Meduza

Normalizarea relațiilor bilaterale și încheierea războiului din Ucraina. Ce au discutat SUA și Rusia la Riyadh

Delegațiile Statelor Unite ale Americii și Federației Ruse, reunite pentru discuții la Riyadh, Arabia Saudită, pe 18 februarie, au convenit, între altele, să colaboreze în continuare pentru normalizarea relațiilor bilaterale și formeze echipe de negociatori pentru soluționarea războiului din Ucraina. Informațiile au fost confirmate de reprezentanții celor două țări, transmite Meduza. Între timp, canalul american Fox News a comunicat, pe surse, că delegațiile SUA și Rusiei au propus un plan pentru încheierea invaziei ruse din Ucraina, care prevede un armistițiu, desfășurarea de alegeri prezidențiale ucrainene și un acord final. 

Reuniunea din Riyadh a delegațiilor SUA și Federației Ruse au vizat punerea în discuție a mai multor subiecte, inclusiv încheierea războiului din Ucraina. Întâlnirea s-a desfășurat într-unul dintre palatele familiei regale saudite – Diriyah, în complexul Al-Basatin. Reprezentanții Ucrainei și țărilor europene nu au participat la întâlnire.

Federația Rusă a fost reprezentată de ministrul de Externe Serghei Lavrov, asistentul prezidențial Iuri Ușakov, precum și de șeful Fondului Rus de Investiții Directe (FRID), Kirill Dmitriev. Din delegația rusă au mai făcut parte directoru adjunct al Departamentului de Cooperare Paeuropeană al MAE, Dmitri Balakin, și consilierul ambasadei Rusiei în Canada, Vladimir Proskuriakov.

Din partea Statelor Unite ale Americii au participat secretarul de stat Marco Rubio, consilierul prezidențial pentru securitate națională Mike Waltz și trimisul special al președintelui pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.

Negocierile au durat aproximativ patru ore și jumătate. Potrivit agenției de presă de stat TASS, în timpul întâlnirii au avut loc două întreruperi: în primul caz este vorba despre o pauză de 15 minute, iar în al doilea – discuțiile au fost oprite pentru a lua prânzul.

Iurii Ușakov a declarat, după încheierea reuniunii, că delegațiile celor două țări au purtat o discuție „foarte serioasă”. Potrivit lui, negocierile au decurs „nu rău”. „Am convenit să luăm în considerare interesele unul altuia și, în același timp, să promovăm relațiile bilaterale. Atât Moscova, cât și Washingtonul sunt interesate de acest lucru”, a adăugat asistentul președintelui Rusiei.

Ușakov a mai menționat că părțile au vorbit despre pregătirea unei întâlniri între președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și președintele SUA, Donald Trump, subliniind însă că aceasta „puțin probabil că va avea loc săptămâna viitoare”. Echipe separate de negociatori din Rusia și SUA vor intra în contact pentru a discuta despre Ucraina. Cine va face parte din echipa rusă de negociere și când vor începe aceste contacte va decide Putin, a precizat Ușakov.

La rândul său, șeful FRID, Kirill Dmitriev, a declarat că „este prea devreme pentru a vorbi despre compromisuri, dar părțile au început să se asculte reciproc”. Conform lui, reprezentanții Rusiei și SUA au comunicat „cu respect” și „pe picior de egalitate”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerul rus de Externe, Maria Zaharova a comunicat că Rusia și SUA au abordat în cadrul discuțiilor „întregul complex de probleme dificile”. Încă înainte de începerea reuniunii din Riyadh, Kirill Dmitriev a anunțat că Rusia a transmis Statelor Unite ale Americii o serie de propuneri în domeniul comerțului și economiei.

De cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a Departamentul de Stat al SUA, Tammy Bruce, a transmis că Washingtonul și Moscova au convenit să colaboreze pentru normalizarea relațiilor. Aceasta a adăugat că participanții la negocieri au decis să creeze un „mecanism de consultare pentru a elimina factorii de iritare” din relațiile bilaterale, cu scopul de a lua măsurile necesare pentru normalizarea activității reprezentanțelor diplomatice.

Referindu-se la invazia rusă din Ucraina, reprezentanta Departamentului de Stat a spus că, pentru a stabili o pace, „nu este suficient un singur apel telefonic sau o singură întâlnire”. „Trebuie să acționăm, iar astăzi am făcut un pas important înainte”, a afirmat Tammy Bruce. Potrivit ei, Lavrov și Rubio au convenit să creeze grupuri de negociere pentru soluționarea conflictului militar.

Aceasta a mai spus că părțile au convenit să „pună bazele unei colaborări viitoare pe probleme de interes geopolitic reciproc, precum și oportunități economice și de investiții istorice, care vor apărea ca urmare a încheierii de succes a conflictului din Ucraina”.

Șeful Departamentului de Stat, Marco Rubio, a declarat, la rândul său, că SUA și Federația Rusă au convenit să restabilească efectivele ambasadelor din Moscova și Washington.

Iar canalul Fox News a transmis, cu referire la mai multe surse diplomatice străine, apropiate de discuțiile din Arabia Saudită, că SUA și Federația Rusă au propus un plan de pace, format din trei etape, pentru încheierea războiului din Ucraina. Mai exact, ar fi vorba despre un armistițiu, apoi alegeri în Ucraina, după care semnarea unui acord final. Potrivit surselor Fox News, SUA și Rusia consideră că organizarea de noi alegeri în Ucraina este un „element cheie pentru succesul procesului de reglementare”. Acestea au subliniat că în Ucraina se consideră că în așa fel Vladimir Putin se străduie ca președinte să devină un candidat mai flexibil decât actualul lider ucrainean, Vladimir Zelenski. Trump și Putin consideră că șansele de realegere a lui Zelenski sunt reduse.

***

Amintim că, înaintea discuțiilor americano-ruse de la Riyadh, pe 17 februarie, la Paris, a avut loc un summit de urgență al liderilor țărilor europene. Evenimentul a reunit liderii Franței, Germaniei, Marii Britanii, Poloniei, Italiei, precum și conducătorii Comisiei Europene, Consiliului European și NATO.

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că nicio „decizie obligatorie” nu a fost adoptată în timpul summit-ului. Iar prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, a reiterat că este pregătit să trimită forțe de menținere a păcii britanice în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ambasadorul Poloniei în Moldova: Creșterea cheltuielilor pentru apărare în țările NATO va contribui la securitatea Moldovei și a Ucrainei

Decizia țărilor aliate din NATO de a crește cheltuielile de apărare ale fiecărui stat de la 2% la 5% din PIB va include și sprijin bilateral în domeniul securității și apărării pentru țările partenere ale NATO — Ucraina și Republica Moldova. Declarația a fost făcută pe 1 iulie de ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej, în cadrul unui briefing privind declarația summitului NATO de la Haga, desfășurat în perioada 24–26 iunie.

Potrivit lui, majorarea bugetului pentru apărare va permite crearea forțelor și capacităților necesare pentru punerea în aplicare a planurilor de apărare ale NATO. „Cred că e simplu: nu poți face planificare fără bani. De fapt, suntem foarte bucuroși că președintele Zelenski a participat la summit. În cadrul reuniunii Consiliului NATO-Ucraina la nivel de miniștri de externe, s-a discutat despre situația actuală de pe câmpul de luptă și despre nevoile Ucrainei.”

El a mai adăugat că țările NATO vor lucra la dezvoltarea industriei de apărare, iar Republica Moldova ar putea participa la acest proces.

Ambasadorul a reamintit că, în cadrul summitului, au fost asumate noi angajamente pentru investiții în apărare, astfel încât până în 2035 cheltuielile să ajungă la 5% din PIB. În declarația adoptată se menționează că contribuțiile directe pentru apărarea Ucrainei și a industriei sale de apărare vor fi luate în calcul la estimarea cheltuielilor de apărare ale statelor.

Șefa Oficiului de Legătură NATO la Chișinău, Mikaela Šimáková, a subliniat că angajamentele și sprijinul politic din partea țărilor membre NATO pentru Republica Moldova rămân neschimbate. „De peste 14 ani, Moldova este un partener vechi și valoros. Colaborarea noastră are loc cu respect deplin față de statutul de neutralitate al Republicii Moldova, ceea ce reprezintă un principiu fundamental al parteneriatului nostru. Sprijinul NATO este oferit la cerere și, prin urmare, reflectă nevoile cetățenilor moldoveni”, a declarat ea.

De asemenea, reprezentanta Alianței a menționat că, în cadrul summitului recent, aliații au transmis un semnal puternic de sprijin politic pentru dreptul Republicii Moldova de a-și decide singură viitorul și cursul politic extern, fără imixtiuni din afară. „Este un sprijin pentru suveranitatea, integritatea teritorială și eforturile de integrare europeană ale Moldovei. Toate acestea rămân în vigoare. Este o mare onoare pentru noi să fim partenerii Moldovei pe acest drum spre o țară mai sigură, mai rezilientă și mai prosperă”, a mai spus Šimáková.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Valeriu Mija, a declarat în cadrul aceluiași briefing că obiectivul instituției este de a aprofunda și dezvolta cooperarea cu Alianța, care oferă Republicii Moldova pachete extinse de sprijin pentru consolidarea capacităților de apărare.

„Se acordă o atenție deosebită creșterii rezilienței. Parteneriatul dintre NATO și Republica Moldova depășește cadrul strict al securității și apărării — ne concentrăm, de asemenea, pe construirea unei guvernări eficiente, în cadrul programului „Building Integrity”, care promovează integritatea personalului, a membrilor Guvernului și în sectorul de securitate și apărare”, a precizat Mija.

În ceea ce privește cheltuielile Republicii Moldova pentru apărare, secretarul de stat a menționat că, potrivit documentelor strategice, până în 2030 Guvernul ar trebui să aloce 1% din PIB pentru acest domeniu. El a mai declarat că statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu înseamnă izolare sau lipsă de cooperare cu alte state în domeniul apărării.

Conform declarației summitului de la Haga, ținând cont de amenințările provenite din partea Rusiei și de pericolul constant al terorismului, aliații NATO s-au angajat ca până în 2035 să investească anual 5% din PIB în nevoile esențiale de apărare și în alte cheltuieli legate de securitate.

Aliații vor aloca anual cel puțin 3,5% din PIB pentru a acoperi necesitățile de bază în domeniul apărării, iar până la 1,5% din PIB vor fi direcționate către protejarea infrastructurii critice, consolidarea pregătirii civile și rezilienței, stimularea inovației și întărirea bazei industriale de apărare. Dinamica și structura acestor cheltuieli vor fi revizuite în 2029, în funcție de contextul strategic și de obiectivele actualizate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: