Comisia Electorală Centrală a anulat, pe 14 septembrie, înregistrarea Partidului Politic „ȘANSĂ” ca participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Această decizie anulează hotărârea anterioară nr. 2829/2024. Acțiunea survine în urma executării deciziei judecătoriei Bălți, care a impus suspendarea activității partidului pe o perioadă de 3 luni, o decizie susținută și de Curtea de Apel prin hotărârea din 11 septembrie 2024.
De asemenea, CEC a eliminat Partidul Politic „ȘANSĂ” din lista formațiunilor politice eligibile pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie 2024.
Liderul partidului „ȘANSĂ”, Alexei Lungu a reacționat pe rețelele de socializare menționând că „astăzi, CEC a confirmat încă o dată că nu există speranță pentru alegeri corecte în Moldova”.
„Comisia Electorală a decis să-și anuleze propria (!) decizie privind înregistrarea partidului „Șansă”. Și-au schimbat opinia din mers foarte rapid, evident la un apel de pe bulevardul Ștefan cel Mare. În cadrul ședinței am solicitat membrilor CEC să fie fideli valorilor democratice și să respecte prevederile Constituției și ale legii cu privire la partide”, dar din păcate nu am fost auzit. Toate acțiunile PAS-iștilor în încercarea lor de a ne lipsi de voturi pe mine și pe colegii mei din partidul „Șansă” seamănă tot mai mult cu o comedie a absurdului”, spune Alexei Lungu.
În plus, CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă care susține candidatura lui Avelin Tabarcea pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Decizia a fost luată pe baza identificării unei legături politice directe între pretendent și Partidul Politic „ȘANSA”, Tabarcea fiind desemnat ca și candidat la alegerile locale generale din toamna anului 2023.
Hotărârea Curții de Apel Chișinău din 12 septembrie 2024 a impus CEC reexaminarea cazului și emiterea unei decizii. Anterior, cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea lui Avelin Tabarcea nu a beneficiat de suficiente voturi pentru aprobare.
***
Amintim, pe 7 septembrie, membrii CEC au aprobat cererea Partidului Politic „ȘANSĂ” de a participa la referendumul republican constituțional, susținând opțiunea „NU”. Încă de atunci CEC anunțase că ar putea să fie anulată decizia dacă Curtea de Apel Bălți va emite o decizie judecătorească executorie care să limiteze activitatea partidului. Reprezentanții Partidului au reacționat la decizia CEC spunând că vor face tot posibilul „să nu permită transformarea țării noastre iubite într-o colonie a UE”. Detalii AICI.
Judecătoria Bălți a hotărât, pe 16 august, să restricționeze pentru trei luni activitatea partidului „ȘANSĂ”, ca urmare a neregulilor financiare descoperite în documentele depuse la Comisia Electorală Centrală.
Înainte de asta, Comisia Electorală Centrală a informat Ministerul Justiției despre neregulile din rapoartele financiare ale partidului „Șansa” în campania pentru alegerile locale din 5 noiembrie 2023.
Ministerul Justiției, în consecință, a sesizat instanța și a solicitat limitarea activității partidului pentru șase luni.
Magistrații din Bălți au aprobat parțial cererea, decizând o restricționare de trei luni.
Pe 28 iulie, curent, magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins recursul Partidului „Șansă”, afiliat politicianului fugar Ilan Șor, împotriva deciziei instanței de apel care a dat dreptate Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) atunci când a anulat înregistrarea la alegerile locale din 2023 a candidaților formațiunii.
Pe 3 noiembrie 2023, Partidul „Șansă” a fost exclus din alegerile locale planificate pentru data de 5 noiembrie, din motive de securitate națională, prin decizia Comisiei Situații Excepționale (CSE). În consecință, CEC a aplicat ștampila „RETRAS” în toate buletinele de vot. Detalii AICI.
Pe 4 noiembrie, Partidul „Șansă” a anunțat că a contestat decizia autorităților în instanță.
Pe 12 decembrie, Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia CSE prin care concurenții electorali ai Partidul „Șansă” au fost scoși din alegeri locale generale. Detalii AICI. Ulterior, consilierul premierului Daniel Vodă a declarat că Guvernul va ataca la CSJ hotărârea judecătorească.
Pe 22 decembrie, Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia Curții de Apel Chișinău prin care dispoziția CSE a fost abrogată.