Colaj NM

Oligarhii moldoveni ar putea rămâne fără bunurile aflate sub sancțiuni. UE lucrează la o directivă care să permită confiscarea averilor

Oligarhilor, împotriva cărora UE a impus sancțiuni din cauza încercărilor lor de destabilizare a Republicii Moldova, le-ar putea fi confiscate bunurile. Europarlamentarul român, Vlad Gheorghe, a declarat, în cadrul unui interviu pentru Agora, că UE lucrează în prezent la o procedură care să permită confiscarea averilor celor aflați pe lista de sancțiuni a blocului comunitar.

Potrivit lui Vlad Gheorghe, Uniunea Europeană lucrează de câteva luni la o directivă care ar permite confiscarea bunurilor persoanelor aflate pe lista de sancțiuni.

În același timp, oficialul a remarcat că există o problemă în ceea ce ține de aplicarea sancțiunilor pe teritoriul Uniunii Europene, or unele state membre, precum Ungaria și Austria, au afirmat public că vor permite persoanelor sancționate din Rusia să intre pe teritoriul lor, fiind vorba inclusiv de președintele rus, Vladimir Putin. Totuși, potrivit eurodeputatului, o asemenea opoziție, întâmpinată în cazul Rusiei, nu a fost valabilă și pentru Republica Moldova, or deciziile luate în privința oligarhilor moldoveni cu legături la Moscova au fost adoptate fără obstacole.

„Este îmbucurător că în cazul Republicii Moldova decizia a fost luată relativ rapid și fără opoziție”, a spus Vlad Gheorghe.

De asemenea, eurodeputatul a menționat că lista de sancțiuni ar putea fi extinsă.

Amintim că, pe 30 mai,  Consiliul Uniunii Europene a decis să-i sancționeze pe Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc și Igor Ceaika, cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, care sunt acuzați că vor să destabilizeze situația din Republica Moldova. Președinta Maia Sandu a salutat anterior sancțiunile impuse de UE la cererea Ministerului de Externe din România, care vizează înghețarea fondurilor deținut de aceste persoane în UE și interdicții de călătorie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: