Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a anunțat că, pentru consumatorii de electricitate care au primit facturi la începutul lunii decembrie în care nu figurează compensații pentru luna noiembrie, compensațiile vor fi acordate cumulat pentru lunile noiembrie și decembrie în următoarea factură. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței Guvernului din 14 decembrie.
Marcel Spatari amintește că înregistrarea pe platforma compensatii.gov.md va continua pe întreaga perioadă rece a anului.
„În fiecare lună, pe data de 25, va fi lansat calculul pentru stabilirea categoriilor de vulnerabilitate energetică a familiilor înregistrate. Pentru luna noiembrie s-au înregistrat 695 de mii de gospodării, dintre care în jur de 80% au primit gradul de vulnerabilitate maxim. Pentru aceste gospodării este compensat până la 59 la sută din valoarea facturii pe gaze naturale și aproximativ jumătate din valoarea facturii de încălzire centralizată. Au fost operate anumite ajustări la metodologia de calcul a gradului de vulnerabilitate și prin dispoziția CSE a fost îmbunătățită metodologia de calcul. Gospodăriilor, care nu s-au înregistrat în luna noiembrie, se aplică compensațiile echivalente cu cele ale categoriei medii, dar pentru decembrie, familiile care nu s-au înregistrat nici în această lună, vor primi compensații de vulnerabilitate scăzută”, a spus ministrul.
De asemenea, consumatorii care au indicat eronat venitul mediu lunar, numărul de persoane în locuință sau au solicitat din eroare atribuirea categoriei de consumatori non vulnerabili, pot cere redeschiderea cererii pentru corectarea datelor.
„Unii solicitanți au comis unele erori la completarea cererii, de exemplu au indicat venitul total în loc de venitul mediu. Acolo unde a fost posibil noi am corectat, dar sunt cazuri în care nu a fost posibil. De aceea solicitanții ne scriu la [email protected] sau apelează la 0 8000 5000 și solicită redeschiderea cererii pentru a putea fi făcute modificări. O altă greșeală, care se întâlnește destul de frecvent este introducerea eronată a numărului locului de consum și dacă acest identificator unic este greșit, atunci furnizorii nu pot aplica compensația corespunzătoare, pentru că nu-l pot identifica în sistem. De aceea, cei care s-au înregistrat, au primit decizia și nu văd în factură compensația, trebuie să verifice încă o dată dacă au introdus corect”, a declarat Spatari.
Iar consumatorii de electricitate care au primit facturi la începutul lunii decembrie în care nu figurează compensații pentru luna noiembrie, compensațiile vor fi acordate cumulat pentru lunile noiembrie și decembrie în următoarea factură.
„Pentru energia electrică, facturile se emit în fiecare zi și cei care au primit facturi la începutul lunii și nu au primit compensații, vor primi compensațiile cumulat pentru la următoarea facturare”, a adăugat Ministrul Muncii și Protecției Sociale.
***
Amintim că cetățenii care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md își pot afla categoria de vulnerabilitate energetică, accesând site-ul și verificându-și „cabinetul personal” unde este publicată informația.
Pe 17 noiembrie, ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a anunțat ce se va întâmpla cu familiile care nu se vor înregistra pe platforma online compensații.gov.md. Oficialul a spus că în luna noiembrie, acestea vor beneficia de compensații pentru categoria de vulnerabilitate medie.
Totodată, oficialul a declarat că moldovenii care nu-și vor declara toate veniturile la completarea platformei online compensații.gov.md vor fi vizitați de inspecția socială.
Pe 22 noiembrie, parlamentarul Dan Perciun a anunțat că aproximativ 5 mii de familii din Republica Moldova nu vor beneficia de compensații din partea statului. Oficialul a menționat că este vorba despre familiile care dețin mai mult de 4 proprietăți sau bunuri imobile în valoare de peste 4 milioane de lei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!