poliția.md

O pizza pentru toți banii de pe card. Poliția avertizează că escrocii crează site-uri false

Un nou mijloc de escrocherie a apărut în Republica Moldova. Potrivit poliției, de la începutul lunii iunie 2021, s-au intensificat cazurile de fraudă de tip phishing, fiind create multiple site-uri asemănătoare celor care comercializează pizza sau oferă servicii de catering.

Infractorii creează pagini web asemănătoare celor autentice ale diferitor întreprinderi care au ca gen de activitate livrarea la comandă a bucatelor culinare, plasând aceste pagini în mod prioritar în cadrul serviciilor de căutare precum google sau yandex.

Astfel, cumpărătorii efectuează comenzi pe site-ul fake și la final introduc datele cardului bancar, precum și codul de securitate primit prin SMS pentru confirmarea tranzacției. Ulterior, aceștia realizează că le-au fost sustrase toate mijloacele financiare.

La fel, în unele cazuri, infractorii contactează persoanele care au plasat anunțuri de comercializare a unor bunuri pe platformele de anunțuri. Ulterior, suspecții, sub pretextul că nu pot veni pentru a ridica bunul, propun comercianților să îl trimită prin poștă.

În acest context, Poliția recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:

– Nu divulgați nimănui (nici personalului băncii) informațiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line).

– Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat,  fiți atenți la denumire, să corespunda perfect;

– Verificați lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte, adresează-te băncii cât mai repede;

– Fiți atenți la website-rile plasate în mod prioritar în cadrul serviciilor de căutare sau a website-rilor care au textul ”Anunț”, luând în considerare că infractorii plasează publicitate a site-rilor fake.

– Important! În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat poliția și banca.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

publika.md

CA cere intervenția în privința aplicației de streaming HaiTV. Retransmite conținut interzis din Rusia

Consiliul Audiovizualului (CA) a solicitat intervenția instituțiilor responsabile ale statului în privința aplicației de streaming Hai TV și a site-ului acesteia, www.haitv.md. Conform CA, acestea retransmit conținut audiovizual din Federația Rusă și Belarus, inclusiv de pe pagini web blocate pe teritoriul Republicii Moldova. Precizările au fost făcute după ce pe rețelele de socializare a fost demarată o campanie concertată de promovare a platformei HaiTV și site-ului său.

Analizând conținutul actual al paginii web www.haitv.md, CA constată că acesta conține o listă de 32 servicii media audiovizuale din Federația Rusă și Belarus. Accesând rubrica „смотреть” din căsuța fiecărui serviciu, se face redirecționare la o altă pagină web care, în cele mai dese cazuri, este pagina furnizorului de servicii media, spre exemplu: 1tv.ru, ntv.ru, tvzvezda.tu etc. Majoritatea acestor pagini au fost blocate pe teritoriul Republicii Moldova de Serviciul de Informații și Securitate.

În ce privește accesarea aplicației „HaiTV” prin intermediul magazinului online „Google Play”, autoritatea de reglementare menționează că este posibilă vizualizarea a 11 servicii media audiovizuale. Or, se constată că aceasta ar putea fi considerată drept distribuitor de servicii media, însă este dificilă stabilirea jurisdicției unei asemenea aplicații. Astfel, urmează să fie identificat unde are loc încărcarea conținuturilor audiovizuale. Dacă încărcarea este efectuată în Republica Moldova, atunci acesta este în jurisdicția noastră și urmează ca activitatea să fie autorizată de CA”, se arată într-un comunicat publicat de CA.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA), unul dintre actele permisive, eliberate de CA, este autorizația de retransmisiune, care acordă unui distribuitor de servicii media dreptul de a retransmite o ofertă de servicii media audiovizuale. Retransmisiunea presupune captarea și furnizarea simultană ori cvasisimultană, prin orice mijloace tehnice, a serviciilor media audiovizuale sau a unor părți ale acestora (versiuni prescurtate), în mod integral şi fără vreo modificare a conținutului, destinate recepționării de către public.

Conform CSMA, subiecți ai Codului sunt distribuitorii de servicii media aflați în jurisdicția Republicii Moldova, fapt stabilit conform criteriilor exhaustiv enumerate în actul normativ menționat. Dacă, în procesul stabilirii jurisdicției aplicabile, criteriile legale nu sunt întrunite, distribuitorul de servicii media se consideră în afara jurisdicției Republicii Moldova.

Ținând cont de faptul că jurisdicția aplicației „HaiTV” nu este stabilită; că, prin intermediul acesteia, sunt retransmise servicii media audiovizuale interzise prin Ordinul Directorului Serviciului de Informații și Securitate, precum și în vederea protejării spațiului audiovizual național și asigurării securității informaționale, CA a comunicat și solicitat instituțiilor abilitate să întreprindă, în timp util, toate acțiunile ce se impun în acest caz”, a mai menționat CA.

Precizăm că, pe 27 iulie, comunitatea WatchDog a cerut Consiliului Audiovizualului și Serviciului de Informații și Securitate să solicite eliminarea HaiTV din Google Play și App Store, precum și blocarea site-urilor sale aferente. WatchDog a declarat că HaiTV face parte din „arsenalul de dezinformare rusească” și că prin aceasta se încearcă reintroducerea canalelor interzise prin lege, precum Первый канал, Россия 1 și Россия 24.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: