OMS: În 2023, circa 8,2 milioane de oameni de pe întregul glob au fost diagnosticate cu tuberculoză

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un raport în care se menționează că, anul trecut, aproximativ 8,2 milioane de oameni au fost diagnosticați cu tuberculoză. Aceasta este cea mai mare rată care s-a înregistrat din 1995, când OMS a început să monitorizeze incidența tuberculozei la nivel mondial. 

Potrivit raportului OMS, specialiștii spun că anul trecut tuberculoza a devenit din nou principala cauză infecțioasă de deces. OMS a identificat cinci factori-cheie care contribuie la creșterea incidenței tuberculozei: malnutriția, infecția HIV, dependența de alcool, fumat și diabet. Cele mai afectate țări sunt India (26 % din totalul cazurilor), Indonezia (10 %), China (6,8 %), Filipine (6,8 %) și Pakistan (6,3 %). Aproximativ 55 % dintre cei care se îmbolnăvesc sunt bărbați, 33 % – femei, iar 12 % – copii și adolescenți.

OMS a atras atenția asupra subfinanțării proiectelor cu privire la prevenirea și tratarea tuberculozei, în special în țările cu venituri mici și medii, care reprezintă 98% din povara tuberculozei. În plus, cercetarea în domeniul tuberculozei continuă să fie grav subfinanțată la nivel mondial, ceea ce împiedică dezvoltarea de noi mijloace de diagnosticare, medicamente și vaccinuri.

Ne confruntăm cu provocări serioase: lipsă de finanțare, povara financiară grea asupra pacienților, schimbările climatice, conflictele armate, migrația, pandemiile și tuberculoza rezistentă la medicamente. Trebuie să reunim urgent toate sectoarele și părțile interesate pentru a aborda aceste provocări”, a declarat directorul Programului mondial privind lupta cu tuberculoza al OMS, Tereza Kasaeva, potrivit raportului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Игорь Чекан, NewsMaker

Vom avea un procuror general până la parlamentare? Ce spune președintele CSP

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, susține că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general, ceea ce înseamnă cel târziu în luna noiembrie. Totuși, el a menționat că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

La emisiunea „Cutia Neagră Plus” de la TV8, Obadă a declarat că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general cu mandat deplin. „Respectiv, luna de final ar fi noiembrie. (…) Asta e maximum ce ne oferă nouă legea. Noi am oferit timp începând cu luna iunie până pe 21 iulie inclusiv (nota red. perioada de depunere a dosarelor). Doritorii de a-și asuma mandatul de procuror general pot depune cerere, scrisoare de motivare, concept de management”, a menționat președintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Obadă a declarat că, până în prezent, nu a fost depus niciun dosar în acest sens. „Experiența anilor precedenți ne arată că în ultima zi, în ultima oră, de regulă depun toți”, a precizat el.

Întrebat dacă vom avea un procuror general nou până la alegeri, Obadă a răspuns: „Eu sper că da, fiindcă perpetuarea interimatelor, mai ales din perspectiva procurorului general, generează disfuncționalitate sistemică și descurajează în general sistemul procuraturii. Noi avem nevoie de un procuror general pe mandat, asumarea mandatului deplin. De asta – 21 iulie termen limită de depunere. Noi în 20 de zile, cel mult, trebuie să publicăm lista celor care sunt admisibili pentru interviu și să realizăm interviul. Eu presupun că până pe 11 august, noi trebuie să avem deja lista publicată a celor care sunt admisibili. Între timp noi acumulăm materiale de la ANI, SIS și CNA, comisia medicală – să avem tot pachetul de acte și eventual în perioada săptămânii 11-15 august ar trebui teoretic, dacă e tot ok, să avem și interviul fixat”.

El a spus că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

***

Funcția de procuror general a devenit vacantă după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: