Андрей Мардарь / NewsMaker

Nu vom rămâne fără produse alimentare de primă necesitate, a precizat Gaibu. Singurul produs care va lipsi o perioadă

Nu există premise ca Republica Moldova să rămână fără produse alimentare de primă necesitate. Ministrul Economiei dă asigurări că țara nu duce lipsă de grâu alimentar, totuși Comisia Situații Excepționale menține interdicția de export pentru grâu, zahăr, făină de grâu. Sergiu Gaibu spune că, deși războiul de la graniță a dat peste cap importurile din Ucraina, Federația Rusă și Belarus, există alternative pentru toate produsele importate anterior. Singurul produs care va lipsi, o perioadă, de pe rafturile magazinelor, va fi hrișca.

„Avem suficiente grâne la momentul actual. Nu există deficit. Pentru grâu s-a impus stoparea exportului, cantitățile sunt suficiente atât pentru a asigura alimentația populației, cât și pentru creșterea animalelor, până la noua roadă. La porumb s-a stabilit că avem cantități chiar mai mari decât erau datele statistice, s-a reluat exportul, dar se monitorizează strict de către Ministerul Agriculturii”, a spus Sergiu Gaibu, în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune, notează IPN.

Gaibu a precizat că deficitul unor produse de pe piață este creat artificial și că produsele importate anterior din Ucraina sunt înlocuite cu produse din statele Uniunii Europene.

„Valul de scumpiri este cauzat de criza internațională. Lanțul de creșteri în domeniul energetic a afectat celelalte produse și acest bulgăre de zăpadă este în continuă creștere. Războiul din țara vecină a amplificat procesul dat. Lipsa unor produse este, mai degrabă, un efect al panicii care este alimentată de unele știri eronate. Dacă ne referim la sare, în ianuarie-februarie au fost importate 1000 de tone, iar în ultima săptămână s-au importat alte 300 de tone din România. Nu există problema deficitului de sare pentru că producători sunt și în Bulgaria, România, Polonia. Aveam și anterior importuri din aceste țări, dar cea mai ieftină era din Ucraina. Este o diferență de preț, dar nu este semnificativă”, a mai spus Gaibu.

Hrișca este singurul produs care nu are alternativă pe piața europeană, iar din acest motiv, va fi greu de găsit prin magazine, a comunicat Gaibu.

„Hrișca este un produs tipic pentru spațiul ex-sovietic. Cea mai mare parte a acestui produs crește în Ucraina și Rusia, de aceea el are alternative mai puține și, se pare, o perioadă de timp va fi lipsă pe rafturile magazinelor”, a explicat ministrul.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: