Cerul deasupra Moldovei, nesigur?
Unul dintre cele mai discutate subiecte de luni a fost decizia operatorului aerian low-cost WizzAir de a-și suspenda, începând cu 14 martie, zborurile către și dinspre Chișinău. Compania maghiară a motivat această hotărâre prin faptul că «cerul deasupra Moldovei devine tot mai puțin sigur». Unele curse vor fi redirecționate spre Iași, iar de la altele, cum ar fi destinațiile spre Praga, Hamburg și Budapesta, va trebuie să ne luăm rămas-bun. Pe cât timp? Deocamdată nu se știe.
Autoritatea Aeronautică Civilă a confirmat decizia de suspendare a activității operatorului low-cost în Moldova. AAC consideră că acțiunile companiei maghiare sunt «neașteptate» și că zborurile în spațiul aerian al țării noastre sunt sigure.
Și deputatul PAS Radu Marian a declarat că decizia WizzAir este stranieși a dat asigurări că nu există cauze reale în acest sens.
Regiunea transnistreană: între Est și Vest
Serebrean și Krasnoselski au avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter, pentru a discuta despre securitatea regională. Au convenit și în privința interacțiunii dintre Chișinău și Tiraspol, iar Carpenter a promis asistență din partea SUA în acest sens.
Nici Kremlinul nu a lăsat regiunea transnistreană în afara atenției. Potrivit lui Dmitrii Peskov, autoritățile ruse «sunt îngrijorate de cele întâmplate». La fel, Kremlinul menționează «agravarea situației privind autoproclamata republică».
Vadim Krasnoselski îndeamnă cetățenii să nu se lase pradă panicii în contextul a tot ce se întâmplă, deși susține că situația din regiune este «tensionată».În cazul apariției unui pericol real, liderul de la Tiraspol promite că va anunța populația de pe malul stâng al Nistrului, «personal și imediat».
Au destabilizat Moldova?
Rămâne tensionată și situația privind presupusa lovitură de stat în Moldova. Alți doi cetățeni străini au fost expulzați din țară, învinuiți de pregătirea unor acțiuni de destabilizare. SIS a anunțat că aceștia au adunat informații în Moldova, pentru ca, ulterior, să le folosească în «provocarea schimbării prin violență a orânduirii constituționale a Republicii Moldova». Fiind expulzate și declarate persoane indezirabile, acestea nu vor putea reveni în țara noastră în următorii zece ani.
Energia electrică și energia termică: ce să așteptăm de la tarife?
Energie electrică vom avea! «Energocom» a prelungit contractul pentru luna martie cu MGRES din regiunea transnistreană. Tariful va rămâne același, dar noutățile bune constau în faptul că, fără prelungirea respectivă, acesta ar fi fost majorat. Energia electrică achiziționată de la MGRES va acoperi 88 la sută din necesitățile insuficiente ale țării. Să ne bucurăm?
În schimb, noutățile despre energia termică nu sunt îmbucurătoare. «Termoelectrica» a transmis către ANRE un demers privind ajustarea tarifelor la energia termică și energia electrică produsă. Astfel, tariful la energia termică ar putea fi majorat cu 25,3 la sută, iar prețul la energia electrică — redus de la 4,54 lei până la 3,93 lei pentru un kWh.
Mâine vom afla ce ne așteaptă.
Parteneri fideli: Japonia și Azerbaidjan nu înșală
Moldova Mult mai bune sunt noutățile despre relațiile internaționale. Astfel, președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Japoniei, Yamada Yoichiro, pentru a discuta despre oferirea a 100 milioane de dolari pentru țara noastră. Șefa statului a subliniat faptul că Japonia «este unul dintre cei mai importanți parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova».
Un alt partener de încredere este Azerbaidjan. România a negociat cu Ilham Aliyev trei «mari proiecte energetice». Printre acestea — un contract de achiziționare a unui volum de un miliard de metri cubi de gaze naturale, cu ajutorul cărora va fi posibilă și susținerea Moldovei. Detalii — în curând.
La Topală și Dodon — fără schimbări
În cauzele de judecată de rezonanță nu se întâmplă nimic deosebit. La solicitarea procurorilor, lui Iurie Topală, fostul director al întreprinderii «Calea Ferată din Moldova», i-a fost prelungit arestul la domiciliu cu 30 de zile. Acesta este acuzat de escrocherie, corupție, delapidarea averii străine și abuz de putere sau de serviciu.
A avut loc și o nouă ședință în dosarul despre «kuliok» al fostului președinte al Moldovei, Igor Dodon. Avocații fostului șef de stat au fost din nou amendați. De remarcat că Dodon este acuzat de corupere pasivă, îmbogățire ilicită, trădare de Patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală.
În parlament vor fi dezbateri: moldovenească sau română?
În parlamentul Republicii Moldova a fost înregistrat un proiect de lege care prevede înlocuirea în lege a sintagmei «limba moldovenească» cu «limba română». Și aceasta nu e tot. La 31 august, în locul sărbătorii «Limba Noastră» vom marca sărbătoarea «Limba Română».
Pe scurt, despre ceea ce va fi astăzi, 28 februarie:
- La ora 10:00, Compania de cercetare sociologică IMAS va prezenta rezultatele studiului Barometrul socio-politic pentru luna februarie.
- La ora 10:30 vor fi anunțați învingătorii Programului de susținere a inovațiilor digitale și startup-urilor tehnologice.
- La ora 13:00, va fi prezentat proiectul «Amenajarea unui parc cu panouri fotovoltaice cu o capacitate de 30 kW», implementat cu susținerea programului DAR 1+3.