În subsolurile uzinei Azovstal din Mariupol sunt aproximativ 1.000 de civili și 500 de soldați răniți, a declarat avocatul ucrainean al poporului, Liudmila Denisova.
Sunt persoane de toate vârstele care se află sub asediul armatei ruse – bătrâni, femei și copii, inclusiv sugari.
„Rămân fără apă potabilă, nu au suficientă hrană, oamenii de la adăpostul antibombe nu văd deloc lumina soarelui. Copiii sunt în pragul epuizării și au nevoie de ajutor cuprinzător”, a scris Denisova.
Bătălia pentru Mariupol, portul strategic de la Marea Azov, durează de șapte săptămâni. Orașul este distrus și aproape în întregime sub controlul armatei ruse, dar mai există un centru de rezistență: combinatul metalurgic Azovstal, din port.
Joi, 21 aprilie, preşedintele rus Vladimir Putin a anulat ordinul de luare cu asalt a combinatului, însă a cerut menţinerea unei blocade asupra zonei industriale. Putin a afirmat că decizia este motivată de dorinţa de a salva vieţile soldaţilor ruşi.
Putin a ținut să precizeze că „Nu este nevoie ca militarii ruși să intre în catacombe, este necesar să blocăm zona industrială din Azovstal, astfel nici o muscă să nu zboare”.
***
Combinatul siderurgic a fost inaugurat în 1933, după ce autoritățile sovietice i-au ales amplasamentul pe coasta Mării Azov pentru accesul facil, pe mare, la zăcămintele de minereu de fier. Înainte de invazia rusă din februarie 2022, la Azovstal lucrau peste 10 mii de angajați.