O nouă metodă pentru a primi bani de peste hotare – carduri bancare emise în străinătate
Full Article 3 minutes read

O nouă metodă pentru a primi bani de peste hotare – carduri bancare emise în străinătate

Fiecare a patra familie din Moldova primește bani de la rudele de peste hotare. Mai mult, o metodă nouă este utilizarea cardurilor bancare emise în străinătate ca mijloc de transmitere a banilor. Datele au fost publicate de către expertul economic Veaceslav Ioniță, în urma unui sondaj realizat de CBX-AXA, la comanda IDIS Viitorul. 

Sondajul a fost realizat în luna martie 2021. Repondenții au fost rugați să spună dacă au rude peste hotare, dacă primesc bani de la ei și prin ce metode primesc banii.

Conform sondajului, 68% din respondenți sau 2/3 din familiile din Moldova declară că au rude peste hotare. Din cei care au rude peste hotare 34,3% sau 1/3 au declarat că primesc cu anumită regularitate bani de peste hotare de la rudele lor.

„Astfel, putem spune că 23,4% sau fiecare a patra familie din Moldova cu anumită regularitate primește bani de peste hotare de la rudele lor”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Din sondajul CBX-AXA reiese că transferurile oficiale, care sunt reflectate de Banca Națională a Moldovei, reprezintă mai puțin de 80% din totalul transferurilor efectuate de moldoveni rudelor lor.

În total, moldovenii utilizează patru modalități de transfer a banilor de peste hotare: 1) transferuri oficiale sau bancare, prin care primesc 80% din bani, 2) prin intermediul șoferilor de microbuze, reprezintă 9,6%, 3) primesc bani pe carduri bancare emise în străinătate în 5,9% din cazuri, 4) prin rude și cunoștințe, care se întorc acasă, 4,9%.

„Ceva relativ nou este utilizarea cardurilor bancare emise în străinătate ca mijloc de transmitere a banilor. Rudele din străinătate deschid în țara lor de reședință un card bancar, pe care apoi îl transmit rudelor din Moldova. Apoi când vor să transmită bani acasă, ei pur și simplu pun bani pe contul cardului bancar emis în străinătate, iar cei din Moldova utilizează acest card după necesitate. În statistica Băncii Naționale aceste tranzacții sunt reflectate ca tranzacții cu carduri emise în străinătate și se presupune că sunt tranzacții efectuate de străini”, a precizat Ioniță.

Astfel, 5,9% din toți repondenții care au afirmat că primesc bani de peste hotare au spus că utilizează cardurile bancare emise în străinătate.

Două treimi din repondenți au afirmat că primesc câte 200-300 Euro la fiecare transfer pe card. Nimeni nu a afirmat că primește mai mult de 500 Euro la un transfer.

„Conform calculelor noastre, suma medie a unui transfer pe cardul bancar este de 280 Euro”, a conchis expertul economic.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: