Игорь Чекан, NewsMaker

Numărul de funcții din cadrul Procuraturii Generale va fi redus. Robu a decis să modifice structura procuraturilor

Structura Procuraturii Generale, procuraturilor specializate și teritoriale, va fi modificată. Anunțul a fost făcut pe 25 ianuarie, după ce procurorul general interimar Dumitru Robu a înregistrat la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) demersul cu privire la eliberarea acordului.

Procurorul general interimar, în calitate de manager operațional, a iniţiat procedura de modificare a structurii Procuraturii Generale, procuraturilor specializate și teritoriale. Acesta a argumentat decizia prin faptul că „actuala structură organizatorică a instituţiei nu permite desfășurarea unei activităţi la maxim eficientă, precum şi contravine principiului distribuirii clare a funcţiilor şi folosirii optimale a resurselor umane”.

În acest context, s-a constatat că, în prezent, un număr mare de procurori din Procuratura Generală are în procedură cauze penale, ceea ce este în detrimentul exercitării conforme și în termen a sarcinilor principale ale unei Procuraturi Generale moderne, care urmează să întreprindă acţiuni de stabilire a politicilor la nivel de sistem al Procuraturii şi administrarea acestui sistem.

Mai mult, Robu este de părere că, ţinând cont de numărul cauzelor penale instrumentate, dar și de evoluția rapidă a fenomenului infracțional, a apărut necesitatea fortificării capacităților de exercitare sau conducere a urmăririi penale de către procuraturile specializate, precum şi a procuraturilor teritoriale la capitolul reprezentării învinuirii în instanţele de judecată, iar realocarea unui număr de procurori din Procuratura Generală este o soluţie plauzibilă în acest sens.

Astfel, va fi optimizată structura Procuraturii Generale prin reducerea numărului de funcţii din cadrul acestei subdiviziuni structurale și realocarea acestora către procuraturile specializate și teritoriale.

Urmare a exercițiului procedurii de optimizare a structurii Procuraturii Generale rămân disponibile pentru realocare în procuraturile specializate și teritoriale 21 funcții de procuror, astfel fiind optimizate 1 funcţie de adjunct al procurorului general, 4 funcţii de șef de direcție, 4 funcţii de șef de secție şi 12 funcţii de procurori în secţie.

Din numărul total de funcţii optimizate din cadrul Procuraturii Generale, 9 funcții urmează a fi realocate Procuraturii Anticorupţie, 5 funcții către PCCOCS și 7 funcții către Oficiul reprezentarea învinuirii în instanța de judecată a Procuraturii mun. Chișinău. De asemenea, urmează a fi realocate şi 7 funcții de consultant al procurorului, dintre care 4 funcții către Procuratura Anticorupţie și 3 funcții către PCCOCS.

***

Menționăm că art.7 alin. (3) din Legea nr. 3/2016 cu privire la Procuratură prevede că structura Procuraturii Generale, a procuraturilor specializate și a procuraturilor teritoriale, precum și reședința acestora se stabilesc și se modifică de procurorul general, cu acordul scris al Consiliului Superior al Procurorilor. Subsecvent, potrivit art.11 alin. (1) lit. g) din legea menționată, Procurorul General are atribuția de stabilire, cu acordul scris al Consiliului Superior al Procurorilor, a structurii interne a procuraturilor.

Dumitru Robu a preluat funcția de procurorul general interimar în luna octombrie 2021. S-a întâmplat după ce Alexandr Stoianoglo și adjuncții săi au fost suspendați din funcție. În prezent, Stoianoglo este investigat penal pe mai multe capete de acuzare. Pe 4 ianuarie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus  prelungirea cu 30 de zile a măsurii preventive de eliberare provizorie sub control judiciar a procurorului general suspendat. În decembrie, el a fost eliberat din arest la domiciliu.

***

Alexandr Stoianoglo este cercetat în cinci dosare penale pentru abuz de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Stoianoglo ar fi comis aceste infracțiuni penale între 2011 (când deținea funcția de deputat) și 2021 (când era în funcție de procuror general). La 17 decembrie, procurorii au deschis un nou dosar pe numele procurorului general suspendat, de data aceasta pentru încălcarea inviolabilității vieții private și divulgarea datelor urmăririi penale.

Stoianoglo spune că nu a încălcat legea, iar ancheta și planurile de evaluare a activității sale în vederea demiterii ar fi motivate politic.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: