PROIECT FOTO NM
Oamenii și afacerile lor
12 fotografii și texte despre cei care și-au schimbat viața în Moldova
În ultimul an, NM a publicat 12 istorii de succes, în care eroii sunt un bun exemplu cum o pasiune poate deveni un serviciu îndrăgit, care aduce nu numai venit, dar și satisfacție. Noi am decis să-i adunăm pe toți acești oameni, sperând că istoriile lor vor deveni un imbold pentru bunele schimbări în viață, pe care mulți dintre noi, din diferite motive, le amână. Iată cine sunt aceste persoane și iată istoriile lor.
Iulia Ubeivolk
fondatoarea Asociației obștești «Începutul vieții» și a magazinului de suvenire «Art Story»

Iulia Ubeivolk a venit în Moldova din Sankt-Petersburg, la sfârșitul anilor 1990, însoțindu-l pe soțul său. Pe atunci, avea deja studii în două domenii – în arte și în teologie, însă ea dorea să se ocupe cu altceva – să sprijine femeile aflate în dificultate. La Chișinău, ea a deschis un centru de reabilitare pentruu victimele traficului și ale abuzului sexual și un studio de art-terapie. Mai târziu, a apărut magazinul «Art Story», în care se vând diferite suvenire confecționate în studioul de artă.
Detalii
Dumitru Bârladean
proprietarul fermei de păstrăvi din Naslavcea

Dumitru Bârladean a absolvit Academia FSB din Moscova, iar după aceasta, a activat în cadrul Serviciului de Informații și Securitate din Moldova. Îi plăcea munca sa, la serviciu era apreciat, însă «la un moment dat», a înțeles că «trebuie să continue afacerea tatălui său care a investit foarte multe forțe și resurse într-o afacere agricolă». Și Dumitru a abandonat serviciul special și a deschis unica fermă din Moldova, în care crește păstrăvi de râu.
Detalii
Dmitri Michitenco
locuitor al satului Râșcova, autorul proiectului «Gunoi cu noi»

Designerul Dmitri Michitenco din Chișinău s-a mutat în satul Râșcova, raionul Criuleni, împreună cu soția sa, pentru că visa la propria casă «pe pământ». Însă în sat s-au constatat probleme grave ce țin de evacuarea deșeurilor. Împreună cu Denis Camenșcic, un antreprenor din localitate, ei au lansat în sat proiectul «Gunoi cu noi» și au început să sorteze deșeurile și să le evacueze pentru reciclare. Denis și Dmitri doresc să transforme satul Râșcova în cea mai curată localitate din Moldova.
Detalii
Svetlana Sîrghi
proprietara companiei de confecții «Vistline»

Împreună cu soțul său Vadim, Svetlana Sîrghi a înființat compania «Vistline», care a devenit unul dintre cei mai mari producători de paltoane din Moldova. NM a scris cum Svetlana și Vadim Sîrghi și-au construit afacerea de familie, îmbrăcând tot Chișinăul în in și cum au început, de trei ori, totul de la zero.
Detalii
Gleb Zaițev
multiplu campion al Moldovei la freestyle slalom pe role și fondatorul unui magazin online de mărfuri pentru sport

Chișinăuianul Gleb Zaițev și-a deschis magazinul online la vârsta de 18 ani. În prezent, magazinul său intră în TOP 5 cele mai mari magazine din Moldova. Toate s-au început însă de la patinele cu role, pe care el le-a cerut de la părinți. Aceștia i-au răspuns: «Câștigă bani și cumpără-le singur». A câștigat, a cumpărat și a devenit de cinci ori campion al Moldovei, reușind să-și construiască toată afacerea fără a plăti mită.
Detalii
Elena Costiucenco
designer vestimentar, coproprietar al atelierului «Costiumer» din capitală

Elena Costiucenco și mama sa, Nadejda Costiucenco, au cusut «toată viața» la comandă haine pentru viața de zi de zi. În anul 2002, li s-a propus să coase 400 de costume de carnaval. Atunci femeile au decis să-și deschidă propriul atelier. În curând, ele au început să coase și costume teatrale. Deși în atelier lucrează doar trei persoane, ele cos costume practic pentru toate teatrele din capitală. La fel, ele au cusut costumele pentru filmul lui Valeriu Jereghi «Mirajul dragostei».
Detalii
Alexei Vlasov și Taras Malcoci
fondatorii arenei pentru cybersport cyberlife.md

Alexei Vlasov și Taras Malcoci sunt fondatorii arenei profesioniste pentru cybersport cyberlife.md din Moldova. Totul a început de la faptul că adesea, ei jucau PUGB online împreună, comunicând totodată pe skype. Astfel, în luna septembrie 2018, în timpul unui joc, tinerilor le-a venit ideea de a crea o platformă pentru competiții de cybersport. Iar în timpul apropiat, ei planifică să organizeze la Chișinău un turneu pentru câteva echipe de nivel mondial.
Detalii
Ion și Angela Cârchelan
pictorul și profesoara din Nisporeni, care produc lumânări decorative

Ion și Angela Cârchelan produc până la o mie de lumânări lunar, o particularitate unică a acestora fiind decorarea artistică manuală. Ei au început să se ocupe de această afacere abia de curând. NM a relatat cum un pictor și un director de grădiniță și-au început de la zero afacerea și ce au obținut în câțiva ani.
Detalii
Vladimir Ternavschi
autor de idei și inspirație al atelierului proiectului de reciclare a plasticului «Tinerii pentru EcoPlastic»

Fiind încă student, Vladimir Ternavschi a fondat un atelier pentru reciclarea plasticului și a lansat proiectul «Tinerii pentru EcoPlastic». Împreună cu prietenii săi, el a adunat utilaje într-un garaj care nu se încălzește, în baza unor schițe copiate de pe internet. Singuri au învățat să creeze reproduceri ale tablourilor, obiecte de decor din plasticul folosit. Vladimir intenționează să deschidă un atelier mai mare, unde va organiza masterclass-uri pentru copii.
Detalii
Inga Bostan
fondatoarea magazinului de caritate MESTO

În anul 2018, Inga Bostan a deschis primul magazin de caritate din Moldova, pe care l-a numit MESTO. Intrând aici, înțelegi imediat că este un magazin second hand neobișnuit. Vis-a-vis de intrare – un șemineu și un fotoliu. Pe șemineu se află cești și farfurii decorate manual. Tot aici sunt afișate ilustrate personalizate. NM a scris cum a apărut la Chișinău acest MESTO neobișnuit și de ce imediat a devenit un loc de atracție pentru oamenii buni și acțiunile de suflet.
Detalii
Andrei Luca și Iurie Borodin
păstor baptist și liderul organizației obștești «Clubul pescuitului sportiv» din Transnistria

Viața lui Andrei Luca și cea a lui Iurie Borodin este legată în multe privințe de râul Nistru. Andrei este un păstor baptist din satul Naslavcea, raionul Ocnița. În fiecare an, el desfășoară ritualul de încreștinare în Nistru. Iurie trăiește pe celălalt mal al Nistrului – la Tiraspol. El conduce organizația obștească «Clubul pescuitului sportiv».
Detalii
Olga Gutium
consultant în alăptare, cofondator al Asociației consultanților în alăptare «Mămica Alăptează»

Olga Gutium a întemeiat în Moldova Asociația consultanților în alăptare «Mămica Alăptează». Până la aceasta, ea a activat în calitate de designer la un ziar din Chișinău. Când era în așteptarea celui de-al doilea copil, a plecat în concediul de maternitate, intenționând să revină, după aceasta, la muncă. Însă viața ei a făcut o cotitură neașteptată. Și Olga a decis să acorde asistență mamelor de sugari ca acestea să facă față problemelor care și ei îi păreau anterior imposibil de depășit.
Detalii
Text: Natalia Melnic, Nadejda Coptu
Prezentare: Cristina Demian
Imagine principală: colaj, Cristina Demian
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: