Pagube de câteva sute de mii de lei, în urma ploii și vântului la Ceadîr-Lunga. Orașul rămâne fără apă
Full Article 3 minutes read

Pagube de câteva sute de mii de lei, în urma ploii și vântului la Ceadîr-Lunga. Orașul rămâne fără apă

Pagubele provocate de ploaia cu grindină și vântul puternic, în municipiul Ceadîr-Lunga, se ridică la câteva sute de mii de lei. Cifra a fost comunicată de primarul Anatolii Topal. Potrivit edilului, pe 7 octombrie, autoritățile locale ar urma să se adreseze inclusiv autorităților centrale pentru a se acorda municipiului asistență financiară. Primarul a raportat că aproape 90% din locuințe au fost conectate la energia electrică, însă orașul rămâne fără apă. Totodată, mai mulți arbori au fost doborâți, acoperișuri – smulse și clădiri de locuințe – inundate. Edilul a evidențiat că informațiile despre consecințe încă se colectează. 

Topal a raportat că pe o stradă a fost smuls parțial acoperișul unei case cu mai mulți locatari. Pe o altă stradă, un copac a căzut peste acoperișul unui bloc de apartamente. Și aici acoperișul a fost parțial distrus.

Într-o altă locație, o clădire de locuințe a fost inundată. Tot aici au fost inundate și alte locuințe. Au fost inundate și teritoriile unor case particulare.

Pe o altă stradă, acoperișul unei construcții unde erau depozitate 40 de tone de orz a fost rupt de vânt. În altă locație a fost ruptă o bucată din acoperișul unei construcții care aparține unui agent economic. 

Au fost doborâți zeci de copaci. Aceasta, potrivit edilului, a dus la ruperea firelor de iluminat stradal. În consecință, 30% din oraș a rămas fără iluminat stradal pe timp de noapte.

A fost deteriorată și infrastructura parcurilor.

Până acum, aproape 90% din locuințele din oraș au fost conectate la energia electrică. Continuă lucrările pentru a conecta și ceilalți consumatori la lumină. 

„Orașul rămâne fără apă„, a comunicat primarul, adăugând că au loc lucrări în acest sens. 

Potrivit edilului, informațiile despre consecințe sunt încă în curs de colectare iar suma prejudiciului preliminar se ridică la câteva sute de mii de lei.

Anatolii Topal a adăugat că pe 7 octombrie, începând cu ora 08:30, va avea loc ședința Comisiei municipale pentru Situații de Urgență. Totodată își va începe activitatea o comisie de evaluare cu exactitate a pagubelor. Iar la ora 15:00 va avea loc ședința consiliului municipal, la care se va lua o hotărâre cu privire la alocarea din fondul de rezervă al municipiului a resurselor financiare pentru eliminarea consecințelor dezastrului. Totodată se va discuta „despre o adresare către UAT Găgăuzia și autoritățile centrale ale Republicii Moldova pe tema acordării de asistență financiară municipiului Ceadîr-Lunga pentru eliminarea ultimului dezastru”. 

Amintim că în dimineața zilei de 6 octombrie, Anatolii Topal raporta că orașul Ceadîr-Lunga este practic fără electricitate și că sunt întreruperi în alimentarea cu apă. Edilul declara că noaptea trecută în localitate a plouat cu grindină. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: