Parlamentul a aprobat demisia Nataliei Moloșag din funcția de Avocat al Poporului
Full Article 3 minutes read

Parlamentul a aprobat demisia Nataliei Moloșag din funcția de Avocat al Poporului

Demisia Nataliei Moloșag din funcția de Avocat al Poporului a fost aprobată de deputați. Hotărârea a fost aprobată cu votul a 82 de parlamentari, în ședința din 9 decembrie. Asta cu toate că, în dimineața de 9 decembrie, Moloșag a publicat o declarație prin care anunță că solicită anularea cererii de demisie depuse anterior în Parlamentul Republicii Moldova. 

Până la desfășurarea unui nou concurs, interimatul funcției de Avocat al Poporului va fi exercitat de către Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului.

Hotărârea Parlamentului a fost aprobată în pofida faptului că, cu doar o oră mai devreme, Natalia Moloșag a anunțat că cere să fie anulată cererea sa de demisie. Aceasta a argumentat că decizia a fost luată urmare a constatărilor controlului general asupra patrimoniului Oficiului Avocatului Poporului, desfășurat în cadrul instituției în perioada 11 octombrie – 08 decembrie 2021 de către comisia de inventariere.

Un alt motiv care a determinat-o pe Avocatul Poporului de a lua decizia de solicitare de anulare a cererii de demisie îl constituie „intenția de a nu periclita activitatea Oficiului Avocatului Poporului și de a asigura continuitatea activității instituției, precum și dorința de a asigura desfășurarea corectă, la timp a proceselor în derulare din activitatea OAP, în special în perioada de sfârșit a anului de gestiune”.

***

Ombudsmanul a fost atras într-un scandal, după ce un blogger a publicat mai multe informații, potrivit cărora o persoană condamnată anterior pentru proxenetism lucrează ca „asistent” pentru Natalia Moloșag. Mai multe partide extra-parlamentare și Asociaţia organizaţiilor neguvernamentale au cerut deja demisia ombudsmanului.

Pe 2 decembrie, pe site-ul Oficiului Avocatul Poporului a fost publicată informația privind demisia Nataliei Moloșag din funcția de Avocat al Poporului.

La rândul său, bărbatul din cauza căruia au apărut criticile, a publicat o declarație în care menționează că nu înțelege din ce motiv Moloșag ar trebui să demisioneze și nu consideră că a afectat imaginea Consiliului Avocatului Poporului.

Președinta țării Maia Sandu a comentat declarația privind demisia Nataliei Moloșag în cadrul unei emisiuni televizate. „Din ce am văzut eu, răspunsurile dnei Moloșag nu au fost convingătoare și nu pot să spun exact dacă a avut sau nu a avut dreptate. Am văzut doar că răspunsurile la suspiciuni nu au fost convingătoare. Dar ce s-a întâmplat după – a fost un val de critici, care nu a mai lăsat timp și loc ca lucrurile să se analizeze și ca să nu fie o atitudine superficială. Lucrurile s-au întîmplat foarte repede, valul a fost foarte mare, omul și-a dat demisia și cu asta s-a terminat. În ce măsură este vinovată, nu este vinovată, nu mai interesează pe nimeni, din păcate”, a declarat Maia Sandu.

Iar premierul Natalia Gavrilița a menționat că, în calitate de vicepreședintă a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a susținut propunerea privind demisia, însă consideră că acest caz nu a fost examinat cu suficientă atenție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: