Noi întreruperi de energie electrică în regiunea transnistreană. Precizările Chișinăului 
Full Article 3 minutes read

Noi întreruperi de energie electrică în regiunea transnistreană. Precizările Chișinăului 

În regiunea transnistreană au fost anunțate întreruperi de la energia electrică și pentru ziua de 5 ianuarie. Deconectările, programate în mai multe etape, vizează Tiraspolul, raionul Slobozia, Grigoriopol, Dubăsari, Rîbnița, Camenca, inclusiv Bender. Reprezentanții Chișinăului au precizat că pe malul stâng se înregistrează un deficit acut de energie și că au fost luate mai multe măsuri de reducere a consumului, inclusiv deconectarea iluminatului stradal și decorativ după ora 20:00. 

Energia electrică este întreruptă în regiunea transnistreană, pe 5 ianuarie, între orele 8:00 și 12:00, 12:00 și 16:00, 16:00 și 20:00 și 20:00 și 24:00.

Reprezentanții Chișinăului au adăugat, pe 5 ianuarie, că „pe malul stâng se înregistrează un deficit acut de energie, iar pentru a evita supraîncărcarea rețelei sunt efectuate deconectări în evantai (pe ore)”.

„În acest scop, teritoriul regiunii ar fi fost divizat în 16 grupe. Intervalele deconectărilor sunt în creștere, de la câte o oră pe 3 ianuarie, trei ore pe 4 ianuarie, până la întreruperi a câte patru ore, planificate pentru ziua de 5 ianuarie. Totodată au fost luate mai multe măsuri de reducere a consumului, inclusiv deconectarea iluminatului stradal și decorativ după ora 20:00”, au comunicat reprezentanții Guvernului.

„În același timp, pe malul stâng, volumul de energie produs de MGRES/ Centrala de la Cuciurgan și hidrocentrala de la Dubăsari nu este suficient, fiind efectuate deconectări pe ore”, au adăugat reprezentanții Chișinăului.

Se mai precizează că „de deconectări au fost vizate și satele Copanca și Varnița, controlate de autoritățile constituționale”.

„Autoritățile centrale țin legătura constantă cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune. Poliția, serviciile medicale și serviciile de urgență sunt pregătite să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor. Energia electrică pentru malul stâng este asigurată, în prezent, de MGRES/ Centrala de la Cuciurgan, care funcționează pe bază de cărbune, și hidrocentrala de la Dubăsari. Din datele disponibile public, MGRES dispune de stocuri de cărbune care vor ajunge aproximativ până la finele lunii ianuarie”, au mai declarat reprezentanții Chișinăului.

***

Deconectările în evantai din regiunea transnistreană au început în data de 3 ianuarie, pe fundalul crizei energetice. Acestea au loc pentru că locutorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic. Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile și deconectările îndelungate. Iar durata deconectărilor a fost extinsă, a declarat Krasnoselski, pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic local.

Precizăm că, pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse. Concernul rusesc Gazprom livra gaze naturale prin Ucraina inclusiv către Moldovagaz, iar toate volumele erau direcționate în regiunea transnistreană. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: