Știri.md

O secțiune dintr-un bloc de apartamente din Belgorod s-a prăbușit. Fragmente de rachetă ar fi căzut peste clădire

O secțiune dintr-o clădire de apartamente din orașul Belgorod, Federația Rusă, s-a prăbușit. S-a întâmplat după ce rachete care ar aparține armatei ucrainene ar fi fost doborâte de sistemele antiaeriene rusești și ar fi căzut peste clădire, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova. Cel puțin 13 persoane au fost rănite.

O secțiune dintr-un bloc de apartamente de pe strada Șors 55 din Belgorod s-a prăbușit complet: de la etajul 10 până la 1. Cazul a avut loc în amiaza zilei de 12 mai.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Veaceslav Gladkov, a declarat într-un mesaj pe canalul său de Telegram că clădirea a fost atacată cu un obuz, care ar aparține Forțelor Armate ale Ucrainei. Precizăm că, la scurt timp înainte ca secțiunea blocului de apartamente să se prăbușească, Gladkov a anunțat că în orașul Belgorod a fost lansată alertă de atac aerian.

Totodată, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că secțiunea clădirii de apartamente s-a prăbușit după ce fragmente de rachetă, distruse de sistemele antiaeriene rusești, ar fi căzut peste ea. Potrivit instituției, armata ucraineană ar fi încercat să atace Belgorodul cu rachete. Ministerul Apărării susține că sistemele antiaeriene au doborât șase rachete „Точка-У”, două de tip „Ольхa” și patru – RM-70 „Вампир”. Fragmente de rachetă „Точка-У” ar fi căzut peste blocul de apartamente.

Între timp, presa rusă a publicat un video care suprinde momentul în care scara clădirii de apartamente se prăbușește. În imagini se observă că înainte să se prăbușească secțiunea clădirii, a avut loc o explozie în regiunea etajelor inferioare. Autenticitate video-ului însă nu a fost verificată.

Comitetul de Investigații din Rusia a pornit un dosar penal pentru terorism pe caz.

Precizăm că operațiunea de salvare și căutare a început. Surse mass-media ruse scriu, cu referire la serviciile operative, că cel puțin 13 persoane au fost rănite.

În timpul operațiunii de căutare și salvare, o parte din acoperișul secțiunii prăbușite a căzut. Sub dărâmături au nimerit salvatori.

Ucraina, care se confruntă de peste doi ani cu invazia rusă, nu a comentat, deocamdată, acuzațiile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: