Igor Cecan / NewsMaker

Panouri solare în apartament și în casă. Cât de profitabile sunt, cum pot fi instalate și în cât timp veți recupera investiția. Ghid NM

Din cauza crizei energetice, în Moldova crește cererea de surse regenerabile de energie. La 21 octombrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a majorat de două ori până la 10% limita de capacitate a centralelor electrice „verzi” care vor fi instalate de consumatorii casnici. Una dintre metodele populare de obținere a energiei verzi o constituie sistemele de panouri solare.

NM a aflat, de câți bani și de cât timp este nevoie pentru a echipa o mică centrală solară acasă, dacă acest lucru poate fi realizat într-un apartament obișnuit și, ce-i mai important, cât de rapid se recuperează o asemenea instalație în condiții noi.

1. Pentru cine este convenabil

În ciuda unui stereotip răspândit, panourile solare pot fi instalate nu doar de proprietarii caselor particulare, dar și de proprietarii apartamentelor, susține Vladimir Ursu, președintele Asociației „Renașterea Rurală”.

De regulă, acest lucru îl realizează locatarii de la etajele superioare, pentru că astfel e mai simplă instalarea comunicațiilor până la centrala de pe acoperiș. Pentru instalarea panourilor solare într-un bloc cu mai multe locuințe este necesară obținerea autorizației de la organizația care administrează blocul (asociație de locatari, cooperativă etc.). În acest caz, proprietarii panourilor solare trebuie să-și asume și obligațiunea de a repara acoperișul ocupat de instalația electrică.

Centrală solară la o casă particulară, raionul Anenii Noi. Foto: Igor Cecan / NewsMaker

2. Din ce este constituită centrala solară

Centralele solare pot fi divizate în două tipuri:

  • Autonome, unde electricitatea generată este stocată în baterii. De obicei, acestea sunt utilizate acolo unde nici nu există acces la rețeaua electrică. 
  • Rețea de centrale solare, care sunt cu mult mai ieftine datorită absenței bateriilor costisitoare și oferă „surplusul” de energie electrică generată în rețeaua electrică generală. În Moldova se instalează cel mai adesea anume astfel de centrale.

Centralele solare utilizate pentru alimentarea electrocasnicelor sunt constituite, de obicei, din:

  • panouri fotovoltaice, care transformă energia solară în curent electric constant; 
  • un invertor de rețea, care transformă curentul electric constant generat de panouri în curent alternativ utilizat în rețeaua electrică a locuinței; trebuie neapărat să fie echipat cu un mecanism de deconectare a instalației de la rețea, dacă în aceasta este întrerupt curentul electric;
  • un contor bidirecțional, care calculează atât energia electrică consumată, cât și cea furnizată în rețea; 
  • construcție de sprijin.
Centrală solară la o casă particulară, raionul Anenii Noi. Foto: Igor Cecan / NewsMaker

3. Cum se conectează o centrală particulară la rețeaua generală

Instalarea unei centrale solare nu înseamnă neapărat separarea completă de rețeaua generală. Din anul 2016, în Moldova funcționează Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, în care este descris mecanismul de contorizare netă. Datorită acestuia, consumatorii casnici care și-au instalat centrale electrice pentru uz propriu pot să livreze în rețeaua electrică surplusul de energie electrică produsă. Și să primească și compensații pentru aceasta.

Mecanismul de contorizare netă funcționează în modul următor. Când centrala electrică de uz propriu produce mai multă energie electrică decât este necesar într-o gospodărie, surplusul este livrat în rețeaua electrică generală. Atunci când consumatorul are nevoie de mai multă energie electrică decât produce instalația de acasă (de exemplu, noaptea sau iarna, când eficiența panourilor solare este cu mult mai scăzută), consumatorul primește din rețea deficitul de energie electrică.

Dacă un consumator a utilizat timp de o lună mai multă energie electrică decât a livrat în rețea, primește o factură cu diferența de kWh. Iar dacă e invers, chitanța nu vine deloc.

O dată pe an, furnizorul de energie electrică (Premier Energy sau FEE Nord) recalculează energia electrică primită și furnizată unui astfel de consumator. Dacă un consumator a furnizat în rețea, timp de un an, mai mulți kWh decât a primit din rețea, compania îi rambursează diferența. Doar că nu la tariful la energia electrică pentru populație, ci la prețul de achiziție mediu al unui kWh pentru compania furnizoare.

În cadrul mecanismului de contorizare netă, consumatorul are dreptul să instaleze centrale electrice cu o capacitate de până la 100 kW.

4. Care sunt primii pași?

La pregătirea acestui articol, NM a solicitat consultări de la Evghenii Camenșcic, expert în domeniul eficienței energetice și al managementului deșeurilor, precum și de la experții Asociației „Renașterea Rurală”. Aceștia recomandă să fie mai întâi evaluate cheltuielile pentru energie. Și să se clarifice, care aparate „mănâncă” multă energie electrică.

De exemplu, un frigider vechi cu un nivel de consum înalt ar putea să fie înlocuit cu altul nou, lampele de iluminat – cu LED-uri, să se opteze pentru volumul optim al aparatului de încălzire a apei. Dacă după instalarea panourilor solare consumatorul planifică să-și încălzească locuința cu electricitate, ar fi bine să aibă grijă de izolarea termică a casei.

Aceste măsuri vor permite economisirea de kilowați: astfel, panourile solare se vor recupera cu mult mai repede decât capacitatea în surplus a minicentralei solare instalate.

  • Evaluarea capacității

Experții susțin că, pentru a reduce perioada de recuperare, trebuie să fie evaluată corect viitoarea capacitate a centralei electrice casnice. Timp de un an, panourile solare trebuie să asigure, în medie, consumul locuinței. Dar cu cât cantitatea de kWh produsă va fi mai diferită de consumul mediu anual al casei, cu atât investiția se va recupera mai mult timp.

Să afli consumul mediu curent necesar pentru calcule este simplu. Furnizorul indică pe fiecare factură consumul mediu lunar al unei locuințe. Înmulțit cu 12, se poate obține consumul pentru anul precedent.

Următorul pas – trebuie să se determine, câți kWh va produce 1 kWh de putere instalată în regiunea voastră și în tipul vostru de amplasare a panourilor.

Pentru aceasta, poate fi utilizat cardul Global solar map  sau calculatorul oranizației Green City Lab  (acesta va arăta imediat și economisirea lunară, și perioada aproximativă de recuperare).

Se poate face și mai simplu: consumul anual se împarte la 1200. Aproximativ atâția kWh produc în medie panourile solare din Moldova cu capacitatea de 1 kW.

Exemplu: o locuință cu un consum mediu de 200 kWh anual va avea nevoie de 2400 kWh.

2400/1200 = 2 kW – o asemenea capacitate a panourilor solare este suficientă pentru a asigura consumul mediu al locuinței.

  • Acte și termene

Înainte de a începe să adunați actele și, mai ales, să achiziționați echipamentul, experții recomandă să consultați un specialist de profil. Acesta vă va ajuta să pregătiți actele, să alcătuiți o listă a costurilor și să elaborați documentația de proiect.

Pasul nr. 1. Aviz de racordare

Primul document important necesar pentru instalarea panourilor îl constituie avizul operatorului rețelelor electrice. Acesta poate fi obținut în decurs de 10 zile de la depunerea cererii.

În document este indicată viitoarea capacitate a instalației, de aceea compania furnizoare de energie electrică poate cere să fie îndeplinite niște condiții speciale de conectare. E mai bine să completați cererea de obținere a avizului ghidați de un specialist.

Pasul nr. 2. Expertiza locului pentru centrală

Potrivit noilor reguli, toți doritorii de a instala panouri solare acasă trebuie, înainte de pregătirea proiectului, să efectueze o expertiză a rezistenței acoperișului sau a altei construcții pe care vor fi instalate panourile solare.

O asemenea expertiză poate fi efectuată doar de proiectanți autorizați (lista proiectanților, atestați de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale).

Aceasta va costa aproximativ 10 mii de lei. Dacă locuința este nouă și există documentația de proiect pentru acoperiș, efectuarea expertizei poate fi evitată.

Pasul nr. 3. Documentația de proiect

Pentru a pregăti proiectul viitoarei centrale electrice, electricianul autorizat (lista electricienilor autorizați de ANRE) trebuie să pregătească sarcinile tehnice și să le transmită unui proiectant atestat (lista proiectanților atestați de Ministerul Infrastructurii). După elaborarea proiectului, poate fi inițiată montarea echipamentelor.

Merită să fie menționat faptul că nu în toate companiile care instalează panouri solare este un electrician autorizat. Compania poate chiar să-i propună clientului să efectueze toate lucrările fără întocmirea actelor și darea în exploatare. În acest caz, utilizatorul va trebui să întocmească singur, retroacti,v toate actele necesare, ceea ce poate fi mult mai costisitor.

Pasul nr. 4. Raportul tehnic al laboratorului

După montarea echipamentului autorizat de ANRE, laboratorul (lista) trebuie să efectueze măsurările tehnice ale echipamentului instalat.

Pasul nr. 5. Darea în exploatare

După îndeplinirea tuturor formalităților și instalarea echipamentului, sunt invitați reprezentanții companiei operatoare a rețelei electrice (Premier Energy sau FEE Nord), ca să verifice conectarea. Și după aceasta, proprietarul încheie cu respectiva companie un contract de contorizare netă.

Potrivit afirmațiilor lui Andrei Cojocaru, inginer în cadrul Asociației „Renașterea Rurală”, pregătirea actelor și montarea echipamentului ar putea să dureze două-trei săptămâni.

Andrei Cojocaru, inginer în cadrul Asociației „Renașterea Rurală” (stânga). Fotо: Igor Cecan / NewsMaker

5. Și în privința banilor?

  • Preț

Dacă e să credem calculatorului Green City Lab, investițiile necesare pentru instalarea unei centrale solare de 1 kW vor constitui cca 20 mii de lei.

Potrivit afirmațiilor lui Vladimir Ursu, președintele Asociației „Renașterea Rurală”, costul total al instalării unei centrale solare, luând în calcul achiziționarea echipamentului, întocmirea actelor, montarea și darea în exploatare, ar constitui de la 1200 de euro până la 1500 de euro pentru capacitatea de 1 kW.

Prețul final depinde de componentele selectate, particularitățile conectării, acoperiș sau alte suprafețe pe care vor fi montate panourile. Această sumă include și prețul documentației de proiectare, și îndeplinirea altor formalități conexe. Specialiștii estimează valoarea documentației la 15 mii de lei.

  • Recuperare 

Potrivit specialiștilor, perioada de recuperare a unei instalații alese corect variază de la 6 până la 9 ani.

Aceasta depinde de valoarea componentelor și de lucrări, alegerea corectă a capacității instalației și de tarifele curente la energia electrică.

Exemplu: NM a luat cunoștință de funcționarea unei centrale solare în baza exemplului unei case din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, unde sunt instalate panouri cu capacitatea totală de 3 kW. Pentru o asemenea instalație proprietarii au plătit aproximativ 4500 de euro (84,2 mii de lei).

Pentru a calcula rentabilitatea instalației, trebuie să fie efectuate următoarele calcule:

– 3 kW (capacitatea)* 1200 (cantitatea aproximativă de kWh generată de 1 kW de putere instalată) = 3600 (este cantitatea aproximativă de kWh generată de centrala electrică timp de un an).

– 3600 kWh * 2,64 (tariful actual pentru un kWh) = 9504 lei – atât va economisi centrala timp de un an.

– Urmează ca suma totală de 84,2 mii de lei să se împartă la 9504 = 8,8 ani – aceasta este perioada de recuperare a unei centrale electrice, la tariful actual.

La o asemenea capacitate a instalației electrice, calculatorul Green City Lab prognozează o perioadă de recuperare de până la șase ani.

Termenul de garanție al funcționării panourilor solare este de 25-30 de ani. De obicei, producătorii dau asigurări că, pe parcursul perioadei de garanție, celulele panourilor fotovoltaice vor pierde cel mult 15% din productivitate.

Centrală solară lângă o casă particulară, raionul Anenii Noi. Foto: Igor Cecan / NewsMaker

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Samsung Galaxy Fold7: ridică ștacheta pentru telefoanele inteligente

„Cea mai avansată serie Galaxy Fold de până acum – unde ingineria de precizie întâlnește inteligența puternică, transformând interacțiunile de zi cu zi în cel mai subțire și mai ușor design de până acum”

Samsung Electronics Co., Ltd. a anunțat lansarea Galaxy Fold7, un dispozitiv care reunește cele mai bune caracteristici ale designului Galaxy, funcționalitatea camerei și inovația AI în cea mai subțire și mai ușoară serie Galaxy Fold de până acum. Acesta oferă performanța și experiența premium a unui smartphone “Ultra”, deblocând în același timp noi niveluri de eficiență și productivitate cu un ecran mai mare și mai captivant atunci când este deschis. Iar datorită noii interfețe One UI 8, integrează fără probleme agenți inteligenți, multimodali, optimizați pentru formatul pliabil.

„Galaxy Fold7 combină Galaxy AI cu hardware puternic pentru a oferi cea mai avansată experiență smartphone de până acum”, a declarat TM Roh, președinte și șef interimar al diviziei Device eXperience (DX) din cadrul Samsung Electronics. „Acest nou capitol al telefoanelor pliabile reunește designul și ingineria, cu o inteligență artificială creată special pentru formatul pliabil. Le oferă utilizatorilor experiența Ultra pe care și-o doresc — puternică, captivantă, inteligentă și portabilă, toate într-un singur dispozitiv.”

Ultra elegant, ultra puternic

 Cel mai subțire, cel mai ușor Galaxy Fold

Galaxy Fold7 este creat pentru cei care doresc portabilitatea de zi cu zi și senzația intuitivă a unui smartphone tradițional, combinate cu puterea sporită și flexibilitatea unui ecran mai mare, extins- toate într-un singur dispozitiv. Cu designul său ultra-subțire și ușor și un ecran mai generos, Galaxy Fold7 oferă o experiență on-the-go fără cusur, care face tastarea și navigarea fără efort atunci când este pliat.

La doar 215 grame, Galaxy Fold7 este chiar mai ușor decât Galaxy S25 Ultra.

Are doar 8,9 mm grosime când este pliat și 4,2 mm grosime când este deschis.

Dispozitivul vine cu un ecran de 6,5 inch Dynamic AMOLED 2x cover, un ecran mai lat cu un nou raport de aspect 21:9.

Cel mai extins ecran de pe un smartphone Galaxy

Atunci când este extins, Galaxy Fold7 devine mai mult decât un simplu smartphone. Se transformă într-un cu totul alt dispozitiv și dezvăluie un ecran generos, care extinde spațiul de lucru pentru editare, multitasking și vizionare captivantă – oferind totodată și mai mult potențial pentru Galaxy AI. Ecranul principal al modelului Galaxy Fold7 este cu 11% mai mare față de generația anterioară, oferind și mai mult spațiu pentru editarea conținutului și rularea simultană a mai multor aplicații.

Ecranul principal de 8 inch Dynamic AMOLED 2x oferă un contrast ultra bogat, nuanțe de negru reale și detalii vibrante care fac totul să iasă în evidență – de la filme la ferestrele deschise în timpul multitasking-ului.

Cu Vision Booster și până la 600 nits de luminozitate maximă, ecranul lui Galaxy Fold7 rămâne perfect vizibil chiar și în lumina directă a soarelui.

Aspect elegant, construcție rezistentă

Subțire și ușor, Galaxy Fold7 este conceput pentru a se mișca împreună cu utilizatorii, cu încredere. De la plieri repetate până la momentele în care îl arunci în geantă în grabă, telefonul este construit pentru durabilitate și rezistență sporită, datorită unei balamale reproiectate și unui ecran pliabil întărit.

Balamaua Armor este mai subțire și mai ușoară, datorită unui design îmbunătățit de tip “picătură de apă” și structurii multi-rail nou implementate, care reduc vizibilitatea pliului și consolidează durabilitatea prin dispersarea uniformă a presiunii.

Ecranul exterior este protejat de Corning® Gorilla® Glass Ceramic 2, o sticlă ceramică revoluționară cu cristale integrate în matricea sticlei. Acest lucru asigură durabilitatea ecranului și capacitățile de deviere a fisurilor și oferă protecție într-un format subțire și elegant.

Armor Aluminum îmbunătățit folosit pentru rama și carcasa balamalei crește rezistența și duritatea cu 10%.

Ecranul principal este restructurat pentru a fi mai subțire și mai ușor – dar mai rezistent. Acest lucru a fost realizat prin implementarea unui strat de plăci de titan și îngroșarea cu 50% a stratului de Ultra-Thin Glass (UTG), ceea ce face ecranul semnificativ mai durabil.

Cel mai puternic procesor personalizat pentru Galaxy

În interior, Galaxy Fold7 este echipat cu cel mai performant procesor folosit vreodata pe dispozitivele Galaxy. Acesta este personalizat în mod unic și face ca sarcinile de procesare AI pe dispozitiv – cum ar fi traducerea lingvistică în timp real și editările generative – să fie mai rapide și mai fluide.

Snapdragon 8 Elite pentru Galaxy oferă un salt de performanță de 41% în NPU, 38% în CPU și 26% din GPU comparativ cu generația anterioară. Această putere alimentează capacitatea Galaxy Fold7 de a procesa mai multe experiențe AI pe dispozitiv, fără compromisuri.

Cameră ultra de 200 MP

Fotografii ultra detaliate, ultra clare

Galaxy Fold7 aduce acum cea mai bună experiență a camerei Galaxy de nivel profesional pe un dispozitiv pliabil, combinând hardware avansat cu procesare inteligentă pentru rezultate uimitoare în mod constant. Camera sa de înaltă rezoluție captează detalii incredibile, culori vibrante și texturi bogate, păstrând utilizatorii mereu în mijlocul fiecărui moment. Imagistica îmbunătățită cu inteligență artificială optimizează automat iluminarea, detaliile și realismul, astfel încât fotografiile și videoclipurile să rămână clare și vii, chiar și în condiții cu lumină slabă, cum ar fi cinele de referință și atmosfera unei cafenele târzii.

Dispunând de prima cameră cu unghi larg de 200MP din seria Galaxy Fold, aceasta captează de 4 ori mai multe detalii, producând imagini cu 44% mai luminoase.

Camera de 10 MP, cu unghi larg de 100°, de pe ecranul principal, extinde cadrul, facilitând selfie-uri de grup, surprinderea momentelor valoroase și mai mult din lumea din jur într-o singură fotografie.

Noua generație a motorului ProVisual de la Samsung procesează imaginile mai rapid, rezultând în fotografii și videoclipuri mai clare, vibrante și pline de detalii.

Funcția Night Video utilizează detectarea inteligentă a mișcării pentru a separa subiectele în mișcare de fundalurile statice, reducând zgomotul vizual.

Tehnologia HDR pe 10 biți oferă o gamă mai largă de culori, pentru videoclipuri cu tonuri mai bogate, contrast mai profund și detalii mai realiste, indiferent de momentul zilei.

Editare creativă pe ecran mare

Galaxy Fold7 transformă dispozitivul într-un studio creativ de nivel profesional, optimizat pentru ecranul său mare și dotat cu instrumente AI puternice. Utilizatorii pot realiza fotografii și videoclipuri impresionante, apoi le pot edita simplu și rapid, fără să mai fie nevoie de aplicații externe. Fie că elimini elemente deranjante din fotografii de produs sau reduci zgomotul de fundal din înregistrările făcute la cafenea, funcțiile intuitive și inteligente ale Galaxy Fold7 fac ca îmbunătățirile de calitate profesională să fie simple și rapide. Transformă-ți conținutul în creații perfecte, în doar câțiva pași simpli.

Fotografiile arată impecabil cu Photo Assist, care mută, șterge sau mărește obiectele, ajustează unghiurile și completează fundalurile cu precizie bazată pe inteligență artificială. Utilizatorii pot surprinde expresii vibrante, inclusiv profilul animalului de companie cu Portrait Studio și își pot rafina fotografiile cu ajutorul Generative Edit îmbunătățit. Capacitatea de a elimina fără probleme distragerile și de a completa fundalurile a făcut din Generative Edit un favorit al fanilor, iar acum este și mai inteligent. Oferă sugestii proactive cu noua funcție Suggest Erases, care detectează automat persoanele din fundal și le poate șterge cu un singur tap.

Editarea Side-by-Side și Show Original permit compararea în timp real a imaginilor originale și a versiunilor editate pe ecranul mare, facilitând luarea unei decizii cu privire la ce să modificați și ce să păstrați.

Audio Eraser a fost, de asemenea, îmbunătățit și poate elimina automat zgomotele de fundal nedorite, precum vântul sau traficul, direct din Galerie, printr-un toggle simplu.

Experiență AI ultra

Următoarea eră a Galaxy AI pe ecran mare

Galaxy Fold7 valorifică puterea ecranului pliabil pentru a amplifica puterea și utilitatea AI, oferind experiențe care sunt instinctive, adaptabile și eficiente fără efort. Noua interfață One UI 8, conștientă de context și natural responsivă, este optimizată pentru formatul flexibil al dispozitivului, oferind o interacțiune mai intuitivă și captivantă cu AI. Mai puține comutări între aplicații și mai multă creativitate și productivitate în același loc.

Conceput ca un adevărat agent multimodal, One UI 8 combină perfect multitasking-ul pe ecran mare cu instrumente inteligente care înțeleg ce tastează, spun sau văd utilizatorii. Iar cu o cameră AI și protecție integrată la toate nivelurile, Galaxy Fold7 devine un asistent personal inteligent și sigur, gata să te ajute oriunde și oricând.

Lansat cu noua interfață One UI 8 pe Android 16, Galaxy Fold7 debutează cu cea mai recentă platformă Samsung bazată pe AI pe dispozitive pliabile, oferind cea mai nouă experiență Android direct din cutie.

Gemini Live este acum îmbunătățit cu AI multimodal care înțelege ce vezi, spui și faci, permițând să scrii sau să întrebi contextual fără să schimbi aplicațiile. Prin partajarea ecranului sau a camerei în Gemini Live, poți arăta AI ce vezi și primi răspunsuri instant.

Cu Circle to Search, sfaturi de gaming apar exact când și unde aveți nevoie de ele. Pur și simplu încercuiți un element de pe ecran și obțineți rezultate, sfaturi sau tactici instantanee într-un pop-up plutitor, care asigură o experiență lină, neîntreruptă.

Cu Galaxy AI optimizat pentru ecrane mari, Galaxy Fold7 valorifică la maxim spațiul generos oferit de ecranul pliabil pentru a crește productivitatea. Funcția AI Results View afișează răspunsurile AI în mod Split View sau Floating View, păstrând conținutul original vizibil. Utilizatorii pot fi mai eficienți cu conținutul generat de AI Drag & Drop, inclusiv imagini și text, direct din Multi Window. Cu instrumente precum Drawing Assist sau Writing Assist, este mai ușor ca niciodată să mutați idei și imagini, permițând un proces creativ mai ușor.

Compact în dimensiune, impresionant ca performanță – Galaxy Flip7 redefinește experiența telefonului pliabilului.

Samsung Electronics Co., Ltd. a dezvăluit Galaxy Flip7, un telefon AI compact, cu capabilități multimodale, echipat cu noul ecran ecran frontal. Suficient de mic pentru a încăpea în buzunar, dar suficient de puternic pentru a oferi asistență inteligentă la îndemână, Galaxy Flip7 îmbină tehnologia Galaxy AI cu un nou ecran frontal edge-to-edge, o cameră de nivel flagship și un design ultra-compact, devenit deja emblematic. De la AI vocal intuitiv, până la cele mai bune capabilități pentru selfie-uri, Galaxy Flip7 este un companion inteligent de buzunar, conceput pentru interacțiuni fluide și fiabilitate în fiecare zi.

„Galaxy Flip7 este dovada că inteligența de top poate veni într-un format compact, de buzunar,” a declarat TM Roh, Președinte și Head interimar al diviziei Device eXperience (DX) la Samsung Electronics. „Oferind capabilități AI multimodale avansate și o funcționalitate fluidă prin intermediul FlexWindow, am creat un dispozitiv care se adaptează, anticipează și le oferă utilizatorilor mai mult control, deschizând calea către o interacțiune mai inteligentă și intuitivă cu lumea din jur.”

Cel mai mare și mai luminos ecran frontal de până acum

Conținutul se revarsă elegant de la o margine la alta pe uimitorul ecran frontal al Galaxy Flip7, care aduce cele mai importante informații în prim-plan și facilitează scrierea de mesaje rapide, verificarea programului dintr-o privire și realizarea de selfie-uri de înaltă calitate. Ecranul frontal Galaxy Flip, cel mai luminos de până acum, oferă o rată de reîmprospătare foarte lină, astfel încât totul pare viu și fluid, chiar și atunci când sunteți afară într-o zi însorită.

Ecranul frontal Super AMOLED de 4,1 inch este cel mai mare introdus vreodată pe un Galaxy Flip, cu o utilizare edge to edge care le permite utilizatorilor să vadă și să facă mai multe acțiuni.

Cu o luminozitate maximă de 2.600 niți și o rată de reîmprospătare lină de 120Hz atât pe ecranul principal, cât și pe ecranul frontal, Galaxy Flip7 permite derulare, streaming și gaming ultra-fluid. În plus, ecranul frontal primește un upgrade cu Vision Booster, îmbunătățind vizibilitatea în exterior, astfel încât utilizatorii să poată rămâne conectați oriunde s-ar afla.

Ecranul principal este un Dynamic AMOLED 2X de 6,9 inch, conceput pentru o experiență ultra-fluidă și captivantă.

Galaxy Watch8 și Galaxy Watch8 Classic îmbină un design emblematic cu noi informații personalizate despre wellness, menite să vă motiveze în parcursul dvs. spre o viață mai sănătoasă

https://img.global.news.samsung.com/ro/wp-content/uploads/2025/07/Galaxy-Watch8-1-777x563.jpg

Samsung Electronics Co., Ltd. a lansat Galaxy Watch8 și Galaxy Watch8 Classic, consolidând o identitate de design emblematică pentru întreaga gamă Galaxy Watch. Inspirată de forma „cushion” a modelului Galaxy Watch Ultra, această serie introduce cel mai subțire și confortabil Galaxy Watch de până acum, conceput pentru monitorizarea continuă a sănătății. Seria Galaxy Watch8 se adaptează stilurilor de viață diverse și oferă funcții avansate, stabilind un nou standard în materie de stil și experiențe de sănătate personalizate.

Regândit din interior și exterior pentru un stil de viață sănătos

Prin reimaginarea atât a formei, cât și a funcției, seria Galaxy Watch8 oferă un confort de neegalat, alături de performanțe de top în industrie, făcându-l cel mai bun asistent pentru bunăstarea de zi cu zi. Designul distinctiv tip „cushion”, care a debutat cu Galaxy Watch Ultra, definește acum întreaga gamă Galaxy Watch. Pentru a obține cel mai subțire design de până acum, structura internă a Galaxy Watch8 a fost complet reproiectată și capacitatea de montare a componentelor a fost îmbunătățită cu 30%, rezultând un design cu 11% mai subțire. Combinat cu sistemul Dynamic Lug, acest design asigură o mișcare naturală pe încheietură, oferind confort, stabilitate și o acuratețe mai mare a măsurătorilor de sănătate.

Designul elegant al Galaxy Watch8 este completat de performanțele sale excepționale. Chiar și atunci când vă aflați în aer liber sub lumina puternică a soarelui, ecranul este cu 50% mai luminos cu o luminozitate de vârf de 3.000nits pentru o vizibilitate ușoară, iar bateria îmbunătățită asigură un stil de viață activ. În plus, GPS-ul cu frecvență dublă oferă rezultate de localizare mai detaliate și mai precise, iar noul procesor de 3nm oferă o performanță mai rapidă și o eficiență energetică mai mare. Cu ajutorul senzorului BioActive revoluționar, care permite o cunoaștere mai profundă și mai precisă a stării de sănătate, seria Galaxy Watch8 contribuie la furnizarea unei viziuni holistice asupra sănătății tale.

Pentru cei care iubesc aventurile în aer liber, Galaxy Watch Ultra este cel mai avansat și durabil model Galaxy Watch de până acum. Disponibil în patru finisaje din titan, inclusiv noul Titanium Blue, acesta oferă cea mai lungă durată de viață a bateriei și cea mai robustă performanță din gamă.

Seria Galaxy Fold7 și Flip7 sunt disponibile pentru precomenzi începând cu 9 iulie 2025 la partenerii comerciali Samsung, în online și în magazine.

Precomandă Galaxy Watch Ultra (2025) și primești până la 1 900 lei avantaj, iar la precomanda oricărui model de Galaxy Watch8 sau Galaxy Watch8 Clasic primești până la 1 400 lei avantaj, disponibil în magazinele partenerilor comerciali Samsung. Mai multe detalii sunt valabile aici: www.samsung.com/ua/moldova/watches-2025/ 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: