Игорь Чекан, NewsMaker

Numărul de funcții din cadrul Procuraturii Generale va fi redus. Robu a decis să modifice structura procuraturilor

Structura Procuraturii Generale, procuraturilor specializate și teritoriale, va fi modificată. Anunțul a fost făcut pe 25 ianuarie, după ce procurorul general interimar Dumitru Robu a înregistrat la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) demersul cu privire la eliberarea acordului.

Procurorul general interimar, în calitate de manager operațional, a iniţiat procedura de modificare a structurii Procuraturii Generale, procuraturilor specializate și teritoriale. Acesta a argumentat decizia prin faptul că „actuala structură organizatorică a instituţiei nu permite desfășurarea unei activităţi la maxim eficientă, precum şi contravine principiului distribuirii clare a funcţiilor şi folosirii optimale a resurselor umane”.

În acest context, s-a constatat că, în prezent, un număr mare de procurori din Procuratura Generală are în procedură cauze penale, ceea ce este în detrimentul exercitării conforme și în termen a sarcinilor principale ale unei Procuraturi Generale moderne, care urmează să întreprindă acţiuni de stabilire a politicilor la nivel de sistem al Procuraturii şi administrarea acestui sistem.

Mai mult, Robu este de părere că, ţinând cont de numărul cauzelor penale instrumentate, dar și de evoluția rapidă a fenomenului infracțional, a apărut necesitatea fortificării capacităților de exercitare sau conducere a urmăririi penale de către procuraturile specializate, precum şi a procuraturilor teritoriale la capitolul reprezentării învinuirii în instanţele de judecată, iar realocarea unui număr de procurori din Procuratura Generală este o soluţie plauzibilă în acest sens.

Astfel, va fi optimizată structura Procuraturii Generale prin reducerea numărului de funcţii din cadrul acestei subdiviziuni structurale și realocarea acestora către procuraturile specializate și teritoriale.

Urmare a exercițiului procedurii de optimizare a structurii Procuraturii Generale rămân disponibile pentru realocare în procuraturile specializate și teritoriale 21 funcții de procuror, astfel fiind optimizate 1 funcţie de adjunct al procurorului general, 4 funcţii de șef de direcție, 4 funcţii de șef de secție şi 12 funcţii de procurori în secţie.

Din numărul total de funcţii optimizate din cadrul Procuraturii Generale, 9 funcții urmează a fi realocate Procuraturii Anticorupţie, 5 funcții către PCCOCS și 7 funcții către Oficiul reprezentarea învinuirii în instanța de judecată a Procuraturii mun. Chișinău. De asemenea, urmează a fi realocate şi 7 funcții de consultant al procurorului, dintre care 4 funcții către Procuratura Anticorupţie și 3 funcții către PCCOCS.

***

Menționăm că art.7 alin. (3) din Legea nr. 3/2016 cu privire la Procuratură prevede că structura Procuraturii Generale, a procuraturilor specializate și a procuraturilor teritoriale, precum și reședința acestora se stabilesc și se modifică de procurorul general, cu acordul scris al Consiliului Superior al Procurorilor. Subsecvent, potrivit art.11 alin. (1) lit. g) din legea menționată, Procurorul General are atribuția de stabilire, cu acordul scris al Consiliului Superior al Procurorilor, a structurii interne a procuraturilor.

Dumitru Robu a preluat funcția de procurorul general interimar în luna octombrie 2021. S-a întâmplat după ce Alexandr Stoianoglo și adjuncții săi au fost suspendați din funcție. În prezent, Stoianoglo este investigat penal pe mai multe capete de acuzare. Pe 4 ianuarie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus  prelungirea cu 30 de zile a măsurii preventive de eliberare provizorie sub control judiciar a procurorului general suspendat. În decembrie, el a fost eliberat din arest la domiciliu.

***

Alexandr Stoianoglo este cercetat în cinci dosare penale pentru abuz de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Stoianoglo ar fi comis aceste infracțiuni penale între 2011 (când deținea funcția de deputat) și 2021 (când era în funcție de procuror general). La 17 decembrie, procurorii au deschis un nou dosar pe numele procurorului general suspendat, de data aceasta pentru încălcarea inviolabilității vieții private și divulgarea datelor urmăririi penale.

Stoianoglo spune că nu a încălcat legea, iar ancheta și planurile de evaluare a activității sale în vederea demiterii ar fi motivate politic.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Platon, reacție după ce a fost condamnat la 24 de ani de închisoare în Rusia: „Niciun sens”

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a reacționat după ce o judecătorie din Moscova l-a condamnat, în lipsă, la 24 de ani de închisoare pentru spălare de bani. Într-o postare publicată pe canalul său de Telegram, Platon a ironizat pedeapsa, susținând că aceasta nu are „niciun sens”.

„La pedeapsa anterioară de 20 de ani s-au mai adăugat încă 4. Niciun sens, doar un motiv în plus să se facă zgomot. Parcă ar fi oameni maturi, dar se ocupă cu prostii”, a scris Platon.

Precizăm că Veaceslav Platon a fost condamnat de către o judecătorie din Moscova la 24 de ani de închisoare, în lipsă, pentru implicarea într-un sistem de spălare de bani prin care ar fi fost transferate ilegal peste 48 de miliarde de ruble (aproximativ 500 milioane de euro) din Rusia în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale din Moscova, Platon ar fi organizat între 2013 și 2014, împreună cu alți complici, un grup criminal care a efectuat transferuri valutare fictive din băncile rusești către conturile Moldindconbank, folosind documente false.

***

Amintim că în 2023, Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu regim strict, de un tribunal din Moscova, scrie agenția TASS. Potrivit sursei citate, Platon a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Potrivit sursei citate, Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

Menționăm că „Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova. În cadrul schemei „Laundromat”, din 2010 până în 2013, au fost spălați cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani retrași din băncile Federației Ruse. În 2016, în Moldova au fost deschise dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la așa-numita „spălătorie ruseasc”.

În R. Moldova, Platon este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: