Greece Is

Pandemia a ajuns și pe Muntele Athos. Opt călugări au fost diagnosticaţi cu Covid-19

Opt călugări au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19 într-una din cele circa 20 de mănăstiri ale comunităţii ortodoxe de pe Muntele Athos, enclava cvasi-izolată din nordul Greciei, a anunţat luni o sursă ecleziastică, scrie AGERPRES, care citează AFP.

Numărând circa 40 de călugări, mănăstirea Sfântul Pavel, unde trăiesc cei opt călugări infectaţi, a fost plasată în carantină. Unul dintre călugări este spitalizat în stare gravă la Salonic.

În luna martie, patru tineri călugări au fost infectaţi cu noul coronavirus în urma unei călătorii în Marea Britanie, dar s-au recuperat rapid.

Lăcaş al ortodoxiei, pe Muntele Athos trăiesc circa 1 700 de călugări. Această enclavă monastică este un loc interzis femeilor şi, conform Constituţiei Greciei, are un statut semi-autonom.

Biserica Ortodoxă din această ţară s-a adaptat cu greu restricţiilor antiepidemice impuse de guvernul grec între lunile martie şi mai, perioadă în care slujbele religioase au fost suspendate.

Amintim că, la sfîrșitul lui august, și președintele Igor Dodon a efectuat o vizită de câteva zile la mai multe mănăstiri de pe muntele Athos. Un portal ortodox de știri din Grecia a publicat fotografii în care apare șeful statului. Din informațiile prezentate, Igor Dodon ar fi vizitat cel puțin 3 mănăstiri: Vatopedu, Sf. Pantelimon și Simonos Petras.

romfea.gr
romfea.gr
romfea.gr

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: