UPDATE Pagina de Facebook a ministrei de Interne Ana Revenco a fost spartă? Mesajele dubioase publicate
Full Article 4 minutes read

UPDATE Pagina de Facebook a ministrei de Interne Ana Revenco a fost spartă? Mesajele dubioase publicate

Pe pagina personală de Facebook a ministrului de Interne Ana Revenco au apărut mai multe mesaje dubioase, care promovează site-ul anonim unde anterior au fost publicate conversații atribuite oficialilor moldoveni. 

După ce acum patru zile pe un site anonim au fost publicate presupuse conversații purtate de ministrul de Interne Ana Revenco pe Telegram se pare că a urmat spargerea paginii acesteia de Facebook. Pe 22 noiembrie, pe account-ul său personal de pe Facebook au fost publicate mai multe mesaje prin care este promovat site-ul anonim, unde au apărut conversațiile de pe Telegram.

UPDATE Pagina de Facebook a ministrei de Interne Ana Revenco a fost spartă? Mesajele dubioase publicate

NM nu va publica mesajul integral, pentru a nu promova site-uri anonime, finanțate din surse neclare.

UPDATE (12:12) Ministrul de Interne a confirmat că pagina de Facebook i-a fost spartă.

Războiul hibrid se manifestă tot mai activ. Astăzi mi-a fost spart profilul personal pe Facebook. La moment, nu dețin controlul asupra profilului, iar toate postările care apar acolo trebuie să fie tratate drept false. Îndemn toți cetățenii să fie atenți și să se informeze doar din surse oficiale”, se arată în mesaj.

***

Amintim că pe 10 noiembrie, cu puțin timp înainte de ședința Guvernului, canalul de Telegram al președintei Maia Sandu, dar și al vicepremierului Andrei Spînu au fost sparte, fiind publicate mesaje cu critici în adresa guvernării. Atât Președinția, cât și vicepremierul Andrei Spînu au declarat că nu au publicat astfel de mesaje.

În mesajul respectiv a fost indicat și un site, unde au fost publicate presupuse conversații private ale ministrului Justiției Sergiu Litvinenco. Acesta a declarat că este vorba despre un fals. „Am văzut aceste mesaje false, era cumva previzibil, pentru că ajungem la un final și acesta nu este deloc plăcut pentru acele grupări criminale cu care luptăm de mai mult timp și s-au unit și încearcă săptămână submineze procesele care au pornit împotriva lor”, a declarat Litvinenco.

În aceeași zi, miniștrii au aprobat în unanimitate hotărârea privind expedierea la Curtea Constituțională a sesizării cu privire la controlul constituționalității Partidului „ȘOR”. Subiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, chiar în timp ce în afara sediului Executivului se protesta, manifestația fiind organizată de către simpatizanții formațiunii.

Pe 11 noiembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat că nu a încălcat legea, iar conversațiile private scurse pe internet ar fi fost rupte din context cu scopul denaturării informației și manipulării. Potrivit lui Litvinenco, în spatele acțiunii ar fi „hoți și bandiți” care vor să destabilizeze situația din țară și să saboteze parcursul european al Moldovei.

La scurt timp, pe site-ul respectiv au fost publicate și presupuse discuții private ale consilierului prezidențial Dorin Recean. Președinția a declarat că informațiile au fost fabricate. Ulterior, PCCOCS a anunțat că și canalul de Telegram al șefului Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu a fost spart. Procuratura a inițiat un dosar penal.

Pe 16 noiembrie, pe același site au fost publicate conversații atribuite ex-deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc, care deține în prezent funcția de director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS). Acesta a declarat că o parte dintre conversații sunt reale, iar altele au fost trucate. Două zile mai târziu, au fost publicate conversații atribuite ministrului de Interne Ana Revenco.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Musteață a declarat că primele cercetări arată că în spatele scurgerilor de informații de pe Telegram, ale căror veridicitate o pune la îndoială, ar sta serviciile speciale ale altor state, iar primii suspecți ar fi din Federația Rusă.

Cea mai recentă spargere îl vizează pe ministrul Economiei Dumitru Alaiba. Acesta nu a comentat deocamdată cele întâmplate.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: