Există tulpina britanică în Moldova? Ministerul Sănătății a primit rezultatele testelor din Berlin
Full Article 2 minutes read

Există tulpina britanică în Moldova? Ministerul Sănătății a primit rezultatele testelor din Berlin

Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) au informat că tulpina britanică de COVID-19 nu este prezentă în R. Moldova. Testele efectuate cu probe trimise la un laborator din Berlin nu au confirmat prezența tulpinii.

„Cu privire la prezența noi tulpini de COVID-19, din Marea Britanie, în Republica Moldova, menționăm că, laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a recepționat primele rezultate primelor 10 probe expediate laboratorului din Berlin. Astfel, conform rezultatelor, nu a fost confirmată prezența tulpinii britanice”, a menționat serviciul de presă al ministerului.

Totodată, ANSP a expediat alte 20 probe pentru examinare, aceluiași laborator.

„Menționăm că, la moment, testele privind depistarea noi tulpini sunt efectuate de către un laborator privat, care deține kituri speciale în acest sens.  Însă, metoda recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este metoda secvențierii. Reprezentanții MSMPS au avut o ședință cu specialiștii din cadrul laboratorului privat, în urma căreia au decis că vor fi expediate câteva probe laboratorului din Berlin, pentru a confirma  veridicitatea rezultatelor,” au mai menționat reprezentanții ministerului.

Potrivit autorităților, la moment, laboratoarele ANSP nu dispun de echipamente necesare pentru a depista noua tulpină.

„MSMPS a solicitat Organizației Mondiale a Sănătății,  suport privind dotarea laboratorului ANSP, pentru realizarea metodei de secvențiere, astfel încât, să fie posibilă depistarea și altor tulpini ale virusului SARs Cov-2”, au mai spus la minister.

Menționăm că despre faptul că în Republica Moldova ar exista cazuri de infectare cu noua tulpină a coronavirusului a anunțat premierul interimar Aureliu Ciocoi în cadrul unei emisiuni TV.

Totodată și primarul general al capitalei, Ion Ceban, a anunțat că sunt înregistrate cazuri de infectare cu tulpina britanică.

Experții consideră că tulpina britanică este mult mai contagioasă decât virusul original, dar evoluția bolii nu este mai gravă, iar vaccinele deja descoperită protejează și împotriva acestei variante.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: