În acest an, aproximativ 560 de școli din țară vor introduce catalogul electronic, un sistem dezvoltat de Ministerul Educației și Cercetării. Catalogul electronic va include informații despre activitatea și prezența zilnică a elevilor, cum ar fi evaluările, notele, comentariile și absențele, dar și detalii despre lecții, temele pentru acasă și link-uri pentru lecțiile online. Aceste date vor fi disponibile în timp real pentru elevi, profesori și părinți, oferindu-le o imagine clară asupra performanțelor școlare ale copiilor.
„Platforma permite o comunicare mai eficientă între profesori, elevi și părinți, facilitând schimbul de informații. Cadrele didactice și manageriale pot gestiona mai ușor evidența și reușita școlară a elevilor, reducând volumul de muncă și erorile în gestionarea datelor pe suport de hârtie. Inițiativa face parte din planul de digitalizare a educației”, susține ministrul Dan Perciun.
Pentru a pregăti profesorii să folosească noul sistem, Ministerul Educației organizează seminare online, între 6 și 13 septembrie. Instruirea va fi realizată de către Centrul Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație și are ca scop formarea a peste 500 de administratori de rețea și 10.000 de cadre didactice.
Ministerul încurajează toate școlile să folosească catalogul electronic, precizând că cei care doresc să învețe cum se folosește, pot trimite solicitare pentru înregistrare până pe 12 septembrie la adresa de e-mail [email protected].
***
Cu ajutorul catalogului electronic, elevii și părinții pot accesa informațiile școlare de pe orice dispozitiv conectat la internet. Această aplicație web centralizează date despre frecvența și performanțele elevilor, înregistrând note, absențe, comentarii, precum și detalii despre lecții, cum ar fi subiectele, temele de acasă și linkurile pentru lecțiile online.
Lansat în Republica Moldova ca proiect-pilot în anul școlar 2020-2021, Sistemul Informațional Catalogul Electronic (SICE) s-a extins rapid. Începând din 2021, este utilizat în 379 de instituții de învățământ general, acoperind 31,12% din totalul instituțiilor.
Această platformă asigură siguranța datelor și permite administrațiilor școlare să efectueze analize detaliate pentru a optimiza calitatea procesului educațional.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!