Pacienții cu simptome ușoare de coronavirus sunt testați la domiciliu

Pacienții cu simptome de coronavirus de tip nou, care nu prezintă, însă, criterii de spitalizare, sunt testați la domiciliu la prezența virusului, de către echipe mobile. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul briefingului matinal din 27 aprilie. 

În componența echipei mobile se includ cel puțin doi asistenți medicali iar activitatea echipei mobile este coordonată de către un medic de familie/asistent medical principal.

Șefa Direcției asistență medicală primară a Ministerului Sănătății Tatiana Zatîc a dat asigurări că săptămâna trecută au fost desfășurate mai multe sesiuni de instruire și este sigură de profesionalismul medicilor și asistenților medicali care vor efectua aceste teste.

„În programele de studii există aceste tehnici de prelevare a probelor, astfel încât asistenții medicali vor putea preleva în condiții sigure și o să poată asigura supravegherea testelor”, a menționat Zatîc.

Potrivit acesteia, din data de 10 aprilie, când a fost dat startul tratamentului la domiciliu pentru pacienții suspecți de coronavirus și până în prezent, au fost identificate de medicii de familie 354 de persoane.

„La baza acestor date stau acele documente elaborate și aprobate de către Minister, unde sunt stabilite criteriile de spitalizare: care pacienți sunt internați și care pot fi tratați la domiciliu. În această perioadă au fost testați pozitiv 354 de persoane. Sunt la etapa de vindecare 26 și de săptămâna trecută a fost dat start tratamentului la domiciliu și testării la domiciliu a persoanelor care nu au criterii pentru spitalizare”, a explicat reprezentanta Ministerului Sănătății.

Într-o emisiune televizată difuzată luni, 27 aprilie, la postul național de televiziune, Tatiana Zatîc a menționat că, în total, au fost formate 35 de echipe mobile pentru efectuarea testării la domiciliu – câte una pentru fiecare raion. Municipiul Chișinău este singurul unde sunt mai multe echipe mobile – câte una pentru fiecare sector.

Totodată, reprezentanta Ministerului Sînătății a menționat că în cazul pacienților din grupul de risc care refuză spitalizarea ar putea fi implicată poliția.

Anterior, medicul de familie Lilia Calancea, din Strășeni, și-a manifestat îngrijorarea față de faptul că lucrătorii medicali care vor testa pacienții suspecți de infectare cu coronavirus nu sunt dotați cu echipamente necesare de protecție. Aceștia ar beneficia numai de măști, mănuși, halate de unică folosință, ecrane de protecție și bahile.

„Însăși colectarea probelor din orofaringe și nazofaringe provoacă stărnut și tuse la unii pacienți. În toată țările europene lucrătorii medicali ce colectează probele sunt echipați cu echipamentele de protecție SPECIALE ce protejează, dar la noi…”, a scris ea pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a atras atenția că majoritatea lucrătorilor medicali din medicina primară sunt pensionari, deci fac parte din grupul de risc în fața bolii.

„Cred că în maxim o lună, medicina primară nu va mai activa.Vorbind cu alți colegi din mai multe localități, de luni vor fi depuse cereri de eliberare”, a mai scris aceasta.

Conform celui mai recent bilanț publicat de Ministerul Sănătății, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 3 408 cazuri, dintre care 382 în Transnistria.

De la izbucnirea focarului de COVID-19 în Republica Moldova, au fost înregistrate 96 de decese din cauza coronavirusului de tip nou. Printre victime sunt și 5 lucrători medicali.

925 de persoane infectate cu coronavirus de tip nou s-au însănătoșit.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagini din vila în care Plahotniuc și Țuțu se ascundeau în Grecia: peste 155 mii euro, 17 pașapoarte false și obiecte de lux – confiscate (VIDEO)

Autoritățile din Grecia publică imagini video din timpul perchezițiilor efectuate astăzi, 22 iulie, în vila din Grecia în care se ascundeau de justiție fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și fostul deputat și omul său de încredere, sportivul Constantin Țuțu. Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate și a Traficului de Droguri din Republica Elenă anunță că, în timpul perchezițiilor, au fost găsit și confiscate peste 155 de mii de euro, pașapoarte și alte acte de identitate false, telefoane și ceasuri de lux.

Publicația Rise Moldova, care anunță că a consultat documentul intern al poliției elene, scrie că în urma descinderilor au fost confiscate:

  • 17 pașapoarte și cărți de identitate false din diverse state;
  • peste 155.000 de euro în numerar;
  • ceasuri de lux, printre care mărci precum Breguet, Urwerk și Kees Engelbarts;
  • dispozitive electronice criptate (USB, SSD), multiple telefoane și laptopuri;
  • un SUV Skoda Kodiaq, folosit exclusiv de Plahotniuc.

Potrivit sursei citate Plahotniuc și Țuțu se ascundeau într-o vilă luxoasă din Saronida, sudul Atenei. Pentru a nu fi prinși, cei doi se comportau extrem de precaut, scrie Rise – Plahotniuc a schimbat 22 de țări, din 2023 până în prezent, iar Țuțu – 11.

Pe 22 iulie, însă, aceștia au fost reținuți pe Aeroportul Internațional „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce încercau să fugă spre Dubai. Potrivit documentului intern consultat de Rise, cei doi au fost interceptați în ultimul moment de autoritățile elene, care au reușit să întârzie decolarea avionului.

În momentul reținerii, ambii aveau asupra lor doar câte un rucsac și foloseau acte false: Plahotniuc deținea un pașaport bulgar cu identitate falsă, iar Țuțu – documente românești contrafăcute.

Ei urmează să fie prezentați procurorilor din Atena pe 23 iulie.

***

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului. Între timp, presa din Grecia anunță că, pe lângă Țuțu și Plahotniuc, pe aeroportul din Atena a fost reținută și Elizaveta Kuznețova, deținătoarea titlului Miss Moldova 2019.

Cei trei ar fi fost opriți de autoritățile elene pe aeroportul „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce se pregăteau să părăsească țara cu destinația Dubai. Presa din Grecia mai scrie, pe surse, că Plahotniuc locuia de mai mult timp într-o vilă luxoasă în sudul Atenei. De menționat că reținerea lui Țuțu și Kuznețova nu a fost confirmat, oficial, de autoritățile din Republica Moldova, până la această oră.

În seara zilei de 22 iulie, Ministerul Justiției a confirmat pentru NM că a inițiat procedura de extrădare al lui Plahotniuc din Grecia, după ce a fost informat oficial de către Interpol despre arestarea acestuia. Reprezentanții instituției au precizat că, în continuare, urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.

Procuratura Generală a precizat, la rândul său, că Plahotniuc, care se afla în urmărire internațională, este învinuit de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: