„Noi facem business”. Transportatorii vor depune plângeri la Procuratură pe numele polițiștilor care le-au ridicat numerele de înmatriculare
Full Article 3 minutes read

„Noi facem business”. Transportatorii vor depune plângeri la Procuratură pe numele polițiștilor care le-au ridicat numerele de înmatriculare

Transportatorii au organizat o acțiune de protest, pe 21 martie, în fața sediului Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP). Aceștia au declarat că manifestații vor fi organizate și la ambasadele Uniunii Europene. Totodată, ei au menționat că vor fi depuse plângeri la Procuratură pe numele unor polițiști. „Sunt abuzuri cu caracter penal”, au spus transportatorii cu referire la numerele de înmatriculare ridicate de polițiști la protestul din 12 martie a „Mișcării pentru popor”, din care face parte Partidul ȘOR, PACE, dar și activiști civici precum Maia Laguta.

Președintele Asociației Patronale a Transportatorilor Auto Oleg Alexa a spus că „a fost limitat dreptul al libera circulație”.

„Unitățile de transport au fost stopate și li s-a spus clar: alege ori te întorci înapoi, ori continui mișcarea spre Chișinău cu pasageri – numerele vor fi scoase și mașina va fi pusă pe evacuator”, a menționat Alexa. El a adăugat că polițiștii au ridicat „abuziv numerele de înmatriculare, spunând că mașina este reutilată”.

„Aceasta este prima noastră acțiune de protest, va mai urma”, a comunicat Oleg Alexa. Tot el a spus că transportatorii vor organiza flashmoburi la ambasadele Uniunii Europene – „să le arătăm cum valorile la care noi aspirăm se pun în practică de către INSP”.

„Vor fi depuse și plângeri la Procuratură pe numele concrete ale polițiștilor care au făcut lucrurile acestea. (…) Sunt abuzuri cu caracter penal”, a comunicat el.

Reprezentatul Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi „Transportatorul” Anatol Munteanu consideră „anormală atenția deosebită” pentru transportatori.

„Vreau să vă spun că noi facem business, noi acordăm servicii contra-plată comanditarului. Noi nu selectăm partidele politice și alte obiective nu avem. Vreau să ni se permită să activăm mai departe normal”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, „se manipulează cu starea tehnică a mijloacelor de transport”.

„În Republica Moldova, testarea tehnică a mijloacelor de transport implicate în transportul de persoane se face de două ori pe an. Dacă la mijloacele simple o dată pe an, la noi se face testarea de două ori pe an. Starea tehnică este respectată și corespunde normelor. (…) Nu poate Poliția determina din mers, doar în cazul în care mijlocul de transport este dus la stația de testare și se constată că mijlocul de transport nu corespunde”, a menționat el.

Munteanu a adăugat că „sunt șanse că toate rutele își vor sista activitatea”.

„Noi nu suntem gata să acceptăm ceea ce se întâmplă. (…) Dacă vor continua represiunile, da desigur ne vom sista activitatea”, a conchis el.

De menționat că în dimineața zilei de 21 martie, Poliția Republicii Moldova a îndemnat atât organizatorii protestului, cât și participanții să respecte legislația și să se conformeze indicațiilor oamenilor legii. „Desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice în zilele lucrătoare sunt interzise”, comunicau polițiștii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: