Partidul „ȘOR” a dezvăluit „singurul rezultat” obținut de procurori după perchezițiile la sediul central
Full Article 3 minutes read

Partidul „ȘOR” a dezvăluit „singurul rezultat” obținut de procurori după perchezițiile la sediul central

Partidul „Șor” consideră că perchezițiile efectuate pe 2 noiembrie în sediul central al partidului nu sunt nimic altceva decât o intimidare, iar oamenii legii nu au avut nici cel mai mic temei legal pentru această acțiune.

Reprezentanții formațiunii susțin că, prin astfel de acțiuni, s-ar încerca distragerea atenției publice de la creșterea considerabilă a tarifelor la energie electrică.

„Întrucât perchezițiile în birourile partidului, precum și reținerile ilegale și arestările activiștilor noștri nu se petrec pentru prima dată, pentru noi a devenit o rutină. Singurul „rezultat” pe care l-au obținut a fost blocarea activității sediului partidului, antrenat în pregătirea protestelor. Partidul „Șor” declară o dată în plus, în special pentru autorități, dar și societate, că astfel de acțiuni ilegale nu sunt în stare să oprească protestele noastre. În lupta împotriva puterii gangsterilor noi vom merge până la capăt”, se mai arată în declarație.

Amintim că Procuratura Anticorupție a confirmat pentru NM că a inițiat percheziții la sediul central al Partidului „Șor”, fără a oferi însă alte detalii.

Pe 20 octombrie,  oamenii legii au descins în peste 55 de locații, în dosarul finanțării ilegale a protestelor organizate de formațiunea politică. Urmare a acțiunii, 24 de membri și lideri ai formațiunii politice au fost reținuți pentru 72 de ore. Într-o conferință de presă susținută, șefa PA, Veronica Dragalin, a declarat că urmare a perchezițiilor desfășurate, oamenii legii au ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei. Potrivit ei, au fost ridicate aproximativ 20 pungi negre cu același emblemă – „Hugo Boss”. Pungile aveau o etichetă albă lipită pe ele cu cuvinte scrise de mână, care sunt nume de raioane. Potrivit PA, sumele ridicate erau atât în lei moldovenești, cât și dolari. Ulterior, în rezultatul examinării finale, a fost constatat că suma este de 4 219 550 lei și 4 000 dolari SUA.

Alte percheziții au avut loc pe 21 iulie într-un dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”. Potrivit procurorilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Partidul „ȘOR” a acuzat guvernarea că ar fi influențat Procuratura Generală să deschidă dosar penal pe faptul „finanțării ilegale” a formațiunii, acuzații respinde de PAS.

Ulterior, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a fost privată, la solicitarea procurorului general interimar, de imunitate parlamentară și reținută pentru 72 de ore în izolatorul CNA. Prin decizia magistraților, ea a fost plasată în arest preventiv, fiind acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat. În prezent, Marină Tauber este în arest la domiciliu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: