stiri.md

Partidele afiliate lui Șor, sub monitorizarea strictă a autorităților. Grosu: „Nu trebuie așteptăm să se repete scenariul Găgăuziei”

Partidele politice care s-au afiliat politicianului fugar Ilan Șor, în special după declararea ex-Partidului „ȘOR” în afara legii, ajung sub monitorizarea strictă a autorităților. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.  

„Avem un maraton de trei ani. Nu ne facem iluzii. Ei sunt ghidați, aceste grupări criminale care „mutează” în tot felul de partide, partiduțe … noi monitorizăm foarte atent. (…) Ei nu pot juca după regulile legii. Esența acestor grupări criminale este să încalce legea. Aici este rolul instituțiilor statului, începând cu CEC, MAI, SIS – toți cei care au mandat să monitorizeze foarte atent, să descurajeze aceste acțiuni”, a declarat Igor Grosu.

Speakerul a venit cu un mesaj către lideri și aleșii locali – primari, consilieri – să raporteze și să vorbească despre ilegalitățile comise de partidele afiliate lui Șor. „Toți trebuie să își aducă aportul. Bandiții pe asta mizează – inacțiunea noastră sau reacția întârziată”.

La fel, Igor Grosu a făcut apel către cetățenii Republicii Moldova să nu se lase mințiți de promisiunile făcute de către politicienii care s-au afiliat cu Ilan Șor.

„Cu alegerile din Găgăuzia, ei au testat terenul pentru localele din toamnă, cel puțin. Nu trebuie să așteptăm să se repete scenariul Găgăuziei. (…) Trebuie să știți că acest bandit (nr. red: Ilan Șor) vrea să aibă acces la banii publici. Nu vă faceți iluzii. Niciun criminal nu va pune în circulație banii lui”, a conchis speakerul de la Chișinău.

Amintim că Curtea Constituțională a Moldovei a pronunțat pe 19 iunie, curent, hotărârea prin care Partidul „ȘOR”, condus de politicanul fugar Ilan Șor, a fost declarat neconstituțional. Conform hotărârii, acesta urmează a fi dizolvat, iar deputații aleși în Parlament pe lista formațiunii urmează să rămână independenți, fără dreptul de a se afilia altor fracțiuni parlamentare. Decizia a venit după ce Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”.

La câteva zile distanță, pe 26 iunie, Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a anunțat că a creat o nouă formațiune politică – Blocul politic „Șansă, Obligații, Realizări” (Ș.O.R). Ulterior, pe 31 iulie deputații din formațiunea parlamentară PAS – partid aflat la guvernare, au votat, în lectura finală, proiectul de lege care prevede privarea, a circa 600 de membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR”, de dreptul de a candida la alegerile locale din acest an sau la cele parlamentare și prezidențiale din anul viitor. Atunci Șor a calificat hotărârea drept „ilegală” și „neconstituțională” și a anunțat că o va ataca la Curtea Constituțională a Moldovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: