Președinția RM/Facebook

„Opriți acest ping-pong ridicol de declarații.” Pavel Filip către PAS și PSRM

PDM cere să nu fie deschise școlile. „Să nu lăsăm profesorii să fie carne de tun, să nu permitem politicienilor sa jongleze cu viețile oamenilor.” Despre aceasta Pavel Filip a scris pe 14 martie pe pagina sa de Facebook.

Președintele PDM, Pavel Filip a declarat că situația în Republica Moldova este mult mai gravă decât își imagina.

„Nu avem un guvern funcțional și până când îl vom avea, PAS și PSRM vor da vina unii pe alții, gândit că astfel vor fugi de responsabilitate,” a mai scris Filip.
Liderul PDM a venit cu un apel către partidul Acțiune și Solidaritate și către cel socialist. Acesta le-a cerut să stopeze pentru un timp campania electorală în care se află și să salveze țara.

„Până când se va lua decizia dacă avem sau nu lockdown, rog autoritățile să țină în continuare școlile închise, cu studii în regim online.  Fac apel încă o dată la cei de la PAS și PSRM: opriți acest ping-pong ridicol de declarații. Asumați-vă responsabilitatea și haideți să găsim soluții, acțiuni, decizii. Vă puteți relua campania electorală atunci când oamenii vor fi sănătoși, iar țara – în siguranță”, a conchis Pavel Filip.

Amintim că, pe 13 martie, Consiliul Suprem de Securitate s-a convocat în ședință, pentru a discuta lupta cu pandemia și modalitățile de a opri răspândirea virusului. La ședință au participat membrii CSS, factori de decizie din diverse domenii, în special din domeniul sănătății, primarul general al capitalei, precum și lideri ai fracțiunilor parlamentare.

Într-un briefing de presă, președinta țării Maia Sandu a anunțat că administrația prezidențială recomandă decretarea stării de urgență pentru două săptămâni. De asemenea, se recomandă Guvernului, în termen de 3 zile, să elaboreze lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului și să înainteze aceste propuneri parlamentului.

Liderul Partidului Socialiștilor a venit cu o reacție în urma declarației președintei țării. Igor Dodon a criticat propunerea administrației prezidențiale.

„Decât să introduci lockdown deplin și să „ucizi” businessul, care și așa abia supraviețuiește în condiții de criză și instabilitate politică… mai bine să asiguri, de urgență, accesul populației la un vaccin calitativ, ceea cu ce se ocupă parlamentul și guvernul în ultimele săptămâni”, a scris Dodon.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: