În zona din raionul Vulcănești, unde au fost descoperite noi rămășițe de dronă nu a fost depistată substanță explozibilă. Informațiile au fost confirmate pe 18 februarie de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF).
„În urma unor acțiuni desfășurate la locul căderii fragmentelor de dronă, s-a constatat că nu există exploziv și zona respectivă nu prezintă niciun risc pentru comunitate. Totodată, zona în care au fost depistate fragmentele de dronă a fost complet curățată. Este important de menționat că autoritățile competente au luat toate măsurile necesare pentru a proteja localitatea Etulia Nouă, din raionul Vulcănești, în urma descoperirii la aproximativ 5 km de localitate a resturilor de dronă pe data de 17 februarie 2024”, se arată în comunicatul publicat de IGPF.
Precizăm că fragmente de dronă, asemănătoare celei de tip „Герань-2”, au fost găsite pe 17 februarie, în zona de frontieră moldo-ucraineană. Potrivit Poliției de Frontieră, bucățile au fost găsite pe un câmp din apropierea localității Etulia Nouă, raionul Vulcănești.
Cazul a avut loc după ce, pe 11 februarie, în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești, au fost depistate rămășite de dronă Shahed, care sunt folosite de armata rusă în invazia asupra Ucrainei. Pe 12 februarie, IGP a comunicat că rămășițele conțineau 50 kg de substanță explozivă și că acesta va fi detonată în scurt timp. În aceeași zi, pericolul a fost eliminat, prin detonarea explozibilului în condiții de securitate, a precizat ulterior Poliția.
***
În decembrie 2023, Republica Moldova a intrat în posesia unui radar de supraveghere aeriană performant, estimat la circa 14 milioane de euro. Acesta a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic. Detalii – AICI. Premierul a declarat pe 14 februarie că acesta nu a putut detecta, însă, fragmentele de dronă Shehed căzute la Vulcănești. Potrivit lui, pentru a putea detecta în timp util toate tipurile de drone și rachete, care zboară la diferite altitudini, Moldova are nevoie de „câteva miliarde de euro” – bani pe care însă, deocamdată, țara nu îi are. Detalii – AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!