CNA

O fostă șefă de direcție din cadrul Primăriei Chișinău, reținută. Ar fi fraudat mai multe licitații publice

Fosta șefă interimară a Direcției Educație Tineret și Sport a sectorului Buiucani și un om de afaceri au fost reținuți de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, în urma perchezițiilor din 1 martie. Acțiunile de urmărire penală s-au desfășurat în cadrul unor cauze penale, pornite pe fapte de corupere activă și pasivă, ambele persoane fiind suspectate de fraudarea procedurilor de achiziții publice. 

În cadrul procesului penal, s-a constatat că administratorul unei companii de construcție, având înțelegere prealabilă cu persoane publice din cadrul Direcției Generale Educație Tineret și Sport şi Direcțiilor teritoriale Chişinău, responsabile de procesul de achiziții publice, le oferea, iar ultimii acceptau şi primeau mijloace financiare pentru a desemna compania în calitate de câștigător la licitațiile de achiziționare a lucrărilor de reparație a instituțiilor preșcolare, primare, liceale şi învățământ extrașcolar, organizate de DGETS.

Potrivit materialelor cauzei, agentul economic participa la licitațiile, organizate de DGETS şi Direcțiile teritoriale Chişinău, propunând cel mai mic preț pentru servicii, astfel devenind câștigător. Ulterior, compania intervenea cu solicitarea majorării costurilor serviciilor prestate, iar persoanele publice din cadrul DGETS şi Direcțiile teritoriale Chişinău în calitate de membri ai grupului de achiziție acceptau majorarea bugetelor cu până la 50 la sută din costul inițial în schimbul unor remunerări ilicite.

Astfel, în cadrul investigațiilor a fost documentată înțelegerea prealabilă dintre șefa interimară a DETS Buiucani și administratorul companiei de construcție în urma căreia ultimul a obținut contractul de prestării servicii pentru reparația rampelor de acces în 9 instituții de învățământ. Drept recompensă, la data de 2 noiembrie 2022, agentul economic i-ar fi transmis funcționarului DETS Buiucani suma de 174 000 de lei, iar pe 22.11.2022 o altă sumă de 52 000 de lei.

În aceeași perioadă, câștigătorul contractului ar fi transmis 20 000 de lei unui inginer al Direcției Educație Tineret și Sport Buiucani, pentru ca acesta să aprobe lucrările de construcție necalitative în interesul agentului economic, iar alte 25 000 de lei ar fi transmis inginerului  DETS Ciocana pentru aprobarea unor lucrări de construcție necalitative, precum și pentru favorizarea agentului economic în vederea obțineri unor noi contracte.

Pentru documentarea eficientă și obținerea datelor relevante pentru cauza penală, precum și în scopul acumulării materialului probator, pe 1 martie, s-au desfășurat 8 percheziții la domiciliile, autoturismele și în birourile de serviciu ale funcționarilor din cadru DETS Buiucani, DETS Ciocana, precum și la factorii de decizie ai companiei de construcție. În urma acestora, fosta șefă a DETS Buiucani și administratorul companiei de construcție au fost reținuți pentru 72 de ore.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Nesterovschi își vrea înapoi salariul de deputat. A atacat Parlamentul în judecată

Deputatul fugar Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare, a atacat Parlamentul Republicii Moldova la Curtea de Apel. Acesta solicită să i se achite salariul, indemnizațiile și compensațiile, care i-au fost suspendate temporar, după ce a absentat de la ședințele plenare în 2023.

În mai 2023, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a emis o dispoziție prin care, începând cu aceiași lună, suspenda achitarea salariului, indemnizațiilor și compensațiilor pentru deputatul Alexandr Nesterovschi, din cauza absențelor de la ședințele plenare. Documentul consemna că achitarea plăților în cauză va fi suspendată până la reluarea activității legislative.

Astfel, Nesterovschi nu a primit salariu, indemnizații și compensații până în ianuarie 2024.

În martie 2024, Alexandr Nesterovschi a acționat în judecată Parlamentul, solicitând anularea dispoziției semnat de Igor Grosu și obligarea legislativului la achitarea salariului, indemnizațiilor și compensațiilor pentru perioada mai 2023 – ianuarie 2024. Pe 12 martie 2025, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care a examinat cauza, a respins drept neîntemeiată solicitarea parlamentarului.

Document by Ana-Maria

Ulterior, Alexandr Nesterovschi a contestat decizia judecătorească la Curtea de Apel Centru.

Amintim că, pe 19 martie 2025, Alexandr Nesterovschi a fost condamnat de prima instanță la 12 ani de închisoare pentru corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Sentința a fost pronunțată în lipsa parlamentarului, care a dispărut cu puțin timp înainte ca instanța să-l condamne.

Pe 31 martie, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a declarat că Nesterovschi se află în regiunea transnistreană și că „Federația Rusă l-a ajutat să se eschiveze de la închisoare”. Potrivit șefului SIS, Nesterovschi a fost transportat cu un mijloc auto, cu numere diplomatice ale Federației Ruse, în regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Tot pe 31 martie, președinta Maia Sandu a spus că autoritățile de la Chișinău au cerut celor de la Tiraspol ca deputatul Alexandr Nesterovschi să fie predat malului drept. De cealaltă parte, Tiraspolul a spus că nu are informații despre aflarea lui Nesterovschi în Transnistria, în timp ce Ambasada Federației Ruse la Chișinău a catalogat informațiile privind implicarea sa în fuga deputatului drept „speculații provocatoare”.

Pe 10 iulie, în cadrul unei emisiuni televizate, Lilian Carp, deputat PAS și președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a declarat că Nesterovschi ar fi părăsit regiunea transnistreană și s-ar afla în Federația Rusă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: