Nu vom rămâne fără produse alimentare de primă necesitate, a precizat Gaibu. Singurul produs care va lipsi o perioadă
Full Article 3 minutes read

Nu vom rămâne fără produse alimentare de primă necesitate, a precizat Gaibu. Singurul produs care va lipsi o perioadă

Nu există premise ca Republica Moldova să rămână fără produse alimentare de primă necesitate. Ministrul Economiei dă asigurări că țara nu duce lipsă de grâu alimentar, totuși Comisia Situații Excepționale menține interdicția de export pentru grâu, zahăr, făină de grâu. Sergiu Gaibu spune că, deși războiul de la graniță a dat peste cap importurile din Ucraina, Federația Rusă și Belarus, există alternative pentru toate produsele importate anterior. Singurul produs care va lipsi, o perioadă, de pe rafturile magazinelor, va fi hrișca.

„Avem suficiente grâne la momentul actual. Nu există deficit. Pentru grâu s-a impus stoparea exportului, cantitățile sunt suficiente atât pentru a asigura alimentația populației, cât și pentru creșterea animalelor, până la noua roadă. La porumb s-a stabilit că avem cantități chiar mai mari decât erau datele statistice, s-a reluat exportul, dar se monitorizează strict de către Ministerul Agriculturii”, a spus Sergiu Gaibu, în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune, notează IPN.

Gaibu a precizat că deficitul unor produse de pe piață este creat artificial și că produsele importate anterior din Ucraina sunt înlocuite cu produse din statele Uniunii Europene.

„Valul de scumpiri este cauzat de criza internațională. Lanțul de creșteri în domeniul energetic a afectat celelalte produse și acest bulgăre de zăpadă este în continuă creștere. Războiul din țara vecină a amplificat procesul dat. Lipsa unor produse este, mai degrabă, un efect al panicii care este alimentată de unele știri eronate. Dacă ne referim la sare, în ianuarie-februarie au fost importate 1000 de tone, iar în ultima săptămână s-au importat alte 300 de tone din România. Nu există problema deficitului de sare pentru că producători sunt și în Bulgaria, România, Polonia. Aveam și anterior importuri din aceste țări, dar cea mai ieftină era din Ucraina. Este o diferență de preț, dar nu este semnificativă”, a mai spus Gaibu.

Hrișca este singurul produs care nu are alternativă pe piața europeană, iar din acest motiv, va fi greu de găsit prin magazine, a comunicat Gaibu.

„Hrișca este un produs tipic pentru spațiul ex-sovietic. Cea mai mare parte a acestui produs crește în Ucraina și Rusia, de aceea el are alternative mai puține și, se pare, o perioadă de timp va fi lipsă pe rafturile magazinelor”, a explicat ministrul.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: