Andrei Mardari / NewsMaker

„O să fie cum e astăzi în Donbas”. Maia Sandu către judecătorii și procurorii care „îi așteaptă pe ruși ca să răstoarne guvernarea și să oprească reforma”

Președinta Maia Sandu a declarat că unii procurori și judecători din Republica Moldova ar colabora deschis cu grupările criminale. „Unii chiar colaborează cu Kremlinul în speranța că, prin acești actori, guvernarea va fi răsturnată, reforma oprită și ei vor rămâne în sistem”, a menționat Sandu. Potrivit șefei statului, cei care „îi așteaptă pe ruși și care sunt gata să ajute Kremlinul ca să oprească reforma și să răstoarne guvernarea” trebuie să știe că situația nu o să fie așa cum a fost în ultimii 30 de ani. „O să fie cum e astăzi în Donbas și în alte regiuni unde au ajuns rușii”, a comunicat Sandu. 

La emisiunea Cutia Neagră de la TV8, șefa statului a vorbit despre ” rezistența la reformă” și că „sistemul nu se vrea curățat, sistemul vrea să continue să lucreze așa cum a lucrat 30 de ani”.

Unii dintre procurori și judecători colaborează deschis cu grupările criminale, unii dintre ei merg mai departe și sunt gata și unii chiar colaborează cu Kremlinul în speranța că iată prin acești actori guvernarea va fi răsturnată, reforma va fi compromisă și oprită, și ei vor rămâne în sistem. Deci acești oameni se pare că nu au nici elementarul sentiment al supraviețuirii, simț al supraviețuirii, pentru că ei își imaginează că dacă o să colaboreze cu hoții și cu Kremlinul atunci lucrurile o să se întoarcă și o să fie așa cum a fost în ultimii 30 de ani. (…) Ei cred că lucrurile vor fi așa cum au fost 30 de ani în care au putut să-și vândă deciziile, să-și umple buzunarele, să-și construiască palate, să-și cumpere mașini scumpe și eu vreau să le spun că cei care îi așteaptă pe ruși și care sunt gata să ajute Kremlinul ca să oprească reforma, ca să răstoarne guvernarea și să oprească reforma, trebuie să știe că situația nu o să fie așa cum a fost în ultimii 30 de ani pentru ei și pentru toată țara. O să fie cum e astăzi în Donbas și în alte regiuni unde au ajuns rușii”, a comunicat Sandu.

Tocmai de asta și facem evaluarea externă extraordinară pentru că din păcate este singura modalitate eficientă prin care sistemul poate fi curățat”, a adăugat Sandu.

Președinta a mai spus că „cei care încearcă să vândă țara doar pentru ca să poată să rămână în sistem și să continue să ia mită trebuie să înțeleagă că repercusiunile vor fi dramatice și pentru ei nu doar pentru țară, dar și pentru ei pentru că aici vorbim de pace și război”.

Donbas este o regiune din estul Ucrainei, care include regiunile Donețk și Lugansk. Amintim că pe 30 septembrie 2022, președintele Federației Ruse a semnat un „acord de aderare la Rusia” a teritoriilor ucrainene ocupate din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie și a declarat că acum locuitorii acestora sunt cetățeni ai Federației Ruse.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: