Noi măsuri de prevenire a traficului de ființe umane. Guvernul a aprobat planul de acțiuni pentru următorul an

În cadrul ședinței din 10 noiembrie, cabinetul de miniștri a aprobat modificările hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Strategiei naţionale de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane pentru anii 2018-2023 şi a Planului de acțiuni privind implementarea acesteia. 

Documentul conține pași care vor contribui la implementarea recomandărilor înaintate de către mecanismele internaționale de evaluare în domeniu.  Activitățile incluse în Planul de acțiuni derivă din structura generală bazată pe cei patru piloni ai Convenției Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de ființe umane : prevenire, protecție, pedepsire și parteneriat.

Proiectul este structurat în 5 Secțiuni și include măsuri generale de susținere, precum îmbunătățirea cadrului normativ, dezvoltarea capacităților profesionale ale specialiștilor, consolidarea mecanismelor de planificare și gestionare a resurselor financiare din bugetul de stat pentru implementarea acțiunilor în domeniul vizat. Alte secțiuni propun măsuri de prevenire a traficului de ființe umane, de o mai bună  protecție a victimelor, precum și consolidarea cooperării între autoritățile competente, partenerii de implementare din țările de destinație, tranzit şi de origine în vederea eficientizării prevenirii și combaterii TFU.

Monitorizarea executării Planului de acțiuni va fi realizată, semestrial și anual, de Cancelaria de Stat, Secretariatul permanent al Comitetului național de combatere a traficului de ființe umane în baza informațiilor prezentate de autoritățile responsabile, iar Raportul anual național se va prezenta Guvernului până la data de 31 martie.

Prima etapă de realizare a Strategiei naționale a fost finalizată în anul 2020, iar pentru a continua realizările în acest domeniu a fost elaborat Planul de acțiuni pentru anii 2021-2022.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Delegația UE la Chișinău, prima reacție după protestul transportatorilor: „Rămânem deschiși să discutăm”

Delegația Uniunii Europene la Chișinău a declarat pentru NM că rămâne deschisă la dialog cu Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) și ar putea organiza o întrevedere cu reprezentanții acesteia în curând. Precizările au fost făcute după protestul organizat de transportatori în ajun, în fața clădirii misiunii diplomatice.

Delegația UE a luat act de protestul organizat de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto. Rămânem deschiși să discutăm preocupările operatorilor de transport, iar Delegația UE este în contact cu reprezentanții APOTA pentru a organiza o întâlnire în zilele următoare”, a declarat Delegația UE.

Amintim că, pe 22 iulie, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport a organizat un protest în fața sediului Delegației UE la Chișinău. Transportatorii cer de la autorități ca metodologia de calcul a tarifelor pentru serviciile de transport să fie aprobată și publicată, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să renunțe și să retragă proiectul privind sistemele eGPS și e-bilet și ANTA să retragă scrisorile prin care a obligat adaptarea vehiculelor pentru transportul persoanelor cu dizabilități.

Prezent la fața locului, președintele APOTA, Olega Alexa, a explicat de ce manifestația are loc anume la sediul Delegației UE. „Toate acele trei cerințe și chestiunile care sunt legate de aceste cerințe, evenimentele care au loc acum, recent, sau nu de mult au avut loc și influențează ramura transportului de pasageri, vor fi descrise prin prisma procesului de integrare în Uniunea Europeană”, a spus el.

Protestul la sediul Delegației UE face parte dintr-o serie de manifestații anunțate anterior de APOTA. Prima a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale din capitală, pe 9 iulie.

***

Mai multe despre nemulțumirile transportatorilor puteți afla în interviul jurnalistului NM Nicolae Paholnițchi cu președintele APOTA (AICI).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: