Parlamentul R. Moldova va adopta o declarație prin care condamnă „politica de genocid” a Rusiei față de Ucraina
Full Article 2 minutes read

Parlamentul R. Moldova va adopta o declarație prin care condamnă „politica de genocid” a Rusiei față de Ucraina

Parlamentul Republicii Moldova va adopta, pe 30 mai, o declarație cu privire la condamnarea politicii de genocid a Federației Ruse față de Ucraina, realizată prin strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni pe teritoriile temporar ocupate de Federația Rusă și pe teritoriul Federației Ruse.

Anunțul a fost făcut de către vicepreședinta Parlamentului, deputata PAS Doina Gherman.

„Prin această declarație, R. Moldova declară că negarea existenței națiunii ucrainene, de rând cu toate politicile inumane aplicate de Fed. Rusă față de copiii din Ucraina cade sub incidența definiției de genocid”, a menționat parlamentara. 

Totodată, conform declarației, Parlamentul R. Moldova confirmă disponibilitatea tuturor autorităților din R. Moldova de a acorda și în continuare asistență umanitară și ajutorul necesar tuturor locuitorilor refugiați din Ucraina, care sunt în căutarea unui adăpost, refugiu din cauza războiului. La fel, Parlamentul R. Moldova reconfirmă angajamentul ferm de a asigura accesul copiilor refugiați din Ucraina la studii în limba maternă, la spațiul cultural ucrainean și de păstrare a identității naționale și a relațiilor spirituale cu Ucraina.

„Lansăm apel pentru întreaga societate la unitate, solidaritate, vigilență și responsabilitate către toți cetățenii R. Moldova care își doresc pace, siguranță, libertate pentru copiii lor, pentru copiii din Ucraina, din R. Moldova și din întreaga lume”, a conchis Doina Gherman.

Potrivit deputatei, declarații similare au fost adoptate de legislativele din Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Franța, Islanda, Polonia, SUA și Canada, precum și de către Parlamentul European și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Conform informațiilor oficiale, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, au fost înregistrați:

  • 537 de copii ucraineni uciși
  • 1275 de copii răniți
  • 2067 de copii oficial dați dispăruți
  • 19546 copii răpiți de statul agresor
  • circa 260 000 copii strămutați forțat


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: