O analiză pentru depistarea tulpinei Omicron costă în Moldova circa 2 mii de euro. Precizările ANSP
Full Article 3 minutes read

O analiză pentru depistarea tulpinei Omicron costă în Moldova circa 2 mii de euro. Precizările ANSP

O probă de secvențiere costă în jur de două mii de euro. Ultimele probe efectuate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică – 16 la număr – au costat în jur de 30 de mii de euro. Declarațiile au fost făcute în data de 11 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, de directorul ANSP, Nicolae Jelamschi.

Șeful Agenției a spus că nu este o probă care se face zilnic. „Nu este o probă care se face săptămânal, deci sunt indicații speciale pentru secvențiere. Ele sunt foarte clar formulate în recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. O secvențiere costă în jur de 2 mii de euro, o singură probă. Deci, probele efectuate de ANSP – 16 probe – respectiv sunt în jur de 30 de mii de euro. Ceea ce s-a realizat zilele trecute”, a declarat Jelamschi.

„Aceste teste pentru secvențiere, la moment, sunt donate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Republica Moldova încă nu a făcut achiziții de teste de secvențiere. Pentru acest an suntem asigurați de OMS, dar probabil că pentru o eventuală achiziție pentru Republica Moldova prețul va fi și mai scump. Aici ține de cantitatea de teste care este procurată. Nu avem încă un preț precizat la acest capitol”, a comunicat Jelamschi.

La fel, potrivit lui, secvențierea reprezintă un interes științific și de modificare a tulpinilor. „Secvențierea este în cazul în care persoanele imunocompromise primesc tratament, dar proba rămâne pozitivă. În așa caz, acestor pacienți li se face secvențierea și se vede care este cauza. Se ia secvențierea atunci când există pericolul epidemiologic de transmitere la unele animale sau invers, or când are loc o creștere rapidă a infectării, cum avem în situația noastră”, a conchis Jelamschi.

De menționat că în Republica Moldova, în data de 11 ianuarie, a fost confirmată varianta Omicron a virusului COVID-19. Autoritățile au anunțat că 16 probe au indicat noua varianta.

În data de 13 decembrie, reprezentanții Ministerului Sănătății anunțau că în Republica Moldova au fost realizate primele secvențieri ale virusului COVID-19. 31 de probe au fost investigate în laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. S-a constatat că în toate cele peste 30 de probe a fost identificată varianta Delta a noului coronavirus.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că secvențiatorul are menirea să identifice variantele de mutație a virusului SARS-CoV-2 prin metoda de secvențiere a genomului viral. Costul secvențiatorului reprezintă circa 400 000 euro, anunța ministrul Sănătății Ala Nemerenco.

De menționat că rezultatele datelor de secvențiere vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și corelate cu cazurile de COVID-19 pentru monitorizarea mutațiilor virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul țării noastre. La fel, secvențele de consens vor fi partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde vor putea fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutații existente în alte țări.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: