate ploi

Vizite: Ciolacu

Vinerea trecută, Republica Moldova a fost vizitată de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și de eurodeputatul român, Siegfried Mureșan.

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu conducerea țării. Cu Maia Sandu a discutat despre construcția unui pod nou și repararea a trei poduri vechi peste râul Prut. A avut și o întrevedere cu premierul Dorin Recean, unde au discutat despre relațiile dintre cele două țări. Ciolacu a reamintit că România investește mult în Moldova, dar a subliniat că «Moldova nu trebuie să depindă complet de România. Noi depindem de voi, iar voi depindeți de noi, pentru că suntem vecini […] România trebuie să fie podul Moldovei către Uniunea Europeană».

Marcel Ciolacu, Dorin Recean și ministrul educației, Dan Perciun, au participat la ceremonia de predare către Moldova a 20 de autobuze școlare, achiziționate cu sprijinul Guvernului român.

Vizite: Mureșan

Siegfried Mureșan, într-o conferință de presă la Chișinău, a anunțat că Parlamentul European va trimite observatori la alegerile prezidențiale și la referendumul din Moldova. Uniunea Europeană va monitoriza cu atenție încercările de influențare a procesului electoral. Potrivit lui Mureșan, dacă cetățenii Moldovei susțin integrarea europeană, acest lucru va fi «un angajament suplimentar pentru UE de a finaliza cât mai curând următoarele etape ale integrării».

Alegeri

Cel puțin trei candidați la alegerile prezidențiale pot fi excluși din cursa electorală din cauza suspiciunilor de finanțare ilegală. Cel puțin, aceștia sunt vizați într-o anchetă privind finanțarea ilegală a partidelor politice asociate lui Ilan Șor, a anunțat într-o emisiune televizată,Viorel Cernăuțanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, fără a dezvălui numele candidaților. Decizia privind excluderea lor va fi luată de Comisia Electorală Centrală.

Vorbind despre recentele acte de vandalism îndreptate împotriva instituțiilor de stat, Cernăuțanu a subliniat că nu este vorba doar de huliganism, ci că răufăcătorii urmăresc scopuri mai ample. Potrivit lui, obiectivul final al acestor acte este preluarea cu forța a instituțiilor statului. Aceste incidente sunt orchestrate de grupuri infracționale, a adăugat șeful poliției.

Un nou act de vandalism a avut loc în curtea casei deputatei PAS Larisa Novac, unde trotuarul a fost stropit cu vopsea neagră. «După ce am demascat schemele lor de corupere a alegătorilor, acum amenință familiile noastre, casele noastre. Vor să ne sperie», a scris Novac pe rețelele sociale.

În jurul lui Șor

RISE Moldova a publicat o investigație în care se menționează că, în timpul campaniei electorale, oligarhul fugar Ilan Șor a deschis cinci companii la Moscova. Acestea prestează servicii financiare, acordă credite și împrumuturi.

Între timp, 20 de preoți sunt investigați pentru legăturile lor cu Ilan Șor. Potrivit lui Cernăuțanu, preoții au primit bani de la Șor pentru a face propagandă politică, în special pentru a îndemna cetățenii să voteze împotriva aderării la Uniunea Europeană.

Fără «Yandex» și «Kinopoisk»

În Moldova, serviciul «Yandex.Music», cinematograful online «Kinopoisk», și «Yandex.Taxi» funcționează cu dificultate. Experții atribuie acest lucru blocării domenului yandex.ru de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Acest domen este asociat cu serviciul de știri «Zen», pe care se pot găsi informații de la media și bloggeri controlați de autoritățile ruse.

Știri false

În Moldova a apărut un nou fals — instituțiile de stat au primit o scrisoare care anunță că persoanele din conducere sunt înrolate în serviciul militar. Ministerul Apărării a declarat că scrisoarea este falsă și a îndemnat cetățenii să nu creadă tot ceea ce primesc.

Aeroportul din Cahul

Autoritatea Aeronautică Civilă, comentând informațiile despre vânzarea fostului aeroport internațional din Cahul, a declarat că aeroportul este într-o stare critică: «Pista de aterizare, calea de rulare și platforma degradează în continuare și necesită reparații capitale.» Infrastructura necesară pentru deservirea zborurilor comerciale lipsește.

Ziua Vinului și vremea rea

În weekend, în Moldova se va sărbători Ziua Vinului. Pregătiri sunt ample. Însă meteorologii avertizează despre înrăutățirea vremii: sunt prognozate ploi și furtuni. Vremea se va strica începând din această seară și va rămâne instabilă până luni la amiază.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: