PAS – „curat” în fața alegătorilor? Procuratura Anticorupție dezminte informațiile din presă: formațiunea nu a fost finanțată ilegal
Full Article 2 minutes read

PAS – „curat” în fața alegătorilor? Procuratura Anticorupție dezminte informațiile din presă: formațiunea nu a fost finanțată ilegal

Procuratura Anticorupție (PA) dezminte rezultatele unei investigații jurnalistice care indica asupra faptului că partidul de guvernământ, PAS, ar fi primit donații ilegale în campania electorală pentru parlamentare, din 2021. Procurorii anticorupție anunță, într-un comunicat emis, că în urma documentării sesizării, nu a fost stabilită nicio abateri de la legislația în vigoare privind finanțarea campaniei electorale a PAS.

Mai mult decât atât, potrivit PA, concluzia a fost susținută, inclusiv, de Comisia Electoral Centrală, care a oferit un răspuns similar autorilor sesizării, precum și de o companie de audit, contractată pentru efectuarea procedurilor ce țin de verificarea și analiza surselor de finanțare a PAS, a plăților și cheltuielilor efectuate pe seama acestor surse pentru perioada anilor 2019, 2020 și 2021.

„Conform acestuia, ca urmare a probelor obținute în urma procedurilor de audit efectuate, compania a concluzionat că datele incluse în Rapoartele privind gestiunea financiară pentru anii 2019, 2020 și 2021 și Rapoartele privind veniturile și cheltuielile din campania electorală pentru perioada indicată sunt complete, veridice și corespund cerințelor de întocmire a acestora”, anunță procurorii anticorupție.

PA anunță că chestionat donatori care, potrivit investigației jurnalistice ar fi avut venituri mai mici decât sumele donate. „Aceștia au declarat că donațiile le recunosc și dispun de suficiente venituri pentru asemenea donații”, precizează PA.

Cu aceste concluzii, Procuratura Anticorupție a declarat examinarea petiției încetată.

Amintim că o investigație a portalului ,,Cu Sens” arăta că circa 147 de persoane care apar în lista donatorilor PAS nu au avut nicio sursă de venit declarată la Serviciul Fiscal de Stat sau au avut venituri mai mici decât sumele donate. Atunci, PA a anunțat că purcede la examinarea sesizării și a solicitat Comisiei Electorale Centrale să verifice rapoartele financiare ale Partidului, în lista cărora s-ar fi regăsit donatorii care nu ar fi avut nicio sursă de venit.  Partidul Acțiune și Solidaritate a venit la acea vreme cu o reacție în care susținea că formațiunea ar fi avut „sute de donatori din diasporă care nu au cum să aibă venituri declarate la autoritățile fiscale din țară”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: