O pizza pentru toți banii de pe card. Poliția avertizează că escrocii crează site-uri false
Full Article 2 minutes read

O pizza pentru toți banii de pe card. Poliția avertizează că escrocii crează site-uri false

Un nou mijloc de escrocherie a apărut în Republica Moldova. Potrivit poliției, de la începutul lunii iunie 2021, s-au intensificat cazurile de fraudă de tip phishing, fiind create multiple site-uri asemănătoare celor care comercializează pizza sau oferă servicii de catering.

Infractorii creează pagini web asemănătoare celor autentice ale diferitor întreprinderi care au ca gen de activitate livrarea la comandă a bucatelor culinare, plasând aceste pagini în mod prioritar în cadrul serviciilor de căutare precum google sau yandex.

Astfel, cumpărătorii efectuează comenzi pe site-ul fake și la final introduc datele cardului bancar, precum și codul de securitate primit prin SMS pentru confirmarea tranzacției. Ulterior, aceștia realizează că le-au fost sustrase toate mijloacele financiare.

La fel, în unele cazuri, infractorii contactează persoanele care au plasat anunțuri de comercializare a unor bunuri pe platformele de anunțuri. Ulterior, suspecții, sub pretextul că nu pot veni pentru a ridica bunul, propun comercianților să îl trimită prin poștă.

În acest context, Poliția recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:

– Nu divulgați nimănui (nici personalului băncii) informațiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line).

– Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat,  fiți atenți la denumire, să corespunda perfect;

– Verificați lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte, adresează-te băncii cât mai repede;

– Fiți atenți la website-rile plasate în mod prioritar în cadrul serviciilor de căutare sau a website-rilor care au textul ”Anunț”, luând în considerare că infractorii plasează publicitate a site-rilor fake.

– Important! În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat poliția și banca.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: