Noi încălcări la alegeri. La Orhei, un bărbat în stare de ebrietate a strigat pentru cine din candidați si-a dat votul
Full Article 4 minutes read

Noi încălcări la alegeri. La Orhei, un bărbat în stare de ebrietate a strigat pentru cine din candidați si-a dat votul

Până la ora 15:00, Promo-Lex a constatat 62 de încălcări în timpul desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale. În localitatea Chiperceni, raionul Orhei, în două cazuri de abateri a fost solicitată intervenția oamenilor legii. În primul caz, un bărbat, care era beat, a strigat pentru cine a votat, iar în cel de-al doilea – reprezentantul unui concurent electoral a spus oamenilor pentru cine să-și dea votul. Precizările au fost făcute de directorul de program Promo-LEX, Nicolae Panfil, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit reprezentantului Promo-Lex, până la ora 15:00, au fost înregistrate 9 cazuri privind prezența nejustificată a persoanelor ne autorizate în incinta secțiilor de votare sau în raza de 100 m. Acestea au fost înregistrate în localitățile Glodeni, Durlești, Chiperceni și Cușmirca.

În alte 11 cazuri, care au avut loc la secțiile de votare din Chiperceni, Baimaclia, Dubăsarii Vechi, Comrat, Baurci, Bălți, Cușmirca, Bocani și Pepeni, a fost încălcat secretul votului.

Iar la Vadul Rașcov, Mereni, Frumoasa, Enichioi și Pohrebeni s-a constatat câte un caz de întrerupere pe parcursul zilei votării a procesului de filmare. De asemenea, la Vărzărești, Cucureștii de Sus au fost constate deficiențe în listele electorale.

Promo-Lex a recepționat și trei cazuri de deficiențe în sistemul informațional automatizat de stat Alegeri, la Păulești și Bălți. Iar în comuna Chirca constată prezența materialelor electorale în în raza secției de votare.

În localitățile Sărata-Răzeși și Lozova au fost înregistrate câte un caz de transportare organizată a alergptorilor. Pe de altă parte în Durlești, Slobozia Dușca și Elizaveta au fost depistate câte un caz de votare nejustificată în grup sau în locul altei persoane. Iar în Lipoveni a fost înregistrat un caz de violență, săvârșit de un alegător față de membrii Biroului Electoral al Secției de Votare (BESV).

La Gura Căinarilor, Promo-Lex a înregistrat un caz în care urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor.  Alte tipuri de încălcări au fost constatate la Bălți, Horodiște, Edineț.

Intervenția Poliției

Dintre toate încălcările înregsitrate până la ora 15:00, în două cazuri – ambele în incinta sau în raza secției de votare din Chiperceni, Orhei – a fost solicitată intervenția Poliției.

În primul caz, reprezentantul unuia dintrei cei doi concurenți electoarali le spunea alegătorilor cu cine ar trebui să voteze.

În raza de 100 de metri au fost observate două unități de transport care au staționează în fața secției de votare și reprezentantul unui candidat, care se apropie de alegătoriși comunică cu aceștia pentru cine ar trebui să voteze. A fost solicitată intervenția Poliției”, a spus reprezentantul Prom-Lex.

Iar în cel de-al doilea caz, un bărbat în stare de ebrietate a divulgat cu pentru cine din candidați și-a dat votul.

Până la introducerea buletinului de vot în urna de vot, un alegător în stare de ebrietate a divulgat cu cine a votat, prezentând buletinul de vot și strigând că a votat cu candidatul să zicem X. Președintele BESV i-a solicitat să părăsească secția de votare. La refuzul acestuia de a se conforma a fost solicitată intervenția ofițerului de Poliție”, a precizat Nicolae Panfil.

La Chiperceni se duelează Savca Liomid de la Partidul „Renaștere” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – care în primul tur a obținut 41,33% din sufragii, și Surchin Anton de la Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, care a acumulat 25,09% din voturi.

Precizăm că, din cele 62 de încălcări procesate de Promo-Lex până la ora 15:00, 21 au avut loc până la ora 10:00. Detalii – AICI.

***

Republica Moldova desfășoară duminică, 19 noiembrie, turul doi al alegerilor locale generale. Scrutinul are loc în 273 de localități din țară, în care la alegerile din 5 noiembrie niciunul dintre candidați nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi declarat învingător din primul tur. Pentru cele 273 de mandate de primar în turul doi candidează 544 de persoane, 386 dintre candidați sunt bărbați și 158 sunt femei. Din totalul candidaților la funcția de primar, 56 sunt independenți, iar 488 reprezintă o formațiune politică. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: