tengrinews.kz

Ombudsman: circa 1500 de oameni, inclusiv sugari, sunt blocați în subsolurile uzinei Azovstal din Mariupol

În subsolurile uzinei Azovstal din Mariupol sunt aproximativ 1.000 de civili și 500 de soldați răniți, a declarat avocatul ucrainean al poporului, Liudmila Denisova.

Sunt persoane de toate vârstele care se află sub asediul armatei ruse – bătrâni, femei și copii, inclusiv sugari.

„Rămân fără apă potabilă, nu au suficientă hrană, oamenii de la adăpostul antibombe nu văd deloc lumina soarelui. Copiii sunt în pragul epuizării și au nevoie de ajutor cuprinzător”, a scris Denisova.

Bătălia pentru Mariupol, portul strategic de la Marea Azov, durează de șapte săptămâni. Orașul este distrus și aproape în întregime sub controlul armatei ruse, dar mai există un centru de rezistență: combinatul metalurgic Azovstal, din port.

Joi, 21 aprilie, preşedintele rus Vladimir Putin a anulat ordinul de luare cu asalt a combinatului, însă a cerut menţinerea unei blocade asupra zonei industriale. Putin a afirmat că decizia este motivată de dorinţa de a salva vieţile soldaţilor ruşi.

Putin a ținut să precizeze că „Nu este nevoie ca militarii ruși să intre în catacombe, este necesar să blocăm zona industrială din Azovstal, astfel nici o muscă să nu zboare”.

***

Combinatul siderurgic a fost inaugurat în 1933, după ce autoritățile sovietice i-au ales amplasamentul pe coasta Mării Azov pentru accesul facil, pe mare, la zăcămintele de minereu de fier. Înainte de invazia rusă din februarie 2022, la Azovstal lucrau peste 10 mii de angajați.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Cinci moldoveni au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat în armate străine. Maia Sandu a semnat decretul

Cinci bărbați născuți în Republica Moldova, cu vârste între 39 și 51 de ani, au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat benevol în forțe armate străine. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Maia Sandu, pe data de 17 iulie.

Decizia intră în vigoare la data semnării și poate fi contestată în instanță conform legii.

Precizăm că, conform legii, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă, prin decret prezidențial, persoanei care:

  • a obținut cetățenia în mod fraudulos, prin furnizarea de informații false, prin ascunderea unor date esențiale sau în lipsa temeiurilor prevăzute de prezenta lege ori de legislația anterioară în materie de cetățenie;
  • s-a înrolat benevol în forțele armate ale unui stat străin;
  • a comis fapte deosebit de grave care aduc prejudicii esențiale statului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: