gațcan, furculiță
Максим Андреев, NewsMaker

„O invităm pe doamna Sandu aici”. Deputații PSRM și „ȘOR” nu vor merge la președinție pentru consultări

Fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) și cea a Partidului „ȘOR” au cerut președintei țării Maia Sandu să amâne consultările din 26 martie cu președinta țării Maia Sandu, din cauza că deputații trebuie să particpe la ședința parlamentului. Deputa Partidului „ȘOR” Marina Tauber a propus ca șefa statului să vină în parlament.

La începutul ședinței parlamentului din 26 martie, liderul fracțiunii PSRM Corneliu Furculiță a luat cuvântul și i-a cerut președintei țării să amâne data consultărilor.

„Fracțiunea socialiștilor la 15:30 este invitată la consultări la președinție. Țin să aduc la cunoștința doamnei președinte că astăzi sunt lucrările parlamentului. Este ședință ordinară, avem o agendă care va dura mult peste ora 15:30, de aceea solicităm președinției ca să numească altă dată a consultărilor”, a declarat Furculiță.

Cu un mesaj similar a venit și deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber: „Astăzi Platforma „Pentru Moldova” și fracțiunea Partidului „ȘOR” au fost invitați la ora 13:00 la consultările cu doamna președinte. Ordinea de zi este plină de întrebări care au fost deja amânate de câteva ori, dar cetățenii așteaptă ca noi să lucrăm asupra acțiunilor concrete. Având în vedere că ieri ne-am confirmat sprijinul pentru candidatul nostru la funcția de prim-ministru, credem că aceste consultări pot să fie de prisos și amânate pentru altă dată, când nu este zi de lucru pentru deputați”.

Totodată, deputata Tauber a sugerat ca președinta țării să vină în parlament, dacă este nevoie de consultări.

„Putem să facem așa o propunere și să o invităm pe doamna Sandu aici, dacă mai este nevoie de consultări. Anunțăm că la ora 13:00 noi nu vom fi gata să mergem la aceste consultări. dacă vor fi organizate în altă zi sau în alte circumstanțe, noi, ca de obicei, vom accepta această invitație”, a precizat Tauber.

Mai devreme, în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 26 martie, liderul PSRM Igor Dodon și-a exprimat îndoiala că fracțiunile parlamentare vor veni la consultări.

„Nu știu de ce Maia Sandu este sigură că vor veni fracțiunile, pentru că astăzi este ședința parlamentului și din câte am vorbit cu colegii din parlament, sunt foarte multe subiecte, 20-30 pe ordine de zi, și vedem dacă reușesc să lase ședința parlamentului”, a declarat Dodon.

Dodon a reiterat că PSRM pledează împotriva dizolvării parlamentului.

„Poziția noastră la aceste consultări de ieri, astăzi, săptămâna viitoare, este foarte clară: noi considerăm că nu sunt circumstanțe pentru dizolvarea parlamentului. Există majoritate parlamentară care este gata să învestească un guvern și nu poate fi dizolvat parlamentul”, a declarat socialistul.

****

Amintim că președinta Maia Sandu a invitat fracțiunile și grupurile parlamentare la consultări, în vederea dizvolvării parlamentului.

Anunțul a fost făcut de administrația prezidențială, după ce parlamentul a eșuat pe 25 martie să învestească un nou guvern. Deputații din majoritatea parlamentară, ai PSRM și Platformei „Pentru Moldova”, au boicotat ședința, iar premierul desemnat Igor Grosu nu a fost lăsat să-și prezinte echipa și programul de guvernare.

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

tvrmoldova.md

Sofia verifică identitatea bulgară a lui Plahotniuc. Premierul Jeliazkov: „Vom avea grijă să cercetăm acest caz”

Prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a anunțat că autoritățile de la Sofia verifică veridicitatea identității bulgare a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care ar deține o carte de identitate emisă în 2006. Jeliazkov a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău, alături premierul moldovean Dorin Recean, în marja vizitei sale în R. Moldova.

Din ceea ce știm, deocamdată, și datele pe care le avem, este vorba despre o persoană care în 2004 a aplicat pentru act de identitate sub numele Mihail Tăuceanu. Indiferent de decizia Autorității de securitate, au fost eliberate acte de identitate în 2006. Acum se fac verificări dacă este vorba de o identitate falsă. Vom avea grijă să cercetăm acest caz”, a declarat Jeliazkov.

Oficialul bulgar a subliniat că „infrastructurile oligarhice create sunt drumul cel mai direct pentru a desfășura propaganda rusească și a influența funcționarea normală a societății” și a promis că autoritățile bulgare vor investiga acest caz.

Prim-ministrului Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită în R. Moldova în perioada 27-28 iulie 2025.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean îl va primi pe omologul său bulgar la Casa Guvernului. Programul va include ceremonia de întâmpinare, o întrevedere tête-à-tête, precum și în format extins, cu membrii delegațiilor. După ședințe, prim-miniștrii Dorin Recean și Rossen Jeliazkov vor susține o conferință de presă comună.

Ulterior, oficialii se vor deplasa în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

***

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: