Parlicov: Moldova și Ucraina au făcut o înțelegere neoficială privind continuarea livrărilor de gaz rusesc după 2024
Full Article 2 minutes read

Parlicov: Moldova și Ucraina au făcut o înțelegere neoficială privind continuarea livrărilor de gaz rusesc după 2024

Moldova și Ucraina au convenit neoficial ca furnizarea gazului rusesc pentru regiunea transnistreană să continue și după 2024, când expiră acordul de tranzit al țării vecine cu concernul Gazprom din Rusia. Precizarea a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, pentru Bloomberg News pe 30 mai.

Conform înțelegerii preliminare, se examinează o nouă rută pentru livrarea gazului rusesc în regiunea transnistreană – prin Turcia. Astfel, Gazprom ar putea furniza gaz în Turcia și apoi prin Bulgaria și România, însă acesta oricum trebuie să treacă prin conducta ucraineană.

Potrivit lui Parlicov, rămâne de văzut cine va suporta costurile și dacă Gazprom va plăti taxa de tranzit sau va refuza să livreze gaz în regiunea transnistreană după expirarea acordului.

Parlicov a subliniat că Moldova nu va acționa în calitate de garant de stat al niciunui contract de gaz.

***

Amintim că acordul privind tranzitul gazului rusesc către Europa prin Ucraina expiră la sfârșitul acestui an. Țara vecină, care de mai bine de doi ani se confruntă cu invazia rusă, nu intenționează să prelungească acordul. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene pot păstra tranzitul de gaz din Rusia către UE, dacă un consorțiu sau una dintre țările Uniunii Europene „va deveni tranzitatorul propriului gaz” din Rusia.

Menționăm că în acest an Moldova a aderat la proiectul „Coridorului vertical de gaze”, la care participă deja Grecia, Bulgaria, România și Ungaria. Acesta urmează traseul gazoductului transbalcanic, care merge din Ucraina până în Grecia în sens invers.

Pe 22 mai, în cadrul reuniunii Consiliului de Asociere Moldova-UE de la Bruxelles, Victor Parlicov a declarat că malul drept al Nistrului nu va împiedica livrările de gaze ale Gazprom către malul stâng, chiar și după expirarea contractului de tranzit dintre Rusia și Ucraina. Dar dacă gazul nu poate fi transportat dinspre est pe ruta tradițională, va trebui găsită o rută alternativă, folosind, de exemplu, Coridorul vertical.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: