Noi percheziții în dosarul privind pregătirea dezordinilor în masă
Full Article 3 minutes read

Noi percheziții în dosarul privind pregătirea dezordinilor în masă

Poliția Republicii Moldova anunță că în dimineața zilei de 10 martie au loc percheziții pe o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă. Potrivit oamenilor legii, perchezițiile au loc la mai mulți figuranți, în câteva localități. 

Polițiștii menționează că perchezițiile sunt efectuate de angajații Direcției investigații criminalitate organizată a Inspectoratului Național de Investigații și cei ai Direcției Generale Urmărire Penală, în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Verificările se desfășoară percheziții la mai mulți figuranți, în câteva localități, pe o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă.

Amintim că și anterior, oamenii legii au efectuat mai multe percheziții cu privire la pregătirea dezordinilor în masă.

Pe 4 noiembrie 2022, IGP a publicat interceptări, dar și filmări realizate cu camera ascunsă, precum și altele realizate în timpul perchezițiilor și protestelor organizate de Partidul „ȘOR”. Acestea au legătură cu perchezițiile desfășurate pe 4 noiembrie la Bălți, Chișinău, Drochia și Ungheni. Potrivit oamenilor legii, acestea s-au desfășurat într-un dosar privind pregătirea dezordinilor în masă, în perioada 18 septembrie și 16 octombrie 2022. Procurorii au anunțat că au atribuit statut de bănuit față de opt persoane și au ridicat 380.000 lei în timpul perchezițiilor.

Reprezentanții Partidului „ȘOR” au declarat că guvernarea „a fabricat, peste noapte, un nou dosar și anume „pentru pregătirea dezordinilor în masă””.

Tot în noiembrie 2022, în urma verificărilor, oamenii legii au confiscat peste 250 de mii de lei. Au mai fost confiscate și înscrisuri de ciornă care conțin contacte telefonice ale persoanelor care participau la protestele organizate de Partidul „ȘOR”, telefoane mobile, un pistol pneumatic neînregistrat, articole pirotehnice și cânepă.

În acest context mai menționăm că pe 9 martie, oamenii legii au efectuat percheziții și în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”, de către grup criminal organizat. Urmare a verificărilor, au fost confiscate peste 2,5 mln de lei și 50 mii euro, iar trei persoane au fost reținute. Perchezițiile s-au desfășurat în automobilele așa numiților „curieri” ai partidului, responsabili de recepționarea și transportarea banilor ilegali, către președinții și vicepreședinții de oficii teritoriale, care la rândul lor urmau să achite transportul și să remunereze persoanele care vin la protestele organizate de partid.

De precizat că pe 12 martie „Mișcarea pentru popor”, din care face parte Partidul ȘOR, PACE, dar și activiști civici precum Maia Laguta, va ieși la un nou protest. „Vom fi mulți, și mai mulți”, a spus deputata Marina Tauber.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: