zerkalo.io

„Nu trebuie să repetăm greșelile admise după destrămarea URSS”. Putin, vizită oficială la Minsk pentru prima oară în trei ani

Președintele Rusiei Vladimir Putin a efectuat prima sa vizită oficială la Minsk din ultimii trei ani. Acesta s-a întâlnit cu omologul său, Alexandr Lukașenko. Au venit în Belarus și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, precum și ministrul Apărării Serghei Șoigu.

„Ținând cont de circumstanței, de mult timp nu ați fost la noi. Însă sunteți întotdeauna un oaspete binevenit. Pauza de la vizitele la Minsk nu sunt un impediment în contactul nostru permanent. Chiar și așa-numiții noștri „parteneri” își făceau griji că ne întâlnim foarte des”, i-a spus Lukașenko lui Putin, citat de portalul belarus Zerkalo.io.

Lukașenko a dat asigurări că „Minskul și Moscova găsesc răspunsuri eficiente la diferite provocări și amenințări”.

Timpurile dificile necesită din partea noastră voință politică și concentrare asupra rezultatelor în toate subiectele de pe agenda bilaterală. Acesta este răspunsul nostru. Despre cât succes vom avea depinde poziția pe care și-o vor întări țările noastre în sistemul internațional. În niciun caz nu trebuie să repetăm greșelile admise după destrămarea URSS. De aceea, prioritatea noastră este să soluționăm subiectele economice sensibile, de care depinde bunăstarea populației și, într-un final, susținerea reformelor pe care le desfășurăm în domeniile politic și social”, a spus Lukașenko.

Lukașenko a adăugat că, atât el, cât și Putin, sunt „deschiși pentru dialogul cu alte state, inclusiv europene” și speră că acestea „își vor asculta rațiunea”.

La rândul său, Putin a accentuat că în timpul întrevederii cu Lukașenko au fost abordate, în primul rând, subiecte economice.

Belarus este nu doar bunul nostru vecin, cu care lucrăm ținând cont de interesele fiecăruia, în ultimii câțiva zeci de ani, însă Belarus este, fără îndoială, partenerul nostru la modul direct”, a spus Putin.

Liderul de la Kremlin a menționat proiectul privind construcția unei noi stații atomice, despre care a spus că „continuă construcția, în detrimentul Moscovei”.

„Rusia continuă proiectul atomic, în detrimentul său. Construim centrală atomo-electrică, primul bloc lucrează și substituie circa 4,5 miliarde m3 de gaz. Am fi putut furniza gaz suplimentar, însă în loc, centrală electrică funcționează și substituie 4,5 miliarde m3 de gaz, volum pe care Gazprom ar fi putut să îl furnizeze pe piața belarusă, însă acum nu îl furnizează”, a spus Putin.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: