Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care RECOMANDĂ acordarea Ucrainei statutului de țară-candidat la aderarea la UE
Full Article 2 minutes read

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care RECOMANDĂ acordarea Ucrainei statutului de țară-candidat la aderarea la UE

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care recomandă ca Ucrainei să îi fie acordat statutul de țară-candidat la aderarea în Uniunea Europeană. De asemenea, eurodeputații condamnă invazia militară a Rusiei în Ucraina şi cer Moscovei să-şi retragă trupele. Eurodeputaţii propun şi o serie de măsuri, inclusiv sancţiuni împotriva Rusiei, dar şi ajutoare constând în armament pentru Ucraina. Rezoluţia pledează și pentru aducerea în faţa justiţiei a lui Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko.

Potrivit portalului Evropeiskaya Pravda, 637 de deputați europeni au susținut rezoluția. 13 au votat împotrivă, iar 26 s-au abținut.

Rezoluția urmează a fi transmisă institutelor UE și tuturor țărilor membre ale Uniunii.

În document este condamnat războiul desfășurat de Rusia în Ucraina, se solicită retragerea trupelor de pe teritoriul ucrainean și se recomandă institutelor UE să îi fie acordat Ucrainei statutul de stat-candidat la aderarea la UE.

De menționat că Parlamentul European nu deține competențe de a adopta decizia privind acordarea statutului de candidat și asupra procesului de aderare la UE. Vocea Parlamentului European are caracter de recomandare.

Amintim că, în cadrul discursului său din cadrul ședinței din 1 martie, președintele Vladimir Zelenski a cerut susținerea aderării Ucrainei la UE. În ajun, acesta a expediat o cerere scrisă în acest sens.

Iar doi deputați europeni, originari din România, au cerut UE ca împreună cu Ucraina să accepte și aderarea R. Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: