Ministrul Adrian Efros susține că trecerea Serviciului 112 de la Ministerul Economiei la Ministerul Afacerilor Interne va ajuta autoritățile să înțeleagă „cine, când, unde, ce execută și să nu avem neînțelegeri protocolare”. Declarațiile au fost făcute de Efros în contextul tragediei de la Căușeni, unde un cuplu a decedat în mașina împotmolită în zăpadă. Potrivit oficialului, autoritățile „au anticipat problema 112”. Întrebat cum i se pare răspunsul operatorului 112, care a îndrumat cuplul să apeleze responsabilii de la SA Drumuri Căușeni, Efros a evitat să comunice, menționând că „în cadrul anchetelor și procedurii penale se va stabili deja și răspunsul”.
În timpul unor declarații de presă din 29 noiembrie, ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros a fost întrebat cum i se pare răspunsul operatorului 112, care i-a transmis cuplului împotmolit în zăpadă „telefonul de contact a responsabililor de la SA Drumuri Căușeni”.
„Nu pot să mă expun fiindcă în cadrul anchetelor și în cadrul procedurii penale se va stabili deja și răspunsul, dacă corespunde protocoalelor pe care 112 le deține la moment. Una vă pot comunica, că 112 la inițiativa Guvernului va trece de la Ministerul Economiei la Ministerul Afacerilor Interne anume pentru a stabili protocoale concrete, cunoscute de toți, și a schimba aceste protocoale ca noi să avem o interoperabilitate foarte clară – să știm cine, când, unde, ce execută și să nu avem neînțelegeri protocolare”, a comunicat oficialul.
Întrebat ce concluzii au tras autoritățile „după doar o zi de ninsoare”, Efros a spus: „Noi, într-o măsură, am anticipat problema 112 și cum am comunicat de la 1 ianuarie trece în subordinea Ministerului Afacerilor Interne pentru a regla acele mecanisme pe interior și de cooperare. Ce ține de concluziile asupra intemperiei care a avut loc, nu doar noi am fost surprinși și am avut probleme în situația respectivă. Eu am discutat personal și cu colegii din Ucraina care au avut probleme destul de serioase și ei au 23 de persoane decedate în urma acestor intemperii”.
Efros a mai spus că autoritățile lucrează acum la un serviciu de alertă.
„Suntem într-un studiu de fezabilitate acum pentru a avea acest sistem de avertizare și cel mai probabil vom prelua ceva asemănător de la ro-alert care este în România”, a menționat el.
***
În țara noastră, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, mai mulți oameni și-au pierdut viața. În raionul Criuleni și Grigoriopol doi bărbați a fost găsiți înghețați în mijlocul drumului. La Căușeni, o femeie și un bărbat au fost găsiți morți într-o mașină blocată în zăpadă. Sora bărbatului susține că a sunat la 112 și a cerut ajutor. Reprezentanții serviciului 112 au confirmat pentru NewsMaker că au primit apelul și au declarat că au transmis informația către serviciile de urgență responsabile. Detalii – AICI.
Premierul Dorin Recean a solicitat, la ședința Guvernului din 29 noiembrie, demisia directorului de la Serviciul 112 Liviu Oboroc. Recean a spus că a stabilit că, în rezultatul intemperiilor de duminică, „112 se ocupă doar de pasarea informației, în loc să ia cazul, să-l urmărească cap coadă”. Prin urmare, el a cerut ministrului de Interne ca odată cu preluarea serviciului 112 de la 1 ianuarie „să fie revizuite toate protocoalele”. „Aveți 30 de zile pentru acest lucru”, a comunicat Recean.
Tot pe 29 noiembrie, ministerul Afacerilor Interne Adrian Efros a prezentat cronologia tragediei de la Căușeni. Potrivit oficialului, bărbatul și soția sa găsiți morți au cerut ajutor de la serviciile specializate: 112, Administrația de Stat a Drumurilor sau ambulanță de nenumărate ori. Ajutorul a venit abia după șase ore de la primul apel telefonic la serviciul 112.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!